Υδροθεραπεία: Τι είναι και ποια οφέλη έχει για τον σκύλο σας

«Υδροθεραπεία» σημαίνει «θεραπεία του νερού» στα ελληνικά και τα σκυλιά μπορούν να επωφεληθούν με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι επωφελούνται.


Πώς μπορεί να βοηθήσει η υδροθεραπεία;

Η υδροθεραπεία χρησιμοποιεί τις ιδιότητες του νερού – την άνωση,το ιξώδες,την αντοχή και την υδροστατική πίεση – για να μπορέσει ένα σκυλί (ή άνθρωπος) να κινήσει τις αρθρώσεις του.Το νερό κάνει το σώμα να κινείται ανοδικά,οπότε όταν 0t9roiβυθίζεται,το βάρος του σώματος υποστηρίζεται.Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος δεν καταπολεμά τη βαρύτητα.

Η άνωση του νερού μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις και αυτό δημιουργεί ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον για την ανάκαμψη μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η υδροθεραπεία είναι επίσης ευεργετική για τα σκυλιά που αναρρώνουν από τραυματισμό,τα σκυλιά που πάσχουν από εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων και εκείνα που έχουν παραλύσει.

Η θεραπεία του νερού μπορεί επίσης να βοηθήσει τα σκυλιά που υποφέρουν από κατάγματα,δυσπλασία του ισχίου,ακρωτηριασμό ενός άκρου και νευρολογικές διαταραχές.Η υδροθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα σκυλιά που πάσχουν από αρθρίτιδα λόγω γήρατος,το ζεστό νερό βοηθά στη μείωση του οιδήματος των αρθρώσεων,ένα ακόμη όφελος.

Η υδροστατική πίεση προσφέρει ένα βελτιωμένο περιβάλλον για την εργασία με πρησμένες αρθρώσεις ή οιδηματώδεις ιστούς που πονάνε.Με τη διατήρηση σταθερής πίεσης στο σώμα και στα άκρα,εμποδίζεται η τάση του αίματος και του οιδήματος να συγκεντρωθούν στα κάτω άκρα,το οποίο βοηθά στη μείωση του οιδήματος.

Η υδροστατική πίεση μειώνει τον πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η θεωρία πίσω από αυτό είναι ότι η πίεση δημιουργεί φασικά ερεθίσματα στους αισθητικούς υποδοχείς του δέρματος,προκαλώντας μια μείωση της υπερευαισθησίας τους.Με τη μείωση της αντίληψης του πόνου του σκυλιού,του επιτρέπεται να εκτελεί περισσότερες κινήσεις με λιγότερο πόνο.
Το ιξώδες ή η αντίσταση στην ροή του υγρού είναι μεγαλύτερη στο νερό απ’ό,τι στον αέρα.

Το νερό παρέχει την αντίσταση που απαιτείται για να ενισχύσει τους μύες του σκύλου και την αύξηση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασής του.

Το ιξώδες αυξάνει την αισθητήρια συνειδητοποίηση και στηρίζει τη σταθεροποίηση των ασταθών αρθρώσεων.Ένα σκυλί με παραπάρεση μπορεί πρόθυμα να περπατήσει στο νερό,αλλά όχι στην ξηρά λόγω του συνδυασμού πλευστότητας και ιξώδους που βοηθούν στην υποστήριξη του σκύλου.

Με την επιφανειακή τάση, αν ένας σκύλος είναι εξαιρετικά αδύναμος,η κίνηση και η άσκηση εκτελούνται με μεγαλύτερη ευκολία κάτω από την επιφάνεια του νερού από ό,τι στην ή επί της επιφάνειας.

υδροθεραπεία

Τι τύπο υδροθεραπείας μπορούν να κάνουν τα σκυλιά;

Μερικές από τις διαθέσιμες μορφές υδροθεραπείας για σκύλους περιλαμβάνουν το τζακούζι,υποβρύχιους διαδρόμους και πισίνες σκύλων.Και οι τρεις επιλογές προσφέρουν ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Οι υποβρύχια διάδρομοι χρησιμοποιούνται συχνά για τα σκυλιά με προβλήματα στις αρθρώσεις.Φανταστείτε ένα διάδρομο που περιβάλλεται από ένα γυάλινο θάλαμο ή πλαστικό.Ο σκύλος εισέρχεται στο θάλαμο,η πόρτα είναι κλειστή και το νερό γεμίζει ακριβώς πάνω από τα πόδια του.

