Ιδιοκτήτες σκύλων, κορονοϊός και ιθπανοί

Να σας πω κάτι; Είμαι λίγο ‒ως και πολύ θα έλεγα‒ απογοητευμένος από την ανθρωπότητα από προχθές.

Βγήκατε πρώτα εσείς οι άοσμοι χούμανς της τηλεόρασης και είπατε ότι πιάσανε εκεί στην Ιθπανία στο πανεπιστήμιο και αφού φάγανε τα μπουρίτοθ τους και ήπιανε δύο κασόνια σερβέθας μάλλον, κάνανε εκεί και λίγα μαθηματικά και λίγο PowerPoint και είπανε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν 78% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό!

Κατ’ αρχάς, 78% φορές περισσότερο από ποιον; Από κάποιον που δεν έχει σκύλο; Από κάποιον που έχει σκύλο, αλλά ‒μου σηκώνεται η τρίχα και μόνο που το σκέφτομαι‒ δεν τον βγάζει βόλτα;

Και βγαίνετε και λέτε για τα paw-δάρια μας, ότι αυτά, λέει, φέρουν τον ιό. Πώς, μωρέ; Δηλαδή, είναι ο ιός στο χώμα ή στην άσφαλτο και τον φέρνω εγώ πάνω στο σπίτι; Και αν τον φέρνω εγώ, γιατί δεν τον φέρνει και η σόλα από το παπούτσι σου, χούμαν; Και μη μου πεις ότι, επειδή εγώ είμαι ζεστούλης και γλυκούλης, σε μένα κολλάει, στο παπούτσι δεν κολλάει!

ιδιοκτήτες σκύλων

Και πάτε και τα λέτε αυτά και δεν σκέφτεστε πόσοι και πόσοι θα τρομάξουν και ποιος ξέρει τι βλαβερό και τρομερό θα κάνουν στα πατούσια μας πάνω στον πανικό τους!

Δηλαδή, κανείς δεν σκέφτηκε εκεί στο δελτίο των ειδήσεων ότι θα σπείρει πανικό και μπορεί κάποιος, αντί για ήπιο καθαρισμό σκυλοπατούσας, να πιάσει και να μας τρίβει με-δεν ξέρω-και γω τι! Τόσες και τόσες μελέτες και έρευνες ως τώρα έδειξαν πως ο σκύλος δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό. Το να πιθανολογούμε και να κάνουμε γκάλοπ και εικασίες δεν είναι έρευνα πανεπιστημιακή, Ιθπανοί, είναι επικίνδυνο, σας λέω.

Και μάλιστα βγήκε αυτός ο καλός κύριος προχθές, ο καθηγητής Ιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων δρ Κωνσταντίνος Κυριάκης, και είπε πως αυτά είναι βλακείες.

Βασικά δεν το είπε έτσι ακριβώς, είπε πως «οι συγγραφείς της μελέτης διαπράττουν ένα βασικό επιστημονικό λάθος.Επειδή βρήκαν στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στην κατοχή και στη βόλτα με σκύλο και σε αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, κατέληξαν στην αυθαίρετη υπόθεση πως το αίτιο της μόλυνσης ήταν ο σκύλος και η βόλτα με τον σκύλο. Δεν υπολόγισαν δεκάδες άλλους παράγοντες, που μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν το ρίσκο μετάδοσης του κορονοϊού, όπως το γεγονός πως ο κηδεμόνας του σκύλου κατά τη διάρκεια της βόλτας έχει σημαντικές πιθανότητες να συναντήσει και να εκτεθεί σε ανθρώπους φορείς του ιού, σε σχέση με κάποιον άνθρωπο που δεν έχει σκύλο και δεν βγαίνει τόσο συχνά από το σπίτι του στη διάρκεια της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων κατά την κορύφωση του πρώτου επιδημικού κύματος. Ο ισχυρισμός πως ο σκύλος αυτός καθαυτός αποτελεί αίτιο μετάδοσης του κορονοϊού είναι επιστημονικά αστείος. Και είναι ακόμη πιο αστείο το ενδεχόμενο να φέρει ο σκύλος τον κορονοϊό με τις πατούσες του σε ένα σπίτι. Δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του κορονοϊού μέσω πατούσας σκύλου ή παπουτσιού ανθρώπου. Τολμώ να πω πως η συγκεκριμένη μελέτη έχει πολλά και σημαντικά επιστημονικά λάθη και παραλείψεις και τα συμπεράσματά της δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα». [SKAIgr, 18/11/2020 . «Κορονοϊός‒Δρ. Κυριάκης: Απειροελάχιστη πιθανότητα μετάδοσης από ζώα συντροφιάς‒Ο άνθρωπος θα κολλήσει το ζώο».]

Οπότε, αφήστε ήσυχα τα paw-δάρια μας και δείτε πώς θα προφυλάξετε σοβαρά τον εαυτό σας.

Ο δρ φίλος μου Κυριάκης επίσης ξεκαθάρισε πως «η πιθανότητα μετάδοσης από ζώα συντροφιάς στονάνθρωπο είναι απειροελάχιστη. Αντίθετα, είναι πολύ πιο πιθανό ο άνθρωπος να κολλήσει το ζώο/κατοικίδιό του…».

Οπότε, χούμανς, ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ και φοράτε μάσκα.

  • Μην αγγίζετε επιφάνειες και μετά ξύνετε τη μύτη σας.
  • Μη φοράτε τη μάσκα σαν να είναι φουλάρι.
  • Μη φοράτε τη μάσκα στον αγκώνα.
  • Μη συνωστίζεστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαιτήστε περισσότερα δρομολόγια.
  • Μην αφήνετε ανεύθυνους συναδέλφους σας να έρχονται μέσα στα μούτρα σας για να σας πούνε κάτι.
  • Μην αγνοείτε τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας στις δουλειές σας, απαιτήστε την εφαρμογή τους.
  • Μην κάνετε άσκοπα ψώνια και συναλλαγές με μετρητά.
  • Μην ξεσπάτε πάνω μας τα τυχόν αρνητικά συναισθήματά σας.
  • Μην ξεχνάτε να μας χαϊδεύετε τώρα περισσότερο από ποτέ.
  • Μην ξεχνάτε στη σκυλοβόλτα να κρατάτε αποστάσεις από τους άλλους χούμανς.

 

ΥΓ.:Ο δρ Κυριάκης είναι μέλος των Κέντρων Αριστείας για την Έρευνα στη Γρίπη στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και,όσο εμείς τρώμε κροκέτες, αυτός πραγματοποιεί έρευνα για να βγάλει άκρη με τον μοριακό μηχανισμό μετάδοσης των ιών γρίπης από ζώα στον άνθρωπο. Κοινώς, κάτι ξέρει καλύτερα.

ΥΓ1.: Να χρησιμοποιείτε, πάντα, σωστά και κατάλληλα για ζώα προϊόντα καθαρισμού και όχι αυτοσχέδιες λύσεις. Κάντε ένα τηλεφώνημα στον/στην κτηνίατρό σας, είμαι σίγουρος πως θα χαρεί να σας καθοδηγήσει.

Γράφει το Skylimoo

με τη βοήθεια της χούμαν του, Αμάντας Πατσοπούλου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here