Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει ένα κουτάβι είναι πού να κάνει την ανάγκη του. Πολλοί ιδιοκτήτες απλά χτυπούν ή τιμωρούν τα κουτάβια τους επειδή λερώνουν μέσα νομίζοντας πως έτσι θα συμμορφωθούν. Στην πραγματικότητα όμως δεν φταίει το κουτάβι αλλά η άγνοια τους για το πώς να εκπαιδεύσουν το κουτάβι ώστε να λερώνει μόνο εκεί που θέλουν.


Ένα κουτάβι δεν έχει ανεπτυγμένους τους μύες που συγκρατούν την κύστη του, με αποτέλεσμα να μην κρατιέται πολύ ώρα και να κάνει την ανάγκη του πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Όσο μεγαλώνει και αναπτύσσεται, μπορεί να κρατιέται περισσότερο, ακόμα και για μια ολόκληρη ημέρα όταν ενηλικιωθεί.

Αν τιμωρήσουμε το σκύλο μας την ώρα που κατουράει μέσα, το πιθανότερο είναι να μην καταλάβει γιατί τιμωρήθηκε, ή να καταλάβει λάθος, πχ ότι δεν πρέπει να κατουράει μπροστά σας, και την επόμενη φορά θα κατουρήσει κάπου που δεν φαίνεται ή την ώρα που λείπετε.

Είναι επίσης εντελώς ανούσιο να μαλώσετε το σκύλο σας εάν γυρίσετε από το σπίτι και το βρείτε λερωμένο, αφού δεν πρόκειται να καταλάβει ότι τιμωρείται για αυτό. Οι σκύλοι καταλαβαίνουν το λόγο που διορθώνονται μόνο όταν τους πιάσουμε επ’ αυτοφόρω. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τον μπερδέψετε, και θα συνδυάσει στο μυαλό του πως όταν γυρνάτε σπίτι τον δέρνετε με αποτέλεσμα να σας υποδέχεται στο εξής φοβισμένος.

Ο μικρός σου φίλος ουρεί ξαφνικά μέσα στο σπίτι; Δες τι μπορεί να συμβαίνει

Παρακάτω θα μάθετε εύκολα πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να λερώνει μόνο εκεί που θέλετε:

  1. Τα κουτάβια κατουρούν σχεδόν πάντα μετά από τρέξιμο ή παιχνίδι, φαγητό και ύπνο. Μετά από κάθε τέτοια δραστηριότητα οδηγείστε αμέσως το κουτάβι σας στο χώρο που θέλετε να λερώνει, και πολύ σημαντικό: επιβραβεύστε το αμέσως αφού το κάνει με μια λιχουδιά και ένα μπράβο.
  2. Αν κάνει κύκλους γύρω από ένα σημείο, μυρίζει έντονα το πάτωμα ή κλαψουρίζει, σημαίνει ότι ετοιμάζεται να κάνει την ανάγκη του. Πάρτε το εκεί που θέλετε να κάνει την ανάγκη του και επιβραβεύστε το αμέσως μόλις την κάνει.
  3. Δίνετε στο κουτάβι μόνο τα προγραμματισμένα γεύματα που χρειάζεται, και μην το ταΐζετε συνεχώς λιχουδιές ή επιπλέον γεύματα γιατί και θα κατουράει περισσότερο και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλέψετε το πότε.
  4. Το κλουβί (crate) ή ένα πάρκο για σκύλους βοηθάει πολύ γιατί ο σκύλος ενστικτωδώς δεν λερώνει στο χώρο που κοιμάται. Έτσι μπορείτε να είστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν θα λερώσει όταν βρίσκεται εκεί, ενώ ταυτόχρονα εξασκεί την κύστη του και μαθαίνει να κρατιέται. Αν το έχετε αφήσει μέσα αρκετή ώρα (ανάλογα με την ηλικία του) είναι πιθανό πως θα θέλει να κάνει την ανάγκη του όταν βγει.
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω video:

Πηγή: dogsworld.gr, Woofland.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ο μικρός σου φίλος ουρεί ξαφνικά μέσα στο σπίτι; Δες τι μπορεί να συμβαίνει

Μπορεί το σκυλάκι σου να έχει σταματήσει εδώ και καιρό να "λερώνει" το σπίτι, ωστόσο υπάρχει μια περίπτωση να ξεκινήσει πάλι αυτή την ενοχλητική...

Έρευνα: Το πόσο επιθετική είναι η γάτα σας εξαρτάται από το χρώμα της

Τα ζώα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, διαθέτουν το δικό τους χαρακτήρα! Μία νέα επιστημονική μελέτη λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της...

Πάρε ιδέα! Έξυπνα, χειροποίητα παιχνίδια για το κατοικίδιό σου

Εάν διαθέτεις φαντασία, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, μερικά πολύ φθηνά υλικά και φυσικά (!) αν λατρεύεις το κατοικίδιό σου, μπορείς να φτιάξεις μερικά παιχνιδάκια τα...

Έρευνα: Τελικά τα ζώα προαισθάνονται τους σεισμούς;

Αυτό που ο λαός ξέρει εδώ και αιώνες, έρχονται τώρα Γερμανοί επιστήμονες για να το επιβεβαιώσουν.Ορισμένα ζώα διαθέτουν μία έκτη αίσθηση, ικανή να νιώσει...

Παγώνουν τα πατούσια μου

Κρύο με βροχή, το καταλαβαίνω, δεν είναι καλή ημέρα για βόλτα. Κρύο με χιόνι, είναι ένα πρόβλημα και αυτό, γιατί μετά από λίγη ώρα παγώνουν...