Παράσιτο που μεταφέρει η γάτα συνδέεται με τη σχιζοφρένεια σύμφωνα με ερευνητές

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα όσον αφορά το παράσιτο Toxoplasma gondii που μεταφέρεται από τη γάτα στον άνθρωπο.


Η γάτα είναι ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο, όμως μπορεί να μεταφέρει στον άνθρωπο επικίνδυνες ασθένειες.

Συχνά, οι γάτες φέρουν στον οργανισμό τους χωρίς να νοσούν ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii (T. gondii) και μπορεί να το μεταφέρουν στον άνθρωπο.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν από το παράσιτο δεν θα εκδηλώσουν τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι πιθανό να εκδηλώσουν τη λεγόμενη τοξοπλάσμωση.

Η τοξοπλάσμωση έχει κατά καιρούς συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής για τις εγκύους, τις διαταραχές ανάπτυξης του εμβρύου, την τύφλωση ή ακόμη και το θάνατο (σε ακραίες περιπτώσεις).

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Schizophrenia Research υποδεικνύει ότι το παράσιτο Toxoplasma gondii συνδέεται και με τη σχιζοφρένεια.

Οι Αμερικανοί ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη θέλησαν να διαπιστώσουν εάν παιδιά που ζούσαν σε σπίτι με κατοικίδια γάτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή ψυχική νόσο στο μέλλον, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.

«Η συνύπαρξη με γάτα μέσα στο σπίτι κατά την παιδική ηλικία έχει αναφερθεί –σε τρεις μελέτες μέχρι σήμερα– να είναι πιο συχνή σε οικογένειες που το παιδί αργότερα λαμβάνει διάγνωση για σχιζοφρένεια ή άλλη σοβαρή ψυχική νόσο», αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό δελτίο τύπου.

Μία ακόμη επιστημονική επισκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Acta Psychiatrica Scandinavica, που βασίστηκε σε παλαιότερες δημοσιευμένες μελέτες επίσης υπέδειξε ότι το T. Gondii συσχετίζεται με τις ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η μόλυνση από το παράσιτο συνδέεται με τον σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Εριέττα Κούρκουλου: Ζήτησε αντί για δώρο γάμου οι καλεσμένοι να συμβάλουν στο Save a Greek Stray

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση λατρεύει τα ζώα και το αποδεικνύει με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save a Greek Stray (SGS). Το Save a Greek...

Δωρεάν μικροτσίπ στα κατοικίδια δημοτών

Ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να συμβάλει στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην εξασφάλιση της ευζωίας για όλους τους τετράποδους φίλους μας, ξεκινά ο δήμος Αθηναίων. Πρόκειται...

Αδέσποτες ψυχές: Αναζητούν τον σεβασμό και τη φροντίδα μας

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Ο Σωκράτης, από τους πιο γνωστούς αδέσποτους σκυλάκους του κέντρου της Αθήνας, που έμοιαζε με λιονταράκι, δεν είναι πλέον μαζί μας. Στις 20...

Είμαι στειρωμένος και είμαι καλά

Επειδή κάτι πήρε το μάτι μου σε κάτι γκρουπ του Facebook αλλά και κάτι κουτσομπολιά στο βουνό από περίεργους χούμανς, θέλω να κάνω μια...

Γιατί να υιοθετήσεις μία γάτα- Τα 5 πανίσχυρα οφέλη

Οι γάτες είναι θαυμάσια ζώα. Αγαπούν την ανεξαρτησία τους αλλά επίσης και το να τις χαϊδεύουν. Κάποιες φαίνεται να μισούν τον κόσμο ενώ άλλες...