Το σκυλί αρχίζει να περπατά στο διάδρομο και το νερό δημιουργεί την αντίσταση που απαιτείται για την ενδυνάμωση των μυών σε ένα περιβάλλον με χαμηλές επιπτώσεις.Αυτές οι χαμηλές επιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν βελτιωμένη κυκλοφορία,αυξημένη ελαστικότητα των αρθρώσεων και μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις.

Η μυϊκή δύναμη και αντοχή,η καρδιοαναπνευστική αντοχή,η αυξημένη ευελιξία,το εύρος της κίνησης και η ευκινησία είναι πρόσθετα οφέλη.

Οφέλη της υδροθεραπείας

Ταυτόχρονα,η θεραπεία με το νερό τονώνει,ενισχύει και χαλαρώνει το σώμα. Μπορεί,επίσης,να βελτιώσει την ισορροπία,τον συντονισμό και την αύξηση των συνολικών επιπέδων ενέργειας,ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον πόνο και το άγχος.Η υδροθεραπεία για τα σκυλιά βοηθά:

-Χειρουργεία στο γόνατο
-Πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο
-Ισοπεδωτική οστεοτομία κνήμης χειρουργικές επεμβάσεις
-Αντικαταστάσεις ισχίου
-Δυσπλασία ισχίων
-Κατάγματα ή αποδυναμωμένη σπονδυλικής στήλη12345rt
-Αρθρίτιδα
-Εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων
-Νευρολογικές διαταραχές
-Γνωστική δυσλειτουργία
-Ακρωτηριασμό άκρου
-Σπονδύλωση
-Αποκατάσταση μετά από ορθοπεδική επέμβαση
-Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα,κατάγματα,κρανιακή ρήξεη χιαστού συνδέσμου,αντικατάσταση της άρθρωσης ισχίου
-Νευρολογικές βλάβες
-Μετά από χειρουργική επέμβαση μεσοσπονδύλιου δίσκου
-Εκφυλιστική μυελοπάθεια
-Εμβολική μυελοπάθεια ινοχόνδρου
-Ενδυνάμωση των μυών

Εκτός από τα παραπάνω,η υδροθεραπεία αυξάνει επίσης την ισορροπία,τον συντονισμό,την αυτοπεποίθηση και το επίπεδο της ενέργειας.Τα οφέλη είναι τεράστια στα σκυλιά.Ο μετεγχειρητικός χρόνος αποκατάστασης είναι σημαντικά μειωμένος και αποκαθιστά τη φυσική κατάσταση του σκύλου με ελάχιστη δυσφορία.

Η υδροθεραπεία είναι χαλαρωτική για τα σκυλιά.Βοηθά στη μείωση των επιπέδων του στρες και στην τόνωση των μεταβολικών λειτουργιών.Το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου ενισχύεται και το λεμφικό σύστημα αποστραγγίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά.Βοηθά να απαλλαγεί το σώμα τους από τις τοξίνες και ρυθμίζει τους ηλεκτρολύτες στο σύστημά τους.

Η πέψη τους βελτιώνεται,καθώς και το δέρμα και το τρίχωμα τους.Η υδροθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα σκυλιά που χρειάζονται να χάσουν μερικά κιλά.Μία υπέροχη μορφή άσκησης χαμηλής έντασης,οι τακτικές βόλτες στο διάδρομο ή η υποβρύχια κολύμβηση στην πισίνα μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της απώλειας βάρους και στη γενική φυσική κατάσταση των σκύλων.

Τα πιθανά οφέλη της υδροθεραπείας στους σκύλους γίνονται όλο και πιο ευρέως αναγνωρισμένα και χρησιμοποιείται από τους κτηνιάτρους σε όλο τον κόσμο.
Όμως προσέξτε!Σύμφωνα με τον Jonathan Rudinger,ιδρυτή και πρόεδρο του συλλόγου της υδροθεραπείας σκύλων,μπορεί να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η υδροθεραπεία μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Για παράδειγμα, «Αν ο σκύλος έχει κάποιο πρόβλημα στα αυτιά,δεν είναι υποψήφιος για τις συνεδρίες νερού.Το νερό θα μπορούσε να επιδεινώσει οποιαδήποτε ανισόρροπη κατάσταση μέσα στο αυτί», λέει.

Μην προσπαθήσετε να κάνετε υδροθεραπεία χωρίς επαγγελματία

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην κλινική υδροθεραπεία με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία υγείας σε σχέση με το να πάτε το σκύλο σας στο τοπικό πάρκο σε μια λίμνη ή σε ένα ποτάμι και να το αφήσετε να πηδήξει μέσα μόνο του και να το αποκαλέσετε αυτό υδροθεραπεία.

