Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει ένα κουτάβι είναι πού να κάνει την ανάγκη του. Πολλοί ιδιοκτήτες απλά χτυπούν ή τιμωρούν τα κουτάβια τους επειδή λερώνουν μέσα νομίζοντας πως έτσι θα συμμορφωθούν. Στην πραγματικότητα όμως δεν φταίει το κουτάβι αλλά η άγνοια τους για το πώς να εκπαιδεύσουν το κουτάβι ώστε να λερώνει μόνο εκεί που θέλουν.


Ένα κουτάβι δεν έχει ανεπτυγμένους τους μύες που συγκρατούν την κύστη του, με αποτέλεσμα να μην κρατιέται πολύ ώρα και να κάνει την ανάγκη του πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Όσο μεγαλώνει και αναπτύσσεται, μπορεί να κρατιέται περισσότερο, ακόμα και για μια ολόκληρη ημέρα όταν ενηλικιωθεί.

Αν τιμωρήσουμε το σκύλο μας την ώρα που κατουράει μέσα, το πιθανότερο είναι να μην καταλάβει γιατί τιμωρήθηκε, ή να καταλάβει λάθος, πχ ότι δεν πρέπει να κατουράει μπροστά σας, και την επόμενη φορά θα κατουρήσει κάπου που δεν φαίνεται ή την ώρα που λείπετε.

Είναι επίσης εντελώς ανούσιο να μαλώσετε το σκύλο σας εάν γυρίσετε από το σπίτι και το βρείτε λερωμένο, αφού δεν πρόκειται να καταλάβει ότι τιμωρείται για αυτό. Οι σκύλοι καταλαβαίνουν το λόγο που διορθώνονται μόνο όταν τους πιάσουμε επ’ αυτοφόρω. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τον μπερδέψετε, και θα συνδυάσει στο μυαλό του πως όταν γυρνάτε σπίτι τον δέρνετε με αποτέλεσμα να σας υποδέχεται στο εξής φοβισμένος.

Ο μικρός σου φίλος ουρεί ξαφνικά μέσα στο σπίτι; Δες τι μπορεί να συμβαίνει

Παρακάτω θα μάθετε εύκολα πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να λερώνει μόνο εκεί που θέλετε:

  1. Τα κουτάβια κατουρούν σχεδόν πάντα μετά από τρέξιμο ή παιχνίδι, φαγητό και ύπνο. Μετά από κάθε τέτοια δραστηριότητα οδηγείστε αμέσως το κουτάβι σας στο χώρο που θέλετε να λερώνει, και πολύ σημαντικό: επιβραβεύστε το αμέσως αφού το κάνει με μια λιχουδιά και ένα μπράβο.
  2. Αν κάνει κύκλους γύρω από ένα σημείο, μυρίζει έντονα το πάτωμα ή κλαψουρίζει, σημαίνει ότι ετοιμάζεται να κάνει την ανάγκη του. Πάρτε το εκεί που θέλετε να κάνει την ανάγκη του και επιβραβεύστε το αμέσως μόλις την κάνει.
  3. Δίνετε στο κουτάβι μόνο τα προγραμματισμένα γεύματα που χρειάζεται, και μην το ταΐζετε συνεχώς λιχουδιές ή επιπλέον γεύματα γιατί και θα κατουράει περισσότερο και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλέψετε το πότε.
  4. Το κλουβί (crate) ή ένα πάρκο για σκύλους βοηθάει πολύ γιατί ο σκύλος ενστικτωδώς δεν λερώνει στο χώρο που κοιμάται. Έτσι μπορείτε να είστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν θα λερώσει όταν βρίσκεται εκεί, ενώ ταυτόχρονα εξασκεί την κύστη του και μαθαίνει να κρατιέται. Αν το έχετε αφήσει μέσα αρκετή ώρα (ανάλογα με την ηλικία του) είναι πιθανό πως θα θέλει να κάνει την ανάγκη του όταν βγει.
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω video:

Πηγή: dogsworld.gr, Woofland.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ηνωμένα Έθνη: Οι δραστηριότητες των ανθρώπων προκαλούν τις πανδημίες

Η πανδημία που εξαπλώθηκε από το ιό SARS-CoV-2, αν και ξεκίνησε από μία "wet market" στην Κίνα, επηρέασε όλον τον πλανήτη. Οι επιπτώσεις της είναι μέχρι...

Τα ανάπηρα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή και ανάγκη για προσβασιμότητα

Σήμερα, 3 του Δεκέμβρη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και βρήκα ευκαιρία να σας πω για τους σκυλοσυντρόφους μου που έχουν ρόδες! Είναι...

Σκύλος και παιδί: Ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί

Το χειρότερο πράγμα που άκουσα όσο η χούμαν μου ήταν έγκυος ήταν το «και με τον σκύλο τι θα κάνετε;». Ξέρω γω; Σαν τι θα...

Φρίκη στην Ηλιούπολη: Βρέθηκε αποκεφαλισμένο σκυλάκι!

Αποκεφαλισμένο σκυλάκι βρέθηκε στην Ηλιούπολη,  στην πλατεία Αναγνωσταρά. Απάνθρωπο και φρικιαστικό το θέαμα. Κάτοικος της περιοχής βρήκε ενα σκυλάκι ράτσας γιορκσάιρ αποκεφαλισμένο και ειδοποιήθηκε αμέσως...

Μετανάστες επιστρέφουν στη Μόρια για να ταΐσουν αδέσποτα

Στη Μόρια και τους κατεστραμμένους από τις μεγάλες πυρκαγιές χώρους του καταυλισμού επιστρέφουν μετανάστες και πρόσφυγες από το Καρά Τεπέ προκειμένου να ταΐσουν τα...