Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει ένα κουτάβι είναι πού να κάνει την ανάγκη του. Πολλοί ιδιοκτήτες απλά χτυπούν ή τιμωρούν τα κουτάβια τους επειδή λερώνουν μέσα νομίζοντας πως έτσι θα συμμορφωθούν. Στην πραγματικότητα όμως δεν φταίει το κουτάβι αλλά η άγνοια τους για το πώς να εκπαιδεύσουν το κουτάβι ώστε να λερώνει μόνο εκεί που θέλουν.


Ένα κουτάβι δεν έχει ανεπτυγμένους τους μύες που συγκρατούν την κύστη του, με αποτέλεσμα να μην κρατιέται πολύ ώρα και να κάνει την ανάγκη του πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Όσο μεγαλώνει και αναπτύσσεται, μπορεί να κρατιέται περισσότερο, ακόμα και για μια ολόκληρη ημέρα όταν ενηλικιωθεί.

Αν τιμωρήσουμε το σκύλο μας την ώρα που κατουράει μέσα, το πιθανότερο είναι να μην καταλάβει γιατί τιμωρήθηκε, ή να καταλάβει λάθος, πχ ότι δεν πρέπει να κατουράει μπροστά σας, και την επόμενη φορά θα κατουρήσει κάπου που δεν φαίνεται ή την ώρα που λείπετε.

Είναι επίσης εντελώς ανούσιο να μαλώσετε το σκύλο σας εάν γυρίσετε από το σπίτι και το βρείτε λερωμένο, αφού δεν πρόκειται να καταλάβει ότι τιμωρείται για αυτό. Οι σκύλοι καταλαβαίνουν το λόγο που διορθώνονται μόνο όταν τους πιάσουμε επ’ αυτοφόρω. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τον μπερδέψετε, και θα συνδυάσει στο μυαλό του πως όταν γυρνάτε σπίτι τον δέρνετε με αποτέλεσμα να σας υποδέχεται στο εξής φοβισμένος.

Ο μικρός σου φίλος ουρεί ξαφνικά μέσα στο σπίτι; Δες τι μπορεί να συμβαίνει

Παρακάτω θα μάθετε εύκολα πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να λερώνει μόνο εκεί που θέλετε:

  1. Τα κουτάβια κατουρούν σχεδόν πάντα μετά από τρέξιμο ή παιχνίδι, φαγητό και ύπνο. Μετά από κάθε τέτοια δραστηριότητα οδηγείστε αμέσως το κουτάβι σας στο χώρο που θέλετε να λερώνει, και πολύ σημαντικό: επιβραβεύστε το αμέσως αφού το κάνει με μια λιχουδιά και ένα μπράβο.
  2. Αν κάνει κύκλους γύρω από ένα σημείο, μυρίζει έντονα το πάτωμα ή κλαψουρίζει, σημαίνει ότι ετοιμάζεται να κάνει την ανάγκη του. Πάρτε το εκεί που θέλετε να κάνει την ανάγκη του και επιβραβεύστε το αμέσως μόλις την κάνει.
  3. Δίνετε στο κουτάβι μόνο τα προγραμματισμένα γεύματα που χρειάζεται, και μην το ταΐζετε συνεχώς λιχουδιές ή επιπλέον γεύματα γιατί και θα κατουράει περισσότερο και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλέψετε το πότε.
  4. Το κλουβί (crate) ή ένα πάρκο για σκύλους βοηθάει πολύ γιατί ο σκύλος ενστικτωδώς δεν λερώνει στο χώρο που κοιμάται. Έτσι μπορείτε να είστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν θα λερώσει όταν βρίσκεται εκεί, ενώ ταυτόχρονα εξασκεί την κύστη του και μαθαίνει να κρατιέται. Αν το έχετε αφήσει μέσα αρκετή ώρα (ανάλογα με την ηλικία του) είναι πιθανό πως θα θέλει να κάνει την ανάγκη του όταν βγει.
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω video:

Πηγή: dogsworld.gr, Woofland.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Σκέφτεστε να στειρώσετε το κουνελάκι σας; Όσα πρέπει να ξέρετε

Είστε κάτοχος ενός κουνελιού και σκέπτεστε να πάρετε, μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την υγεία του. Είναι καλό ή κακό μια απόφαση...

Σαλαμίνα: Ξηρά τροφή στα ζώα που δεν έχουν συντροφιά

Το Τμήμα διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Σαλαμίνας πραγματοποιεί μια εθελοντική δράση σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) ,...

Γνωρίστε τις σπανιότερες ράτσες γάτας

Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι γάτες γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια. Άλλωστε υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επιστρέφεις σπίτι ύστερα από μια δύσκολη ημέρα και να...

Θεσσαλονίκη: Ο κακοποιημένος σκύλος – μασκότ επέστρεψε στα Λαδάδικα

Λαδάδικα: Στα παλιά του… λημέρια, επέστρεψε το πρωί της Τετάρτης ο Σόλωνας, «η αγαπημένη μασκότ των Λαδάδικων». Ο σκύλος-μασκότ των Λαδάδικων είχε υποστεί κακοποίηση από αγνώστους...

Ποιες είναι οι 10 ράτσες «υποαλλεργικών» σκύλων

Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν ευαισθησία στο τρίχωμα των ζώων, στα νεκρά κύτταρα που απορρίπτει το δέρμα τους ή στο σάλιο τους, εκδηλώνοντας συμπτώματα όπως το...