Τα ζώα δεν είναι δώρα Χριστουγέννων

Θέλω καιρό να σας πω λίγα πράγματα για ένα θέμα, αλλά δεν ξέρω πώς να το ξεκινήσω όμορφα. Τελικά, μου είπε η σκυλομάνα, να το πω όσο πιο απλά γίνεται:

Τα κουτάβια δεν είναι δώρα. Γενικά, τα ζώα δεν είναι δώρα.

Ακόμη και αν τους φορέσετε φιόγκο, ακόμη και αν τα βάλετε σε ένα όμορφο χαρτόκουτο με τρύπες για την «έκπληξη». Α, και τα ζώα ως προσθήκη στη ζωή ενός χούμαν, δεν θα έπρεπε να είναι έκπληξη αλλά μία μελετημένη απόφαση!

Δώρο είναι αυτό το άσχημο πουλόβερ που μου πήρε η θεία -χούμαν Λιάνα και δεν φόρεσα ποτέ γιατί με σφίγγει στις τρίχες. Ακόμη καλύτερα, δώρο είναι ένα ρολό σαλάμι! Δώρο ήταν πέρυσι στα γενέθλια μου και εκείνη η κονσέρβα σαρδέλες με λάδι – ω μα τον Κέρβερο, δεν το έχω ξεπεράσει! Μισό, γέμισε σάλια το πληκτρολόγιο.

Λοιπόν, ξαναλέω:  αν αναπνέει, δεν είναι δώρο!

Δεν είναι δώρο το καναρίνι, το ψαράκι, το γατάκι, το κουταβάκι, ούτε καν μια μικρή ταραντούλα – μακριά από μας. Είναι ψυχές που έχουν ανάγκη από τη φροντίδα μας.

Είχα διαβάσει ότι κοντά στο 50% των σκύλων που εγκαταλείπονται είναι «δώρα Χριστουγέννων».

Λίγες εβδομάδες ή και ένα με δύο μήνες μετά τις γιορτές καταλήγουν αυτοί στο δρόμο και οι χούμαν, χωρίς τύψεις, ξανά στο ζεστό τους σαλόνι! Χωρίς να τους σκέφτονται καν, σαν να μην υπήρξαν ποτέ εκεί μέσα όλοι παρέα! Δεν ξέρω καν πώς το κάνετε αυτό χούμανς! Εγώ, ακόμη και το παλιό μου κουβερτάκι που έχασα, ακόμη το σκέφτομαι και ξεφυσάω θλιμμένα.

ΔΩΡΟ χριστουγεννων

Τρώτε τα μελομακάρονα -τα μετράω, πίνετε και το κρασί στο ρεβεγιόν, περνάνε οι μέρες, τελειώνει η υπομονή σας και μετά…« γίνεστε κακοί». Αλλάζετε γνώμη για εμάς και δεν μας θέλετε άλλο, λες και είμαστε κάλτσες που βρόμισαν.

Κάπως έτσι μάλλον, Μάρτιο του 2018, βρέθηκα και εγώ «πεταμένος» σε μια πλατεία στο Αιγάλεω! Και ήμουν πολύ μωρό για να καταλάβω γιατί. Να σας πω την αλήθεια, τόσα χρόνια μετά, ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί. Αλλά δεν με νοιάζει, εγώ βρήκα τους παντοτινούς μου σκυλογονείς, ήμουν τυχερός!

Στο θέμα μας! Ζητάνε τα μικρά χουμανάκια σας να πάρετε σκύλο; Καλά κάνουνε! Γιατί τα αγαπάμε όσο τίποτα άλλο εμείς οι σαλιάρηδες αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα που μυρίζουν ωραία. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι το κουτάβι θα αλλάξει τη ζωή σας, τις καθημερινές συνήθειές σας , ακόμη και τις διακοπές σας αλλάζουμε! Και πρέπει να προετοιμάσετε το χουμανάκι να μας υποδεχθεί  και να μη μας αντιμετωπίσει σαν ένα ακόμη παιχνίδι, που μόλις βαρεθεί θα θέλει να το παρατήσει.

