Σας αγαπάμε αληθινά ή σας θέλουμε μόνο για τις λιχουδιές;

Το μεγάλο ερώτημα, αν σας αγαπάμε αληθινά ή αν σας θέλουμε μόνο για τις λιχουδιές και να μας ξύνετε εκεί που δεν φτάνουμε -στην πλάτη εννοώ- το έχετε πιστεύω απαντήσει μόνοι σας, όλοι εσείς που έχετε σκύλο.

Για τους πιο δύσπιστους χούμανς, έρχεται ο κύριος – δόκτωρ Γκρέγκορι Μπερνς, από το Πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα της Αμερικής, και με τα αποτελέσματα μιας χρονοβόρας έρευνας που έκανε σε σκυλάκους, μας αποδεικνύει πως «ναι, σας αγαπάμε αληθινά μωρέ!».

Η επιστήμη «μίλησε»

Όσο πήραν να ψηθούν κάτι φτε-μπέκια που έφτιαχνε η σκυλομάνα τις προάλλες, πέτυχα αυτό το φοβερό άρθρο στο National Geographic που εξηγούσε πώς ο δρ Γρηγόρης -από το Γκρέγκορι –  κατάφερε να εκπαιδεύσει, πρώτα το δικό του τετράποδο φίλο και μετά άλλα είκοσι σκυλάκια που ήρθαν εθελοντικά με τους σκυλογονείς τους για  να εξοικειωθούν  με τον Μαγνητικό Τομογράφο και να μάθουν να στέκονται υπομονετικά εκεί μέσα για να μπορέσουν να μελετήσουν οι επιστήμονες το μυαλουδάκι τους – φαντάζομαι, εν τω μεταξύ, τι λιχουδιές έφαγαν για να εκπαιδευτούν και μου τρέχουν τα σάλια!

Στην αρχή, οι επιστήμονες δυσκολεύονταν να πιστέψουν πως τα ζώα τρέφουν γνήσια συναισθήματα προς τους ανθρώπους και έτσι ξεκίνησαν άλλωστε και την έρευνα αυτή. Θα μπορούσαν βέβαια απλά να ρωτήσουν οποιονδήποτε σκυλογονιό που το διαισθάνεται καθημερινά, αλλά αυτοί επέμεναν να το αποδείξουν και από τις απεικονίσεις του τομογράφου.

αγάπη σκύλων

Γιατί εμείς, είναι γεγονός πως, δεν έχουμε γλώσσα κατανοητή «στα ανθρώπινα» για να σας το πούμε το «Σ’αγαπώ» και, καμιά φορά, όταν σας γλείφουμε τα μούτρα ή σηκώνουμε το paw-δάρι μας και κάνουμε νάζια ή κάτι άγαρμπες χαρές, νομίζετε ότι είναι μόνο για να πάρουμε κάνα κεφτέ από το πιάτο σας.

Βασικά, δεν είναι μόνο ο κεφτές αλλά ο,τιδήποτε έχει κιμά, σάλτσα, ψαχνό, μπούτι λιολιόπουλο, φέτα, μπρόκολο, καρότο, μπισκότο…Τι λέγαμε; Α, ναι!

Λίγη επιστήμη ακόμη

Ο κερκοφόρος πυρήνας που λέτε, είναι ένα κοινό δομικό στοιχείο στον εγκέφαλο πολλών θηλαστικών, μεταξύ των οποίων στου ανθρώπου και στου σκύλου. Ο πυρήνας αυτός είναι γεμάτος με υποδοχείς ντοπαμίνης, την οργανική ουσία που λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής της ευχαρίστησης!

Όταν γενικά δεις κάτι που σε κάνει χαρούμενο ή κάτι που το θες πολύ, τότε ο κερκοφόρος πυρήνας στον εγκέφαλο «ανάβει» σαν πυροτέχνημα, όπως όταν εγώ βλέπω για παράδειγμα τη σκυλομαμά που ανοίγει την πόρτα του μπάνιου και βγαίνει ενώ είχε λείψει ολόκληρα δυόμισι λεπτά.

Ε, αυτό έδειξε η έρευνα!

Μπορεί ο εγκέφαλος μας, εμάς των σκύλων, να είναι λίγο μικρός, σαν λεμόνι περίπου στους πιο κεφάλες φανταστείτε, αλλά δεν παύει να είναι τελικά ικανός για νιώσει πραγματικά συναισθήματα.

Και να θυμάστε, και ας μη το είπαν οι επιστήμονες ακόμη αυτό επίσημα, πως η αγάπη η σκυλίσια, είναι ό,τι πιο ανιδιοτελές υπάρχει στον κόσμο αυτό.

Γράφει το Skylimoo

με τη βοήθεια της χούμαν του, Αμάντας Πατσοπούλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Εκπαιδεύονται τα κουνέλια;

Δεν ξέρατε πως τα κουνέλια εκπαιδεύονται; Μήπως νομίζατε πως τα κουνέλια είναι απλά χαριτωμένα, χνουδωτά κατοικίδια; Όχι! Τα κουνελάκια είναι τέλεια για να κάνετε...

Πώς τα ζώα κατευνάζουν το άγχος και τη θλίψη

Το άγχος και η κατάθλιψη χρήζουν επιβεβλημένα βοήθειας ψυχοθεραπευτή για την αντιμετώπισή τους αλλά σίγουρα υπάρχουν πρόσθετες προτάσεις για να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από...

Χάτσικο: Η ιστορία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Ο Χάτσικο έγινε διάσημος για την αξιοθαύμαστη αφοσίωση στο αφεντικό του, στον οποίο έμεινε πιστός για όλη του τη ζωή. H ιστορία του συγκινεί...

Θεσσαλονίκη: Ένα σπιτάκι για τα αδεσποτάκια με… ονοματεπώνυμο

Σπιτάκια για τα αδεσποτάκια κινούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα γνωρίζουν οι φιλόζωοι ακόμη και με το μικρό τους όνομα, αναμένεται να το...

Ιγκουάνα διέφυγε της φωτιάς καβάλα σε πυροσβέστη

Στην Αγγλία, στο Northamptonshire, ένα ιγκουάνα διέφυγε φωτιάς, καβάλα σε έναν πυροσβέστη. Όχι χούμανς, δεν έφαγα περίεργα μανιτάρια και με «πείραξαν». Αυτό που σας λέω...