Χωρίς την κατάλληλη εποπτεία και σε ανοιχτά νερά,ένας σκύλος που αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση,δεν μπορεί να έχει την μυϊκή δύναμη που χρειάζεται για να κολυμπήσει.Η θερμοκρασία του νερού σε μια λίμνη ή ποτάμι είναι ανεξέλεγκτη.Επίσης, τα βακτήρια από τη λίμνη μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση σε μια πρόσφατη τομή.

Τέλος,αν ο σκύλος σας δεν είναι σωστά σταθεροποιημένος στο νερό μπορεί να ασκήσει πίεση στην περιοχή αποκατάστασης και δημιουργείται ο κίνδυνος να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.Όπως και με την έναρξη κάθε νέας ιατρική θεραπείας ή ασκήσεων γυμναστικής,είναι πάντα καλύτερο να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Προφυλάξεις κατά την υδροθεραπεία

Όλοι οι ασθενείς που συμμετέχουν στην υδροθεραπεία θα πρέπει να έχουν κτηνιατρική άδεια για να το πράξουν.Δεν είναι όλοι οι σκύλοι κατάλληλοι υποψήφιοι και υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που εξετάζονται.Η θεράπων κτηνίατρος θα κάνει την αξιολόγηση,καθώς και ο υδροθεραπευτής.Ο υδροθεραπευτής θα πρέπει να γνωρίζει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το σκύλο σας.

Μερικές από τις ερωτήσεις που θα κάνει είναι:

-Ημερομηνία τελευταίου εμβολιασμού
-Προηγούμενο επίπεδο της φυσικής κατάστασης ή άσκησης
-Αν έχει ο σκύλος κολυμπήσει ποτέ,και αν ναι,πού
-Τυχόν ακράτεια ή προβλήματα με το αυτί
-Αν έχει κάνει τις ανάγκες του πριν την επίσκεψη σας
-Πότε ήταν το τελευταίο γεύμα
-Αν έχετε κτηνιατρική άδεια για την εκτέλεση υδροθεραπείας
-Άλλοι παράγοντες που εξετάζονται,εκτός από την τρέχουσα ιατρική ή φυσική κατάσταση,είναι η ιδιοσυγκρασία του σκύλου και οι παρελθοντικές καλές ή κακές εμπειρίες με την κολύμβηση.

Το πόσο καλά θα τα πάνε με αυτό και ο βαθμός ανησυχίας τους εξαρτάται από την εμπειρία του παρελθόντος και την εμπειρία του χειριστή που θα προσπαθήσει τώρα να το κάνει να κολυμπήσει.Τα περισσότερα ζώα προσαρμόζονται μετά από τις πρώτες επισκέψεις.Υπάρχουν γιλέκα πλευστότητας,εξοπλισμός για την ενθάρρυνση των ζώων και επιπλέον προσωπικό για να βοηθήσει με τη χαλάρωση της νευρικότητας.Κρατώντας τις πρώτες συνεδρίες μικρότερες σε διάρκεια,βοηθά επίσης.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που ο θεραπευτής θα ελέγξει πριν επιτραπεί στο σκυλί να μπει στο νερό.Μερικά από αυτά είναι:τα αυτιά για προβλήματα,ανοιχτές πληγές,νύχια με πληγές,τον καρδιακό ρυθμό του σκύλου και τον αναπνευστικό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας και οποιαδήποτε κατάσταση του δέρματος.

Η υδροθεραπεία για σκύλους αντενδείκνυται εάν ο σκύλος αντιμετωπίζει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Ανοιχτές πληγές
-Μολυσματικές ασθένειες του δέρματος ή άλλες λοιμώξεις
-Εξωτερικούς σκελετικούς στερεωτές
-Ακράτεια ούρων ή διάρροια
-Εμετός
-Μεταδοτική ασθένεια (βήχας κυνοστασίων,παρβοϊό,τριχοφυτία,ψώρα)
-Ορισμένες παθήσεις σπονδυλικής στήλης
-Καρδιακές και αναπνευστικές δυσλειτουργίες
-Επιληψία (εάν ο σκύλος είχε μία ή περισσότερες κρίσεις μία εβδομάδα πριν την υδροθεραπεία)
-Συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την παροχή αίματος σε περιφερειακές περιοχές
-Φοβία νερού που προκαλεί ακραίο πανικό
-Αιθουσαίο σύνδρομο
-Πνευμονοπάθεια
-Ανοιχτές χειρουργικές πληγές
-Μολύνσεις

Κανένα ζώο δεν πρέπει να είναι χωρίς επιτήρηση ενώ συμμετέχει σε υδροθεραπεία.Οι πισίνες σκύλων και οι υποβρύχιοι διαδρόμοι μπορεί να φαίνονται ασφαλείς,αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μείνει μόνο σε αυτά.Ατυχήματα μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα,αν δεν εποπτεύονται.

