Σκύλοι βοηθοί και σκύλοι εργασίας: Τετράποδοι εργαζόμενοι

Δεν ξέρω αν τους κολλάτε ένσημα, χούμανς, αλλά ‒όπως έχω πει και παλιότερα‒ οι σκύλοι βοηθοί (service dogs) είναι οι πιο σπουδαίοι φίλοι μου.

Καλός είμαι κι εγώ που προσέχω το διαμέρισμα από άκρη σε άκρη, καλή είναι και η Τρούφα το Πόιντερ που δεν αφήνει ούτε μαμούνι να πλησιάσει την αυλή της, αλλά οι σκυλοσύντροφοι που έχουν «κανονική δουλειά» χαίρουν σεβασμού και βαθιάς εκτίμησης από όλες τις αγέλες.

Αν και πολλές φορές λένε ότι απαιτείται να κρατάει η σκούφια σου από συγκεκριμένες ράτσες για να κάνεις ένα σκυλοεπάγγελμα, η αλήθεια είναι ότι πολλές δουλειές γίνονται και από ημίαιμα σκυλάκια. Υπομονή να υπάρχει και, πάνω απ’ όλα, πολλές λιχουδιές.

Σκληρά εργαζόμενοι σκύλοι

Μου πήρε λίγες μέρες να συγκεντρωθώ και να καταγράψω τα είδη σκύλων εργαζόμενων, καθώς πολλές αργίες μαζεμένες έπεσαν και μαζί και πολύ φαΐ στο σπίτι. Τώρα όμως είμαι έτοιμος να σας πω για τους σκληρά εργαζόμενους σκύλους.

σκυλος βοηθος

Πρώτα απ’ όλα να θυμάστε ότι ως σκύλος βοηθείας (service dog) ορίζεται ο εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος για άτομα με ορατές και μη ορατές αναπηρίες και αναγνωρίζεται από το ειδικό σαμάρι εργασίας και τα απαραίτητα πιστοποιητικά του. Οι σκύλοι βοηθείας έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού βάσει νόμου. Ακούτε μερικοί περίεργοι οδηγοί λεωφορείων ή καταστηματάρχες: παντού!

Οι τετράποδοι αυτοί φίλοι μου έχουν εκπαιδευτεί να είναι καλά παιδιά και να παρέχουν βοήθεια σε χούμανς. Ανάλογα με την «ειδικότητά» τους χωρίζονται σε:

 • Σκύλοι Βοηθοί Κινητικότητας: Δεν είναι απλώς τρυφεροί με τον χούμαν που έχει κινητικό πρόβλημα. Είναι σύντροφοι ζωής, βελτιώνουν την ψυχική υγεία του ατόμου, μα και ακόμη μεταφέρουν για λογαριασμό του χούμαν τους αντικείμενα, φάρμακα. Επίσης, βοηθούν στο ντύσιμο ή ξεντύσιμο, ανοιγοκλείνουν πόρτες ψυγείου ‒ω, Θεέ μου!‒, βοηθούν στο περπάτημα και την ισορροπία, ακόμη και πιστωτική κάρτα στο ταμείο δίνουν εκ μέρους του χειριστή τους ή διαλέγουν τα προϊόντα από το ράφι του σούπερ μάρκετ.
 • Σκύλοι Βοηθοί Αυτιστικών: Ένα θα πω μονάχα. Δεν υπάρχει καλύτερη θετική ενίσχυση για ένα αυτιστικό άτομο, ειδικά αν είναι μικρό παιδί. Το μικρό ανθρωπάκι μαθαίνει να εστιάζει στις δυνατότητές του παρά στους περιορισμούς, έχοντας πάντα πλάι του, φύλακα και προστάτη, έναν χνουδωτό φίλο που δεν θα το κρίνει ή επικρίνει ποτέ.

ΣΚΥΛΟς ΟΔΗΓΟς

 • Σκύλοι Βοηθοί Επιληπτικών: Οι φοβερά εκπαιδευμένοι αυτοί φίλοι μου εντοπίζουν την επερχόμενη κρίση και προειδοποιούν. Ακόμη και στους γιατρούς πάνε μαζί, για να μη νιώθει ο χούμαν άβολα κατά την επίσκεψη ή την εξέταση! Όσο για τις χημικές μεταβολές στο σώμα ενός χούμαν που θα πάθει κρίση επιληψίας, ο σπουδαίος σκύλος βοηθός του είναι ικανός να τις εντοπίσει από 10 λεπτά έως και 24 ώρες νωρίτερα.
 • Σκύλοι Βοηθοί Διαβητικών: Όχι, δυστυχώς δεν τρώνε όλους τους υδατάνθρακες και τα γλυκά που δεν μπορούν να φάνε οι διαβητικοί, αλλά ανιχνεύουν με τη μυτόγκα τους εγκαίρως τις υπογλυκαιμικές και υπεργλυκαιμικές κρίσεις.
 • Σκύλοι Βοηθοί Κωφών ή/και Τυφλών: Φαντάζεστε πώς είναι να έχετε μια τριχωτή πιστή φάτσα να σας ειδοποιεί για το ξυπνητήρι που χτυπάει, για τον φούρνο μικροκυμάτων που έκανε «γκλιν», για το κουδούνι της πόρτας ή για συναγερμό καπνού;

