Βοήθεια! Ο σκύλος μου τρώει τα… κακά του

Μπορεί η κοπροφαγία, όπως ονομάζεται η συνήθεια των σκύλων να τρώνε τις ακαθαρσίες του, να μας φαίνεται μια αηδιαστική συνήθεια, ωστόσο για τα ζώα και ιδιαίτερα για τους σκύλους είναι εντελώς φυσιολογική!

1) Θέλει να διατηρήσει καθαρό το χώρο του:

Η σκυλο-μαμάδες συνηθίζουν να τρώνε τα κόπρανα των κουταβιών αφενός για να καθαρίσουν τη φωλιά και αφετέρου για να εξαφανίσουν διάφορες οσμές, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν φυσικούς εχθρούς. Τα κουτάβια, λοιπόν, έχουν την τάση να αναπαράγουν αυτή την συμπεριφορά.
Επιπλέον, τους είναι οικεία η μυρωδιά των κοπράνων, γιατί κάπως έτσι… μυρίζει η μαμά, αφού τα έχει καθαρίσει!

2) Θέλει να τραβήξει την προσοχή μας:

Πολλές φορές ο σκύλος επιζητά την προσοχή μας με διάφορους τρόπους, διότι συνήθως προτιμά την αρνητική προσοχή από καμιά προσοχή. Επειδή, λοιπόν, όταν βλέπουμε τον σκύλο μας να τρώει τα κακά του, αρχίζουμε να φωνάζουμε και να τον μαλώνουμε, εκείνος είναι ικανοποιημένος επειδή… μας ανάγκασε να ασχοληθούμε μαζί του!

3) Βαρεμάρα:

Συνήθως οδηγείται στην κοπροφαγία εάν μένει πολλές ώρες μόνος του.

4) Κακή εκπαίδευση:

Όταν μαλώνουμε τον σκύλο μας την ώρα που πάει να λερώσει… εκτός πάνας –χωρίς να τον καθοδηγήσουμε στη συνέχεια στο σημείο που θέλουμε να κάνει κακά του-, αυτό που τελικά μπορεί να καταφέρουμε είναι να του δώσουμε το μήνυμα: «Δεν θέλω να κάνεις κακά». Με αποτέλεσμα ο σκύλος να τρώει τα περιττώματά του για να εξαφανίσει «αυτό που προκαλεί αναστάτωση στον κηδεμόνα».

Δεύτερο λάθος που μπορεί να κάνουμε είναι σε περίπτωση «ατυχήματος» να σπρώχνουμε το μουσούδι του κοντά στα κακά του, μαλώνοντάς τον ταυτόχρονα.

5) Προβλήματα υγείας:

Σε αυτή την περίπτωση, η κοπροφαγία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως έμετοι, η παρουσία αίματος στα κόπρανα, μια χειροτέρευση της ποιότητάς τους και αλλαγή στην ενεργητικότητα του σκύλου.

6) Πείνα:

Ένας σκύλος πεινάει όταν δεν πέπτει καλά, δεν αφομοιώνει τα θρεπτικά συστατικά της τροφής του ή όταν καταναλώνει τροφή χαμηλής διατροφικής αξίας.

7) Μυρίζουν ωραία:

Μπορεί σε εμάς να «βρωμάνε», για τον σκύλο όμως «μοσχομυρίζουν», ειδικά στην περίπτωση που έχει καταναλωθεί μια πλούσια διατροφικά τροφή.

8) Στρες-Άγχος αποχωρισμού:

Σε περίπτωση ξαφνικής αλλαγής στο περιβάλλον ή τον τρόπο ζωής του ή όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί την απουσία των κηδεμόνων από το σπίτι.

Πώς σταματάω την κοπροφαγία;

⦁ Κατ’ αρχάς, ΠΟΤΕ δεν μαλώνουμε τον σκύλο μας σε περίπτωση «ατυχήματος». Απλώς προσπαθούμε να κόψουμε την πράξη και τον καθοδηγούμε άμεσα στο σημείο που θέλουμε να λερώσει. Στη συνέχεια, επιβραβεύουμε την επιθυμητή συμπεριφορά.

⦁ Επιβλέπουμε την αφόδευση του σκύλου μας και μαζεύουμε άμεσα τα κακά του.

⦁ Όταν δούμε τον σκύλο μας να τρώει τα κόπρανά του, δεν το αντιμετωπίζουμε με φωνές, πανικό και αναστάτωση, αλλά αντίθετα, όσο πιο αθόρυβα και ψύχραιμα μπορούμε, ώστε να μην του δώσουμε την προσοχή που επιζητά.

⦁ Κάνουμε τα κακά του… λιγότερο εύγευστα, ραντίζοντάς τα με πιπέρι ή ξύδι.

⦁ Αποπροσανατολισμός: Μόλις ο σκύλος μας λερώσει, του αποσπάμε την προσοχή από τα κόπρανά του, καλώντας τον για παράδειγμα κοντά μας για λιχουδιά, παιχνίδι, χάδι.

⦁ Αλλάζουμε την τροφή του.

⦁ Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πρόβλημα υγείας.

ΠΗΓΗ: Flash.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κ. Παπαποστόλου: «Πολεμώ ειρηνικά για τα δικαιώματά των ζώων και χτίζω έναν κόσμο αγάπης»

Μετρά κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα για να εκπαιδεύσει φιλοζωικά μαθητές στα σχολεία αλλά και ενήλικες σε δημόσιες δράσεις. Η Κατερίνα Παπαποστόλου...

Ο Κερκυραίος σκυλομπαμπάς και η …Μούρη του κάνουν θραύση!

Σε μία από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές σελίδες του ελληνικού ίντερνετ, η οποία ονομάζεται "Άγγελοι με γούνα, μεταμορφώνουν τη ψυχή σου" μία ... Μούρη με...

Καλαζάρ: Πως θα βοηθήσω τον σκύλο μου

Τι είναι η Λεϊσμανίαση και τι πρέπει να κάνουμε εάν το σκυλί μας βρεθεί θετικό Η λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ οφείλεται σε παράσιτο με την ονομασία...

Πως να πεις “σ’ αγαπώ” σε “σκυλίσια γλώσσα”

Είσαι τρελός και παλαβός για το σκύλο σου και δεν ντρέπεσαι να το δείξεις. Του αγοράζεις λιχουδιές, παιχνίδια, ωραία κολάρα και βολικά κρεβάτια. Θέλεις...

«Χέρι βοηθείας» για τα αδέσποτα του δήμου Αγρινίου

Έκκληση να μην εγκαταλείπουν τα δεσποζώμενα ζώα οι ιδιοκτήτες τους κάνει η Φλοζωική Οργάνωση Αγρινίου. Έκκληση προς όλους τους φιλόζωους που βγάζουν τα κατοικίδιά τους βόλτα...