Γάτα: συνήθειες και ανάγκες για να είναι χαρούμενη

Είναι γεγονός πως η γάτα είναι ιδιαίτερο ζώο και μυστηριώδες, με συμπεριφορά που συχνά μπερδεύει τους νέους γατογονείς. Η συμπεριφορά της, συχνά προκλητική ή αναπάντεχα τρυφερή προς τον άνθρωπο, έχει τις βάσεις της, πού αλλού, στους προγόνους της.

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η οικιακή γάτα προέρχεται από την Αγριόγατα (Felis Sivestris) και η εξημέρωσή της ξεκίνησε κάπου στο βάθος του χρόνου, περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν.

Νυχτερινή διάθεση

Είναι αξιοσημείωτη η τάση της γάτας για νυχτερινές δραστηριότητες και συνήθειες. Με έντονα ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της ακοής, της οσμής και της όρασης, οι οικιακές γάτες να θυμάστε πως έχουν περισσότερο όρεξη για παιχνίδι είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε μόλις βραδιάσει. Εκμεταλλευτείτε το και αλληλεπιδράστε μαζί τους ακολουθώντας το βιολογικό τους ρολόι.

γατα συνηθειες

Εσωστρέφεια

Σε αντίθεση με τον σκύλο, η γάτα δεν είναι τόσο κοινωνική και δεκτική με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Τα συναισθήματά της τα κρατάει περισσότερο για τον εαυτό της αλλά, αντιθέτως, ξέρει καλά να δείχνει τη δυσφορία της. Η καταγωγή της από την αγριόγατα ξυπνά μέσα της την ανταγωνιστικότητα και τη δυσκολεύει, κάποιες φορές, να έχει συνεργατικό πνεύμα. Όσο και να έχει εξημερωθεί, η γάτα που τόσο λαχταρούμε τη συντροφιά της, έχει διατηρήσει το άγριο ένστικτό της και για το λόγο αυτό, οφείλουμε να αποφεύγουμε να της επιβάλλουμε δραστηριότητες που δεν είναι εναρμονισμένες με τη φύση της.

κυνηγι

Ένστικτο κυνηγού

Σεβόμενοι τις επιθυμίες της γάτας μας, πρέπει να κατανοούμε ότι οι γάτες αγαπούν το κυνήγι. Σαρκοφάγα ζώα από τη φύση τους, με υψηλή ανάγκη για ζωική πρωτεΐνη, αν αφεθούν ελεύθερες στην άγρια φύση, θα τραφούν με θηράματα όπως πουλιά, τρωκτικά, μικρά ερπετά, αμφίβια, λαγοί μέχρι και έντομα. Με το κυνήγι, η μαμά γάτα εκπαιδεύει τα μικρά της, φέρνοντάς του το θήραμα για να τραφούν αλλά και δίνοντας «παράσταση» για να μπορέσουν να τη μιμηθούν μεγαλώνοντας. Οι οικιακές γάτες βρίσκουν έτοιμο το φαγητό που τους παρέχουμε αλλά δεν πρέπει να στερούνται τη χαρά του κυνηγιού. Για αυτό άλλωστε, δεν ξεχνούν να ακονίζουν τα νύχια τους, μένοντας ετοιμοπόλεμες, για τη στιγμή που θα εμφανιστεί ένα υποψήφιο θήραμα στο σπίτι. Είναι καλό να δίνουμε στη γάτα μας διάφορα παιχνίδια και αξεσουάρ που θα της επιτρέψουν να προσομοιώσει την εμπειρία του κυνηγιού και θα της χαρίσουν την έξαψη που της λείπει.

Γατοπεριοχή: εδαφική συμπεριφορά

Ως γνήσιο αιλουροειδές, η γάτα θέλει να εξερευνά και να κερδίζει το έδαφός της. Το σπίτι της πρέπει να το χαρτογραφήσει σπιθαμή προς σπιθαμή και να γνωρίζει κάθε του λεπτομέρεια και κρυφή γωνιά. Έτσι, το ζώο νιώθει ασφαλές και δεν εμποδίζεται η φυσική του συνήθεια να διατηρεί το χώρο του και να προστατεύεται από εισβολείς και κινδύνους. Μέσα στο χώρο της, η γάτα, θέλει και έναν προσωπικό, μικρότερο χώρο όπως ένα σπιτάκι ή ένα σημείο με ύψος και θέα, για να λειτουργήσει ως οχυρό παρατήρησης και ικανοποίησης της περιέργειάς της.