κουταβι δώρο

Γιατί, δεν ξέρω και αυτό πώς να το πω ευγενικά στα ανθρώπινα να το καταλάβετε χωρίς να με παρεξηγήσετε, αλλά  «οι σκύλοι δεν είναι ούτε παιχνίδια». Παρόλο που τα υπομένουμε όλα με αγάπη, δεν είναι ωραίο να μας τραβάτε τα αυτιά και την ουρά μικρά χουμανάκια, ούτε να μας έχετε μόνο για να μας ντύνετε σαν κουκλάκια. Θέλουμε παιχνίδι, αγάπη, τρεχάλα και μαδημένα μπαλάκια! Και θέλουμε και αυγά. Βραστά αυγά, αμέτρητα!

Από την πρώτη μέρα στο σπίτι, εμείς νιώθουμε μέλος της οικογένειάς σας. Εσείς καμιά φορά αργείτε να δεθείτε μαζί μας ή, μερικοί χούμανς, δε «δένεστε» ποτέ.

Και αν είστε θείος, νονός, καλό φίλος, παππούς και γιαγιά, μη! Μη «δωρίζετε» ζώα για να χαρούν οι άνθρωποί σας, εκτός και αν έχετε συνεννοηθεί μαζί τους και το θέλουν με όλη τους την καρδιά. Γιατί και τσίσα μπορεί να κάνουμε στο σαλόνι, και μπορεί και κάνα παπούτσι ή κάνα μαξιλαράκι να φάμε ή και ολόκληρο καναπέ αν μας πιάσει «όρεξη». Αλλά έτσι είναι μέχρι να μάθουμε.

Και αν δεν έχετε διάθεση να μας μάθατε πώς να ζούμε αρμονικά μαζί σας, τότε γιατί να μας πάρετε σπίτι μαζί σας;

Όχι να το παινευτώ, αλλά ένα κουτάβι είναι ίσως ό,τι πιο τρυφερό μπορεί να δει ένα παιδί ή ένας ενήλικας ξαφνικά μπροστά του. Αλλά θα πρέπει να είστε έτοιμοι  χούμανς να «κρατήσετε» αυτήν την τρυφερότητα ζωντανή για πολλά, πολλά χρόνια!

Και αν δεν κατάφερα να τα γράψω αρκετά καλά, να δείτε αυτό το video:

A Dog is Not A Toy

Γράφει το Skylimoo

με τη βοήθεια της χούμαν του, Αμάντας Πατσοπούλου

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ο καλός ο χούμαν πρέπει να έχει συνέπεια και σταθερότητα

Αγαπητοί χούμανς, Σήμερα θέλω να μιλήσουμε σοβαρά για δύο πολύ σημαντικές έννοιες: τη συνέπεια και τη σταθερότητα που πρέπει να έχει ο καλός ο χούμαν. Γιατί,...

Δωρεάν χάρτινο φαρασάκι για τους ιδιοκτήτες σκύλων

Μία πρωτοποριακή λύση για το μάζεμα των ακαθαρσιών των σκύλων, υιοθέτησε ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας τοποθετώντας σε 20 σημεία της πόλης κουτιά που παρέχουν φαρασάκια...

Αλλαγές σχετικά με τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Μυτιλήνης

Ένα σημαντικό έργο θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Μυτιλήνης, μετά την ένταξη στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» της Πράξης «Αναβάθμιση Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου...

Θεσσαλονίκη: Ο κακοποιημένος σκύλος – μασκότ επέστρεψε στα Λαδάδικα

Λαδάδικα: Στα παλιά του… λημέρια, επέστρεψε το πρωί της Τετάρτης ο Σόλωνας, «η αγαπημένη μασκότ των Λαδάδικων». Ο σκύλος-μασκότ των Λαδάδικων είχε υποστεί κακοποίηση από αγνώστους...

Πώς ωφελούν την υγεία των παιδιών τα κατοικίδια

Αν το παιδί σας ζητάει επίμονα να του πάρετε ζωάκι, αλλά αντιστέκεστε σθεναρά, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε γιατί αποδεικνύεται πως ωφελούν στην υγεία τους. Έρευνα επιστημόνων...