ΣΚΥΛΟΣ ΒΟΗΘΟΣ

 • Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών: Το σκυλοπαιδί σας γίνεται τα ίδια σας τα μάτια, τόσο στον δρόμο όσο και σε οικείο περιβάλλον! Να ξέρετε ακόμη πως οι σκύλοι-οδηγοί εργάζονται για περίπου 10 έτη και έπειτα «συνταξιοδοτούνται» και περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους ως κατοικίδια.
 • Σκύλοι Βοηθοί Διαταραχών (όπως τραυλισμός, ΔΕΠΥ, αυτισμός, φωνολογική διαταραχή, διαταραχή πανικού κ.ά.).
 • Σκύλοι Βοηθοί Συνδρόμων (όπως Σύνδρομο Down, RETT, Tourettes, Asperger, Williams, Wilson, Angelman, νοητική στέρηση, εγκεφαλική παράλυση, ΣΕΑ κ.ά.).
 • Σκύλοι Βοηθοί Πολλαπλών Υπηρεσιών: Σούπερ εκπαιδευμένοι τετράποδοι άγγελοι που μαθαίνουν να ανταποκρίνονται σε συνδυασμό αναπηριών.
 • Σκύλοι Βοηθοί Συνεδριών / Θεραπευτές: Όλοι μας είμαστε το «καλύτερο φάρμακο» κατά του στρες και του άγχους. Αυτοί οι σκυλοσύντροφοι βοηθούν ακόμη και με τη συγκέντρωση στη μελέτη ή τη διαχείριση φόβων!
 • Σκύλοι Βοηθοί για Αλτσχάιμερ / Άνοια: Διώχνουν μακριά τη μοναχικότητα και μειώνουν τα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ έχουν μάθει κόλπα σπουδαία για να βοηθούν τους χούμανς να ανακτούν ξεχασμένες αναμνήσεις!
 • Σκύλοι Βοηθοί Μετατραυματικού Στρες: Αυτές οι θαρραλέες μουσούδες έχουν μάθει να αναγνωρίζουν εγκαίρως το μούδιασμα, την εφίδρωση, την αυξημένη εγρήγορση, τους γρήγορους παλμούς και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή το αίσθημα φόβου στου χούμανς που πάσχουν από PTSD! Μα, πάνω απ’ όλα, τους βοηθούν να κοινωνικοποιούνται και να μην κλείνονται στον εαυτό τους.

ΣΚΥΛΟς ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες σπουδαίες ειδικότητες σκυλοεργαζόμενων, για τις οποίες θα σας πω σπουδαίες ιστορίες στο μέλλον, όπως:

 • Σκύλοι Αστυνομικοί
 • Σκύλοι Στρατιωτικοί
 • Σκύλοι Ανιχνευτές (είτε για τρούφα είτε για εκρηκτικές ύλες!)
 • Σκύλοι Έρευνας και Διάσωσης Αγνοουμένων
 • Σκύλοι Ναυαγοσώστες
 • Σκύλοι Βοσκοί

Εγώ λοιπόν, που δεν είμαι τίποτα από όλα τα παραπάνω, και μόνο που φαντάστηκα την ευθύνη και το γεγονός ότι δεν έχουν ούτε ένα ρεπό αυτοί οι σκυλοσύντροφοι, κουράστηκα όσο ποτέ. Έχω κολλήσει τη μουσούδα στο ζεστό χαλί και περιμένω να πάει 21.30 για να φάω το βραδινό μου και μετά 22.30 για να φάω και το έξτρα σνακ!

Γράφει το Skylimoo

με τη βοήθεια της χούμαν του, Αμάντας Πατσοπούλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πελάτες, Lick Away, και μία αγνοούμενη κατσίκα

Σήμερα Κυριακή, που είναι τα καταστήματα ανοιχτά, θέλω να σας πω για την αγένεια κάποιων χούμανς, που ενώ είναι και οι ίδιοι εργαζόμενοι, όταν...

Βαρέθηκες το παρκάκι της γειτονιάς; Δες τα 7 καλύτερα μέρη για βόλτα με τον σκύλο σου

Ο σκύλος σου θέλει κι αυτός να κάνει μικρά ταξιδάκια για να διευρύνει τους ορίζοντές του. Τι περίμενες; Όλη την ώρα στην ίδια γειτονιά;...

Ο Κερκυραίος σκυλομπαμπάς και η …Μούρη του κάνουν θραύση!

Σε μία από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές σελίδες του ελληνικού ίντερνετ, η οποία ονομάζεται "Άγγελοι με γούνα, μεταμορφώνουν τη ψυχή σου" μία ... Μούρη με...

Σκυλάκι περιμένει στα σκαλιά να επιστρέψει ο κηδεμόνας του που απεβίωσε

Μετά τον θάνατο του κηδεμόνα τους δύο σκυλιά μείνανε χωρίς σπίτι. Ευτυχώς όμως γι΄αυτά, οι γείτονες του εκλιπόντος τα φιλοξένησαν με αποτέλεσμα το ένα...

Οι 10 τροφές που απαγορεύεται να δίνουμε στον σκύλο μας

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων συνηθίζουν να δίνουν τροφές από το δικό τους πιάτο στο αγαπημένο τους κατοικίδιο. Άλλοτε πάλι, ο σκύλος μπορεί να φάει κάτι...