Υπάρχουν μερικά σκυλιά που μπορούν να συμμετέχουν στην υδροθεραπεία,αλλά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Αυτά τα σκυλιά είναι τα ακόλουθα:

• Πολύ παχύσαρκοι σκύλοι
• Τα σκυλιά με καρδιακό φύσημα
• Βραχυκέφαλες φυλές (μπουλντόγκ,μπόξερ,πάγκ,πεκινουά,σιχ τσου) αυτές οι φυλές έχουν μικρά ρινικά ανοίγματα που περιορίζουν την ποσότητα της ροής του αέρα.Δεν έχουν αποτελεσματικό λαχάνιασμα και έτσι τείνουν να υπερθερμαίνονται,οπότε πρέπει να δουλεύονται πολύ περισσότερο κατά την άσκηση για να παίρνουν αρκετό οξυγόνο).
• Επιμήκη μαλθακή υπερώα (αυτό είναι ένας ιστός σαν πτερύγιο που κλείνει τον αεραγωγό και όταν επιμηκύνεται μπορεί να παρεμποδίζει τον αεραγωγό.Μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του λάρυγγα)
• Σκύλοι με νόσο του Cushing ή του Addison
• Τα σκυλιά με διαβήτη
• Λαρυγγική παράλυση (ο σκύλος έχει θορυβώδη αναπνοή,μειωμένη ανοχή της θερμότητας)
• Κακώσεις σπονδυλικής στήλης
• Θερμοπληξία ή ζεστές μέρες
• Αδιάγνωστη χωλότητα εμπρόσθιου άκρου
• Ακραία χαλαρότητα των αρθρώσεων ή τραυματισμούς υπερέκτασης

Ένα σχέδιο θεραπείας ή πρόγραμμα πρέπει να γραφτεί και να συζητηθεί με τον ιδιοκτήτη.Οι στόχοι θεραπείας και τα αναμενόμενα χρονικά πλαίσια για βελτίωση πρέπει επίσης να συζητηθούν.Οι στόχοι μπορεί να είναι οτιδήποτε,από το να είναι σε θέση να περπατήσει ξανά,να επιστρέψει σε αθλήματα ευελιξίας,κτλ.

Όποιος και αν είναι ο λόγος για τις συνεδρίες υδροθεραπείας,η υδροθεραπεία στους σκύλους είναι η καλύτερη επιλογή για την αποκατάσταση και την προετοιμασία πριν από χειρουργική επέμβαση,μετά την εγχείρηση ή για έναν τραυματισμό.

Πηγή: boxeromania.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τι συμβαίνει εάν γαβγίζει ο σκύλος σας σε ώρες κοινής ησυχίας

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι το γάβγισμα σκύλου κατά τις ώρες κοινής ησυχίας,  επιφέρει πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά ζώο. Σύμφωνα με νέο νόμο, πλέον,...

Penny Marathon: Διεθνής Μαραθώνιος για τα αδέσποτα ζώα

Πριν εννέα χρόνια έξι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, οι ομογενείς από την Αυστραλία Ελευθερία και Πεπ Προδρόμου, ο Λέων Χολέβας, ο Γιάννης Σπίνουλας, η Γιούλη...

Οι 10 τροφές που απαγορεύεται να δίνουμε στον σκύλο μας

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων συνηθίζουν να δίνουν τροφές από το δικό τους πιάτο στο αγαπημένο τους κατοικίδιο. Άλλοτε πάλι, ο σκύλος μπορεί να φάει κάτι...

Hλικιωμένος σκύλος σταματάει ένα αυτοκίνητο για να ζητήσει βοήθεια

Αυτός ο άτριχος σκύλος σταμάτησε ένα αυτοκίνητο σε έναν επαρχιακό δρόμο για βοήθεια και τώρα είναι ένα χαρούμενο σκυλί με μια οικογένεια και ένα...

Φόλα σε έξι σκυλιά Beagle έριξαν άγνωστοι στη Θυμαριά Έβρου

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά συνολικά έξι κυνηγόσκυλα ράτσας Beagle δολοφόνησαν με φόλα άγνωστοι (ή άγνωστος) στο χωριό Θυμαριά του Έβρου. Τα σκυλιά...