γατα περιέργεια

Ένα περιβάλλον γεμάτο ευχάριστα ερεθίσματα

Καθώς στους δρόμους των πόλεων ελλοχεύουν αμέτρητοι κίνδυνοι για τη ζωή μιας γάτας, είναι απαραίτητο να παραμένει ασφαλής και, όσο γίνεται, περιορισμένη μέσα στο οικιακό περιβάλλον της. Ο περιορισμός αυτός θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν ευχάριστος, με τον εμπλουτισμό του χώρου με στοιχεία παιχνιδιού και αξεσουάρ που θα προσφέρουν ευκαιρίες για σωματική άσκηση. Το μόνο που ζητά η γάτα μας είναι μια ποικιλία δράσεων και αντικειμένων, όπως έπιπλα ή αυτοσχέδιες κατασκευές, ώστε να τα εξερευνά καθημερινά και να παραμένει σε ένα υγιές σωματικό βάρος.

γατα κατοικιδιο

Τα καλύτερα παιχνίδια είναι σίγουρα όσα εσωκλείουν τροφή και προκαλούν τη γάτα να την αποκτήσει αλλά και όσα βοηθούν στην αναπαράσταση του κυνηγιού, όπως μπάλες και ψεύτικα ποντικάκια. Ακόμη μεγαλύτερη χαρά θα προσφέρουν στη γάτα σας οι κρυψώνες. Τα κουτιά με τρύπες είναι ιδανικά για να κρυφτεί για όσο νιώθει την ανάγκη για λίγη απομόνωση.

Το μυστικό της επιτυχίας

Το σημαντικότερο όλων είναι να φερόμαστε με σεβασμό και κατανόηση στη γάτα μας, να μην έχουμε προσδοκίες που ξεπερνούν τη φύση της και να μην της επιβάλλουμε ανθρώπινες συνήθειες. Η συγκατοίκηση με ένα ζώο δεν είναι πάντα εύκολη αλλά σίγουρα γίνεται ευκολότερη και ευχάριστη όταν έχουμε τη διάθεση να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη φύση του κατοικίδιου μας και να προσαρμοστούμε όσο μπορούμε σε αυτήν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Το ξέρετε ότι κάποιοι σκύλοι παθαίνουμε PTSD;

Σήμερα θα σας πω για κάτι που διάβασα και πολύ αναστατώθηκα! Οι σκύλοι, και στατιστικά πιθανότερο αυτοί που είναι «εργαζόμενοι», μπορεί να πάθουν Διαταραχή...

Οι πρώτες εντολές που πρέπει να μάθει το κουταβάκι σας

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που αγοράζουν ή υιοθετούν ένα κουτάβι πέφτουν στην εξής παγίδα: Να χάνουν πολύτιμο χρόνο τους πρώτους μήνες της ζωής του σκύλου...

Εριέττα Κούρκουλου: Ζήτησε αντί για δώρο γάμου οι καλεσμένοι να συμβάλουν στο Save a Greek Stray

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση λατρεύει τα ζώα και το αποδεικνύει με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save a Greek Stray (SGS). Το Save a Greek...

Γιατί οι σκύλοι δεν κάνει να τρώνε γλυκά;

Μόλις ο σκύλος σου σε βλέπει να απολαμβάνεις τη σοκολάτα σου, εκστασιάζεται! Αρχίζει να τρέχει νευρικά μέσα στο χώρο και κάνει να πάντα για...

Ποιος έχει καλύτερη μνήμη; Ο σκύλος ή η γάτα;

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν πώς τα σκυλιά και οι γάτες δεν μπορούν να συγκρατούν μνήμες για χρόνια. Νομίζουν ότι μπορούν να θυμούνται μόνο για λίγα...