Το ξέρετε ότι κάποιοι σκύλοι παθαίνουμε PTSD;

Σήμερα θα σας πω για κάτι που διάβασα και πολύ αναστατώθηκα! Οι σκύλοι, και στατιστικά πιθανότερο αυτοί που είναι «εργαζόμενοι», μπορεί να πάθουν Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (Post-Traumatic Stress Disorder – PTSD).

Τι εννοώ λέγοντας «εργαζόμενοι» σκύλοι;

Σίγουρα δεν αναφέρομαι στη σπουδαία αποστολή που έχω εγώ, να φυλάω δηλαδή το διαμέρισμα από πάσα απειλή. Απειλή είναι, π.χ., ο κύριος που αφήνει τα κοινόχρηστα κάτω από την πόρτα μας ή κάτι θρασύδειλες μύγες που μπουκάρουν στο σαλόνι απρόσκλητες.

Αυτό είναι, είπαμε, σπουδαία αποστολή, αλλά όχι εργασία. Εργασία είναι να ψάχνεις στα συντρίμμια για επιζώντες έπειτα από σεισμό ή τσουνάμι ή να είσαι ο οδηγός για έναν χούμαν που δεν έχει όραση ή να είσαι σκύλος – βοηθός για παιδιά με κώφωση, αυτισμό, διαβήτη ή κινητικές δυσκολίες.

Αυτοί οι σκυλοσύντροφοι χαίρουν της απεριόριστης εκτίμησής μου και όταν συναντάω κανέναν τους στον δρόμο, αποδίδω τον σεβασμό μου με κρυφό, συνωμοτικό τρόπο, που δεν θα σας αποκαλύψω ‒ δεν χρειάζεται να τα ξέρετε όλα για εμάς, χούμανς.

Λέγαμε λοιπόν πως η κυρα-Λένη, από τον τέταρτο, φτιάχνει πρασόρυζο και έχει έρθει από τον φωταγωγό όλη η μυρωδιά πάνω και μας έχει πάρει τα μυαλά.

Όχι, δεν λέγαμε αυτό, μην είστε πεινάλες.

Λέγαμε πως οι σκύλοι, εργασίας ή μη, που βίωσαν καταστάσεις μεγάλου άγχους είναι πιθανόν να παρουσιάσουν ψυχολογικό τραύμα και διαταραχή PTSD.

Συγκεκριμένα, στη ζώνη αποκλεισμού της Fukushima στην Ιαπωνία (εκεί όπου έγιναν o σεισμός, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα τον Μάρτιο του 2011) οι σκύλοι που αποκλείστηκαν στην περιοχή βίωσαν έλλειψη φαγητού και αποχωρισμό από τους χούμανς τους, ενώ παράλληλα έμειναν εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες που σε παγώνουν και σε υψηλή ραδιενέργεια.

5,800 σκύλοι παρουσίασαν  συμπτώματα PTSD

Σήμερα οι ερευνητές έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι περίπου 5,800 σκύλοι που καταγράφηκαν στην περιοχή ως εγκαταλελειμμένοι εξαιτίας της εκκένωσης, παρουσίασαν συμπτώματα PTSD, παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται σε χούμανς!

Το έδειξε τόσο η συμπεριφορά τους όσο και το επίπεδο κορτιζόλης στο σώμα τους, στοιχεία που επιβεβαιώνουν το πόσοι αγχωμένοι ήταν οι τετράποδοι φίλοι μου όταν διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν επιτέλους από την αποκλεισμένη ζώνη.

Και μετά, όπως φαντάζεστε, ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να μπορέσουν να ξανά – εμπιστευθούν ανθρώπους ή να «μάθουν» να κάνουν και τα πιο απλά πράγματα.

Τα ίδια συμπώματα εμφανίζονται και στους χούμανς που υποφέρουν από PTSD.

Αυτό που δεν μπορούν να πουν με σιγουριά οι Ιάπωνες επιστήμονες είναι αν το τραύμα προκλήθηκε από τον ίδιο το δυνατό σεισμό ή από την απότομη και ασυνήθιστη εξαφάνιση των ανθρώπων από την περιοχή, ή ακόμη, αν φταίει και το πόσο πολύ καιρός πέρασε μέχρι να καταφέρουν τους διασώσουν.

PTSD σκύλων

Και μία συμβουλή:

Και για να πούμε και κάτι άμεσα πρακτικό, να θυμάστε πως το στρες σε ένα σκυλάκι μπορείτε να το καταλάβετε από πολλά σημάδια στη στάση σώματος ή τη συμπεριφορά του, όπως: αδικαιολόγητο λαχάνιασμα, έντονο χασμουρητό, αποφυγή οπτικής επαφής, ρίγος, γλείψιμο της μουσούδας του, κολλημένη ουρά στον κορμό, γενική ανησυχία και μυϊκή ένταση, αποφυγή να πλησιάσει ακόμη και τον χούμαν που τον φροντίζει.

Τον νου σας, όσο περνάει από το χέρι σας, μη μας υποβάλλετε σε καταστάσεις άγχους, εκτός αν είναι απαραίτητο ή έχουμε εκπαιδευτεί να τις διαχειριζόμαστε. Τις βιώνουμε έντονα, όπως και εσείς.

Άλλη φορά θα σας πω περισσότερα για τους τρομερούς σκύλους-βοηθούς. Τώρα, πάω μία να χτυπήσω το κουδούνι στην «από κάτω», γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μυρίζει όλη η πολυκατοικία πρασόρυζο, και πρασόρυζο δεν βλέπω. Θέλω πρασόρυζο κι ας μη μου αρέσει καν!

Γράφει το Skylimoo

με τη βοήθεια της χούμαν του, Αμάντας Πατσοπούλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Υπέροχα πλάσματα! Διακόπτει παράσταση για να παρηγορήσει ηθοποιό που προσποιείται ότι τραυματίστηκε

Όσοι αγαπούν τα ζωάκια, έχουν πει έστω μία φορά στη ζωή τους την έκφραση "δεν μας αξίζουν τα ζώα". Αυτό το περιστατικό σε μία...

Σκύλος πηδά από το μπαλκόνι επειδή υποφέρει χωρίς νερό και κάτω από τον έντονο ήλιο

Μετά από πολλές ώρες, χωρίς νερό και κάτω από τον έντονο ήλιο, ένας σκύλος αποφασίζει να πηδήξει από το μπαλκόνι.  Είναι πολύ ατυχές το γεγονός...

Οι μεγαλύτερες φοβίες που έχουν οι σκύλοι

Εκτός από κτηνίατρο, πολλά σκυλιά χρειάζονται μάλλον και ψυχολόγο, καθώς μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των «καλύτερων φίλων» μας...

Εριέττα Κούρκουλου: Ζήτησε αντί για δώρο γάμου οι καλεσμένοι να συμβάλουν στο Save a Greek Stray

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση λατρεύει τα ζώα και το αποδεικνύει με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save a Greek Stray (SGS). Το Save a Greek...

Χάμστερ: Πως θα φτιάξετε την φωλιά του

Το χάμστερ σας θα εκτιμήσει πολύ αν του διαθέσετε υλικό για να φτιάξει τη φωλιά του. Αυτό, δεν είναι απαραίτητο να το βρείτε μόνο...