Παράσιτο που μεταφέρει η γάτα συνδέεται με τη σχιζοφρένεια σύμφωνα με ερευνητές

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα όσον αφορά το παράσιτο Toxoplasma gondii που μεταφέρεται από τη γάτα στον άνθρωπο.


Η γάτα είναι ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο, όμως μπορεί να μεταφέρει στον άνθρωπο επικίνδυνες ασθένειες.

Συχνά, οι γάτες φέρουν στον οργανισμό τους χωρίς να νοσούν ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii (T. gondii) και μπορεί να το μεταφέρουν στον άνθρωπο.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν από το παράσιτο δεν θα εκδηλώσουν τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι πιθανό να εκδηλώσουν τη λεγόμενη τοξοπλάσμωση.

Η τοξοπλάσμωση έχει κατά καιρούς συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής για τις εγκύους, τις διαταραχές ανάπτυξης του εμβρύου, την τύφλωση ή ακόμη και το θάνατο (σε ακραίες περιπτώσεις).

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Schizophrenia Research υποδεικνύει ότι το παράσιτο Toxoplasma gondii συνδέεται και με τη σχιζοφρένεια.

Οι Αμερικανοί ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη θέλησαν να διαπιστώσουν εάν παιδιά που ζούσαν σε σπίτι με κατοικίδια γάτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή ψυχική νόσο στο μέλλον, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.

«Η συνύπαρξη με γάτα μέσα στο σπίτι κατά την παιδική ηλικία έχει αναφερθεί –σε τρεις μελέτες μέχρι σήμερα– να είναι πιο συχνή σε οικογένειες που το παιδί αργότερα λαμβάνει διάγνωση για σχιζοφρένεια ή άλλη σοβαρή ψυχική νόσο», αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό δελτίο τύπου.

Μία ακόμη επιστημονική επισκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Acta Psychiatrica Scandinavica, που βασίστηκε σε παλαιότερες δημοσιευμένες μελέτες επίσης υπέδειξε ότι το T. Gondii συσχετίζεται με τις ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η μόλυνση από το παράσιτο συνδέεται με τον σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Mytracknet: Νέα δωρεάν πλατφόρμα εντοπισμού κατοικιδίων

Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Τη σωτήρια λύση για τους φροντιστές και ιδιοκτήτες κατοικιδίων ευελπιστεί να προσφέρει μια νέα, καινοτόμα και δωρεάν στη χρήση εφαρμογή με το...

ΚΕ.Π.Π.ΑΖ: Οι χερσαίες χελώνες δεν είναι κατοικίδια

Οι χελώνες ξηράς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο. Πολλοί φιλοξενούν στους κήπους, τις αυλές ακόμα και στις γλάστρες τους χελώνες,...

Εγώ, πάντως, τα έχω κάνει όλα τα σκυλίσια τα εμβόλια

Όποτε ανοίγει η χούμαν την τηλεόραση, όλο και κάποιος λέει για ένα εμβόλιο. Και στο ράδιο δηλαδή, για αυτό μόνο λένε. Το ίδιο και στο...

“Ιανός”: Νεκρά σκυλιά σε καταφύγια – Κραυγή απόγνωσης από φιλοζωικά σωματεία

Ο "Ιανός" ήταν καταστροφικός για τη χώρα μας και άφησε πίσω του νεκρούς συνανθρώπους μας και μία μεγάλη οικονομική καταστροφή. Θύματα της κακοκαιρίας "Ιανός"...

Φίδι: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το υιοθετήσεις

Φίδι: H θα τo αγαπήσεις ή θα το μισήσεις. Δεν είναι το τυπικό κατοικίδιο το οποίο μπορείς να αγκαλιάσεις ή να παίξεις μαζί του,...