Ο σκύλος φύλακας άγγελος του 7χρονου Λουκ που πάσχει από διαβήτη

Για τον 7χρονο Λουκ από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ, ο σκύλος του δεν είναι ένα απλό κατοικίδιο, είναι ο φύλακας άγγελος.

Ο Λουκ πάσχει από διαβήτη τύπου 1, μια αυτοάνοση πάθηση που συνεπάγεται ότι το συκώτι του δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Λόγω της πάθησης, ο Λουκ μπορεί να πάθει ξαφνικά κρίση υπογλυκαιμίας ή το ζάχαρό του να ανέβει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Οι κρίσεις του διαβήτη είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες όταν ο Λουκ κοιμάται, όμως ο τετράποδος φύλακας μυρίζεται (κυριολεκτικά) τον κίνδυνο και προστρέχει στο πλευρό του 7χρονου.

Ο τετράποδος Τζεντάι, όπως ονομάζεται, έχει σώσει στο παρελθόν το Λουκ από επείγουσα κρίση.

Η Ντόρι, η μητέρα του Λουκ, αποφάσισε να μοιραστεί μέσω του Facebook ένα συγκινητικό περιστατικό που αποδεικνύει την ανεκτίμητη συμβολή του Τζεντάι στη ζωή του Λουκ.

«Βλέπετε απλώς ένα σκύλο, ένα αγόρι που κοιμάται και έναν αριθμό επάνω σε μια οθόνη, όμως αυτή η στιγμή είναι πολλά περισσότερα. Είναι μια φωτογραφία του Τζεντάι την ώρα που σώζει το φίλο του. Τον σώζει από τα ‘πάνω’ και τα ‘κάτω’ του και από τη μοναξιά», γράφει η Ντόρι σχολιάζοντας τη φωτογραφία.

«Πέντε λεπτά πριν βγάλω τη φωτογραφία κοιμόμασταν όλοι. Δεν ακούσαμε κανένα προειδοποιητικό σήμα, κανείς δεν έλεγχε το ζάχαρο του Λουκ, κανείς δεν σκεφτόταν το διαβήτη. Αυτές είναι οι στιγμές που πέφτουν οι άμυνές μας, που απλώς ζούμε τη ζωή, που βγάζουμε από το μυαλό μας το διαβήτη. Αυτές είναι όμως και οι στιγμές που ο διαβήτης έχει το πάνω χέρι και η κατάσταση γίνεται τρομακτική πολύ γρήγορα. Ευτυχώς, όμως, έχουμε στο πλευρό μας έναν Τζεντάι.»

Ο Τζεντάι πήγε στο κρεβάτι της Ντόρι και ανέβηκε επάνω της, προσπαθώντας να την ξυπνήσει. Η Ντόρι πήγε στο δωμάτιο του Λουκ και το σύστημα παρακολούθησης έδειχνε ότι το ζάχαρο του αγοριού βρισκόταν μέσα στα όρια ασφαλείας. Τότε ο Τζεντάι έκανε μια μικρή «υπόκλιση», ένα σημάδι που δείχνει ότι ο Λουκ βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Ντόρι τσέκαρε το ζάχαρο του Λουκ και είδε ότι είχε πέσει στο 57. Ο Τζεντάι συνέχιζε να είναι ανήσυχος, δίνοντας στην Ντόρι να καταλάβει ότι το ζάχαρο του Λουκ συνέχιζε να πέφτει.

«Χωρίς τον Τζεντάι, δεν θα είχα καταλάβει ότι το ζάχαρο του Λουκ έπεφτε κάτω από τα ασφαλή όρια.» Η Ντόρι αναφέρει ότι ο Λουκ δεν ξυπνά από μόνος του όταν πέφτει επικίνδυνα το ζάχαρό του. Έτσι, η ειδική εκπαίδευση που λαμβάνει ο Τζεντάι τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύεται σωτήρια για το 7χρονο αγόρι.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του CNN, ο Λουκ διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 όταν ήταν δύο ετών. Έπειτα από διαδικτυακή έρευνα, η μητέρα του βρήκε μια εταιρία που θα τη βοηθούσε να εκπαιδεύσει τον Τζεντάι, κουτάβι ακόμα τότε, χωρίς όμως να εγγυάται ότι θα γίνει καλός σκύλος-βοηθός.

Ο Τζεντάι ξεπέρασε τελικά τις προσδοκίες όλων και είναι πλέον σε θέση να ανιχνεύει με την όσφρησή του ανεπαίσθητα χημικά σήματα που υποδεικνύουν απότομες αυξομειώσεις στο ζάχαρο του αγοριού.

Ο Τζεντάι μπορεί μάλιστα να προειδοποιήσει όποιον βρίσκεται κοντά στον Λουκ εάν το ζάχαρό του έχει ανέβει ή αν έχει πέσει πολύ. Κουνάει το μπροστινό του πόδι εάν το ζάχαρο του Λουκ έχει ανέβει και κάνει μια μικρή υπόκλιση εάν ο Λουκ έχει κρίση υπογλυκαιμίας!

Μόλις ο Τζεντάι δώσει το απαραίτητο σήμα, ο φροντιστής ελέγχει το ζάχαρο του Λουκ για να επιβεβαιώσει εάν όντως το αγόρι χρειάζεται επειγόντως τα φάρμακά του.

Ο Λουκ και ο Τζεντάι είναι αχώριστοι τα τελευταία 3,5 χρόνια και η εκπαίδευση του χαριτωμένου λαμπραντόρ συνεχίζεται καθημερινά ώστε να μπορεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κτήνοι! Τους έκοβαν τις φωνητικές χορδές στα παράνομα εκτροφεία: Εθελοντές ανέλαβαν να τους βρουν οικογένειες

Ένας κόμπος στο στομάχι, μια πικρία κι ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται στην εικόνα ενός σκυλιού με κομμένες φωνητικές χορδές, που θέλει να φωνάξει για...

Γιατί να υιοθετήσεις μία γάτα- Τα 5 πανίσχυρα οφέλη

Οι γάτες είναι θαυμάσια ζώα. Αγαπούν την ανεξαρτησία τους αλλά επίσης και το να τις χαϊδεύουν. Κάποιες φαίνεται να μισούν τον κόσμο ενώ άλλες...

Τι ζώδιο είναι ο σκύλος σου και τι σημαίνει αυτό για τη συμβίωσή σας;

Οι αστρολόγοι εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι και οι μικροί μας φίλοι έχουν χαρακτηριστικά τα οποία καθορίζονται από το ζώδιο στο οποίο ανήκουν  Είτε πιστεύεις...

Κατοικίδιο και παιδί: Μια ιδιαίτερη και σημαντική συμβίωση

Κατοικίδιο και παιδί: Μια ιδιαίτερη και σημαντική συμβίωση Τα οφέλη τα συγκατοίκησης με το ζώο στην ψυχοσύνθεση και την υγεία ενός παιδιού Της ΕΥΑΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ Από επιστημονικής...

Υδροθεραπεία: Τι είναι και ποια οφέλη έχει για τον σκύλο σας

«Υδροθεραπεία» σημαίνει «θεραπεία του νερού» στα ελληνικά και τα σκυλιά μπορούν να επωφεληθούν με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι επωφελούνται. Πώς μπορεί να βοηθήσει...