Τα ανάπηρα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή και ανάγκη για προσβασιμότητα

Σήμερα, 3 του Δεκέμβρη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και βρήκα ευκαιρία να σας πω για τους σκυλοσυντρόφους μου που έχουν ρόδες!

Είναι μικρόσωμοι, είναι μεγαλόσωμοι, ράτσας ή ημίαιμοι, μικροί σε ηλικία ή ηλικιωμένοι, άλλα πάνω από όλα είναι «τυχεροί μέσα στην ατυχία τους» γιατί βρέθηκαν στα χεριά καλών χούμαν που τους πρόσφεραν ένα αμαξίδιο και φροντίδα αντί για ευθανασία.

Όταν ήμουν κουτάβι, πρωτοαντίκρυσα σκυλάκο σε αμαξίδιο, και αιφνιδιάστηκα! Μα μου εξήγησε η χούμαν μου και πλέον ξέρω ότι, ευτυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί οι ιδιαίτεροι φίλοι μου. Και λέω «ευτυχώς», γιατί αυτό σημαίνει πως οι χούμανς, όσο πάει, μαθαίνουν να κάνουν το σωστό και δεν τους παρατούν στα δύσκολα.

Αμαξίδια για ζώα με κινητικά προβλήματα

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες χούμανς που, είτε αυτοσχεδιάζοντας ή με ανάθεση σε ειδικούς για την κατασκευή τους, φτιάχνουν πολύ ωραία αμαξίδια για ζώα με κινητικά προβλήματα.

Και ξέρετε κάτι; Αυτό που κάνουν δεν είναι μόνο ένδειξη αγάπης προς τον χνουδωτό τους φίλο αλλά και σημάδι ότι έχουν σεβασμό προς την ίδια τη ζωή.

Γιατί, όπως έλεγε και ο κύριος Χρόνης, «Η ζωή μας μια φορά μάς δίνεται, άπαξ, που λένε, σα μια μοναδική ευκαιρία» και δεν είναι να τη σπαταλάς απλά επειδή δεν μπορείς να περπατήσεις εύκολα.

Ακόμα πιο σημαντικό, αφού αποκτήσεις τις σούπερ ροδούλες που σε κάνουν να στρίβεις όλο χάρη, είναι να μπορείς να φτάσεις εκεί που θες. Και δεν είναι λύση να σε σηκώνει συνέχεια αγκαλιά ο χούμαν σου. Γιατί, άντε καλά να είσαι σαν τον Μάριο το Γαλλικό Μπουλντόγκ που τσακωθήκαμε μια φορά στο βουνό.

Άμα είσαι σαν και μένα όμως, βαρυκόκκαλος εννοώ, ε, δεν γίνεται.

ΑΜΕΑ

Θα μου πεις τώρα, εδώ δεν προνοούν να κάνουν ράμπες και βοηθητικές διαβάσεις για τους χούμαν με αμαξίδιο, θα νοιαστούν για τους σκυλάκους με ρόδες;

Μα δε ζητάει κανείς να τα διαχωρίσετε! Η προσβασιμότητα πρέπει είναι καθολική, για κάθε πλάσμα που την έχει ανάγκη και δεν θα έπρεπε να σας τα γράφει ένας σκύλος αυτά, τα αυτονόητα.

Γιατί να μη μπορεί δηλαδή ο σκύλος με ροδάκια να ανέβει στον πεζόδρομο ή να διασχίσει το δρόμο χωρίς να ταλαιπωρεί τον/την χούμαν του; Χρειαζόμαστε ράμπες παντού. Τις καλές τις ράμπες, από αυτές που δεν έχουν παρκαρισμένα αμάξια πάνω τους.

«Ναι» στην αυτόνομη διακίνηση, «όχι» στο «Για 5 λεπτά το πάρκαρα μωρέ, να κάνω μια δουλίτσα». Και ‘γω για πέντε λεπτά θα σου κάνω πιπί στο πόδι αν το ξανακάνεις χούμαν.

Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, μη τα μπερδεύω τώρα και με πιάσει γρύλισμα από τα νεύρα μου.

Τα καλά νέα!

Ανελκυστήρας για ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη!

Σήμερα, αφού βοήθησε το Ίδρυμα Ωνάση το Υπουργείο Πολιτισμού, επιτέλους, εγκαινιάστηκε ο ανελκυστήρας για ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη.

Γιατί δεν έφτανε που για να φτάσεις σε αυτόν τον βράχο – στον οποίο δεν έχω πάει να ξέρετε ακόμη – έπρεπε να διασχίσεις, όπως λέει η σκυλομαμά μου, πεζοδρόμια-παγίδες, με σπασμένες πλάκες και εμπόδια, τραπεζοκαθίσματα καφενείων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μέχρι και μηχανάκια παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια, μετά δεν είχες τρόπο να φτάσεις στο μνημείο επάνω. Ε, έγινε και ξανάγινε θέμα και, τελικά, το πήραν απόφαση οι χούμανς και το φτιάξανε.

Ένα σας λέω χούμανς και θα κλείσω εδώ γιατί τα άρθρα μου ανοίγουν την όρεξη. Να αγαπάτε τα ζώα με κινητικά προβλήματα και να τους χαρίζετε διευκολύνσεις.

Τα περισσότερα θα παλέψουνε ψυχικά να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και μόλις τα καταφέρουνε, μετά θα σας ευχαριστούν για πάντα. Τα ανάπηρα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή και πρέπει να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς. Και εσείς χούμανς είστε εδώ για να το φροντίσετε!

Γράφει το Skylimoo

με τη βοήθεια της χούμαν του, Αμάντας Πατσοπούλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Σκύλοι βοηθοί και σκύλοι εργασίας: Τετράποδοι εργαζόμενοι

Δεν ξέρω αν τους κολλάτε ένσημα, χούμανς, αλλά ‒όπως έχω πει και παλιότερα‒ οι σκύλοι βοηθοί (service dogs) είναι οι πιο σπουδαίοι φίλοι μου. Καλός...

Ραντεβού με μία κατσίκα στην επόμενη βιντεοκλήση μας!

Στην Αγγλία, μία αγρότισσα ξεκίνησε να «νοικιάζει» τον ελεύθερο χρόνο από τις κατσίκες της σε όποιον θέλει να προκαλέσει εντυπώσεις στις βιντεοκλήσεις του ή...

Βρες το κατοικίδιο που σου ταιριάζει!

Οι σκύλοι και οι γάτες πολλές φορές δεν αποτελούν τις πρώτες επιλογές ως κατοικίδια ζώα για ορισμένους ανθρώπους.Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με περίεργα...

Αυτά τα Χριστούγεννα να κάνουν τη χουμανοσύνη καλύτερη

Αυτά τα Χριστούγεννα, που είναι λίγο διαφορετικά από όλα τα άλλα Χριστούγεννα της σύγχρονης χουμανοσύνης, εγώ είμαι απίστευτα χαρούμενος. Πρώτον, απόψε το βράδυ δεν θα...

Κατοικίδια στο αυτοκίνητο: Όσα πρέπει να ξέρουμε

Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο μαζί με τα κατοικίδια μας! Πως θα τα μεταφέρετε με ασφάλεια στο αυτοκίνητο Σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι λόγω του...