Παράσιτο που μεταφέρει η γάτα συνδέεται με τη σχιζοφρένεια σύμφωνα με ερευνητές

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα όσον αφορά το παράσιτο Toxoplasma gondii που μεταφέρεται από τη γάτα στον άνθρωπο.


Η γάτα είναι ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο, όμως μπορεί να μεταφέρει στον άνθρωπο επικίνδυνες ασθένειες.

Συχνά, οι γάτες φέρουν στον οργανισμό τους χωρίς να νοσούν ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii (T. gondii) και μπορεί να το μεταφέρουν στον άνθρωπο.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν από το παράσιτο δεν θα εκδηλώσουν τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι πιθανό να εκδηλώσουν τη λεγόμενη τοξοπλάσμωση.

Η τοξοπλάσμωση έχει κατά καιρούς συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής για τις εγκύους, τις διαταραχές ανάπτυξης του εμβρύου, την τύφλωση ή ακόμη και το θάνατο (σε ακραίες περιπτώσεις).

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Schizophrenia Research υποδεικνύει ότι το παράσιτο Toxoplasma gondii συνδέεται και με τη σχιζοφρένεια.

Οι Αμερικανοί ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη θέλησαν να διαπιστώσουν εάν παιδιά που ζούσαν σε σπίτι με κατοικίδια γάτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή ψυχική νόσο στο μέλλον, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.

«Η συνύπαρξη με γάτα μέσα στο σπίτι κατά την παιδική ηλικία έχει αναφερθεί –σε τρεις μελέτες μέχρι σήμερα– να είναι πιο συχνή σε οικογένειες που το παιδί αργότερα λαμβάνει διάγνωση για σχιζοφρένεια ή άλλη σοβαρή ψυχική νόσο», αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό δελτίο τύπου.

Μία ακόμη επιστημονική επισκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Acta Psychiatrica Scandinavica, που βασίστηκε σε παλαιότερες δημοσιευμένες μελέτες επίσης υπέδειξε ότι το T. Gondii συσχετίζεται με τις ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η μόλυνση από το παράσιτο συνδέεται με τον σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Άλλος Άνθρωπος κάνει φαΐ και άλλος παρατηρήσεις

Άλλος Άνθρωπος κάνει φαΐ και άλλος παρατηρήσεις Κάτι μονολογούσε χτες η σκυλομαμά μου και πήραν οι αυτάρες μου πως κάποια κυρία τραγουδίστρια γαλανή - δεν ήξερα ότι...

Ευεργετικές οι ιδιότητες των κατοικίδιων στα παιδιά με αυτισμό

Σύμφωνα με έρευνες οι γονείς παιδιών με αυτισμό έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες από τους γονείς τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών. Νιώθοντας συγκλονισμένοι και επιβαρυμένοι από διάφορες ευθύνες,...

Σκυλάκι έμεινε κοντά στην έγκυο φίλη του μέχρι να φτάσει βοήθεια

Σε γενικές γραμμές η αδιαφορία, η οποία δυστυχώς κατοικεί σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη ψυχή, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που αισθάνονται το καθήκον να...

Δε με πειράζουν οι ανεκπαίδευτοι σκύλοι, αρκεί να μη προκαλούν

Το Γενάρη που μας έρχεται θα γίνω τριών χρονών αγόρι και νομίζω έχω πλέον αρκετή σοφία για να έχω γνώμη για όλα. Σήμερα θέλω...

Σκύλοι βοηθοί και σκύλοι εργασίας: Τετράποδοι εργαζόμενοι

Δεν ξέρω αν τους κολλάτε ένσημα, χούμανς, αλλά ‒όπως έχω πει και παλιότερα‒ οι σκύλοι βοηθοί (service dogs) είναι οι πιο σπουδαίοι φίλοι μου. Καλός...