Παράσιτο που μεταφέρει η γάτα συνδέεται με τη σχιζοφρένεια σύμφωνα με ερευνητές

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα όσον αφορά το παράσιτο Toxoplasma gondii που μεταφέρεται από τη γάτα στον άνθρωπο.


Η γάτα είναι ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο, όμως μπορεί να μεταφέρει στον άνθρωπο επικίνδυνες ασθένειες.

Συχνά, οι γάτες φέρουν στον οργανισμό τους χωρίς να νοσούν ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii (T. gondii) και μπορεί να το μεταφέρουν στον άνθρωπο.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν από το παράσιτο δεν θα εκδηλώσουν τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι πιθανό να εκδηλώσουν τη λεγόμενη τοξοπλάσμωση.

Η τοξοπλάσμωση έχει κατά καιρούς συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής για τις εγκύους, τις διαταραχές ανάπτυξης του εμβρύου, την τύφλωση ή ακόμη και το θάνατο (σε ακραίες περιπτώσεις).

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Schizophrenia Research υποδεικνύει ότι το παράσιτο Toxoplasma gondii συνδέεται και με τη σχιζοφρένεια.

Οι Αμερικανοί ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη θέλησαν να διαπιστώσουν εάν παιδιά που ζούσαν σε σπίτι με κατοικίδια γάτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή ψυχική νόσο στο μέλλον, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.

«Η συνύπαρξη με γάτα μέσα στο σπίτι κατά την παιδική ηλικία έχει αναφερθεί –σε τρεις μελέτες μέχρι σήμερα– να είναι πιο συχνή σε οικογένειες που το παιδί αργότερα λαμβάνει διάγνωση για σχιζοφρένεια ή άλλη σοβαρή ψυχική νόσο», αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό δελτίο τύπου.

Μία ακόμη επιστημονική επισκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Acta Psychiatrica Scandinavica, που βασίστηκε σε παλαιότερες δημοσιευμένες μελέτες επίσης υπέδειξε ότι το T. Gondii συσχετίζεται με τις ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η μόλυνση από το παράσιτο συνδέεται με τον σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Υπέροχα πλάσματα! Διακόπτει παράσταση για να παρηγορήσει ηθοποιό που προσποιείται ότι τραυματίστηκε

Όσοι αγαπούν τα ζωάκια, έχουν πει έστω μία φορά στη ζωή τους την έκφραση "δεν μας αξίζουν τα ζώα". Αυτό το περιστατικό σε μία...

Έχετε στρες; Κάντε… γατοθεραπεία!

Έχετε στρες; Νιώθετε βαθιά θλίψη; Έχετε συσσωρευμένο θυμό; Ή μήπως χρειάζεστε κάτι απλώς για να τονώσετε τη διάθεσή σας; Κάντε γατοθεραπεία! Γιατί δε γίνεται να...

ΗΠΑ: Σκύλος που αγνοείτο έκανε 80 χιλιόμετρα για να επιστρέψει στο… παλιό του σπίτι (video)

Όταν η Κλειώ, ένα τετράχρονο Λαμπραντόρ, εξαφανίστηκε στο Κάνσας, οι ιδιοκτήτες της τη βρήκαν στο τελευταίο μέρος που περίμεναν να είναι: το σπίτι της....

Πώς να κάνουμε τον χειμώνα πιο εύκολο για τον σκύλο μας

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Δεν είναι ότι χρειάζεται και κασκόλ, αλλά σίγουρα ο σκύλος μας τον χειμώνα κρυώνει. Μαζί με τις δικές μας ετοιμασίες για να...

Μήπως ο σκύλος σου δεν νιώθει καλά; Δες τα σημάδια που σου το δείχνουν

Ο άνθρωπος με τα πρώτα σημάδια αδιαθεσίας, γρίπης, πονοκέφαλου (κ.λ.π.) αρχίζει να κλαψουρίζει, να μορφάζει και να το «διαφημίζει» στους πάντες τριγύρω. Ίσως ελπίζει...