Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Πάρα πολλά κατοικίδια διαχειρίζονται το πρόβλημα της μειωμένης όρασης αλλά ειδικά οι γάτες, τα καταφέρνουν μια χαρά, ακόμη και αν έχουν χάσει εντελώς την όρασή τους.
Σε δήλωσή της κάποτε, η καθηγήτρια κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια, Dr. Kate Myrna είχε πει πως «Αν έπρεπε να επιλέξω τι ζώο θα ήμουν, αν ήμουν τυφλή, σίγουρα θα ήθελα να ήμουν γάτα!».
Η αντίληψη πως ένα τυφλός γάτος είναι μεγάλος μπελάς για φροντίδα, είναι απόλυτα λανθασμένη. Τα αιλουροειδή είναι απίστευτα καλά στο να προσαρμόζονται στην όποια απώλεια όρασης, που μερικές φορές είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είναι όντως τυφλά.
Οι ιδιοκτήτες γάτων χωρίς όραση πρέπει σίγουρα να είναι υπομονετικοί, στοργικοί και παρατηρητικοί, πάντα έτοιμοι και αφοσιωμένοι στη φροντίδα του ζώου. Η πιο χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία είναι να βρεθεί ένα μέρος για τη γάτα όπου θα νιώθει ασφάλεια και άνεση.
Δέκα tips που θα βοηθήσουν μία τυφλή, χνουδωτή γατοψυχούλα να ζήσει αρμονικά στο σπίτι μαζί σας:
1. Δεν είναι καλή ιδέα να αφήνετε την τυφλή γάτα σας να βγαίνει μόνης της εκτός σπιτιού, εκτός αν κάνει τον περίπατό της μαζί σας με λουράκι. Η επαφή με το άγνωστο περιβάλλον θα τη γεμίσει με υπερβολικά πολλά ερεθίσματα, που ίσως δεν θα μπορεί να διαχειριστεί, και αν χαθεί, θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει σπίτι. Βέβαια, υπάρχουν γάτες που τα καταφέρνουν άψογα και αναζητούν τις εξόδους, ειδικά σε περιοχές που τις ξέρουν καλά, αλλά καλό είναι να είμαστε προνοητικοί.
2. Σε περίπτωση που χάσετε τη γάτα σας και ενημερώσετε τη γειτονιά για να βοηθήσουν στην εύρεσή της, μην ξεχάσετε να επισημάνετε πως η γάτα σας είναι τυφλή και χρήζει ιδιαίτερης προσέγγισης.
3. Μην αλλάζετε θέση στα πράγματά της! Τόσο το κουτί με την άμμο, όσο και το μπολ νερού και φαγητού της, αν και ανιχνεύσιμα διά της όσφρησης, κρατήστε τα όσο γίνεται σε ένα σταθερό σημείο μέσα στο σπίτι.
4. Μειώστε την ακαταστασία και τα περιττά αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Κάθε μικρό αντικείμενο που μπορεί να σπρώξει και ρίξει άθελά της μια τυφλή γάτα είναι ένας λόγος για να τρομάξει. Εξαιρούνται βέβαια τα οικεία σε αυτήν παιχνίδια, τα οποία αναγνωρίζει ούτως ή άλλως από τη μυρωδιά τους.
5. Οι απότομοι και αναπάντεχοι θόρυβοι είναι μια έντονα δυσάρεστη έκπληξη για τις γάτες με μειωμένη όραση. Προσπαθήστε να τους εξαλείψετε από τον χώρο σας.
6. Οι εσωτερικές σκάλες του σπιτιού είναι σίγουρα δύσκολες για μία τυφλή γάτα. Καλό θα ήταν να αποτρέψετε την πρόσβαση προς τη σκάλα ή εάν θέλετε να τη βοήσετε να μάθει να την ανεβοκατεβαίνει με ασφάλεια, τότε χρησιμοποιήστε αρώματα σαν σημάδια. Δηλαδή, αρωματίστε για παράδειγμα τη βάση της σκάλας με λεβάντα και την κορυφή της με βανίλια!
7. Μην απομονώνετε τη γάτα σας μακριά από άλλες γάτες του σπιτιού. Μια γάτα με καλή όραση είναι ο καλύτερος φίλος και οδηγός για μία τυφλή γάτα που καλείται να μάθει το σπίτι.
8. Όταν πρέπει να γνωρίσει νέους ανθρώπους, φροντίστε να εισάγετε λεκτική ένδειξη πριν από τη γνωριμία και ζητήστε από τον επισκέπτη σας να την προσεγγίσει ευγενικά, αργά και να της δώσει χρόνο να τον/την μυρίσει προτού την αγγίξει.
9. Αν θέλετε να υιοθετήσετε μια τυγλή γάτα, που είναι στενά συνδεδεμένη με μία άλλη γάτα με καλή όραση, δεν είναι καλή ιδέα να τις χωρίσετε. Ιδανικά, υιοθετήστε και τις δύο.
10. Μην ενισχύετε την τάση των τυφλών, ειδικά ηλικιωμένων, γάτων για καθιστική ζωή! Αν η γάτα σας δεν τρέχει και δεν χοροπηδά αρκετά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για μια ειδική light διατροφή, ώστε να ελέγχετε το βάρος της.
Πάνω από όλα, να φροντίζετε για την καλή υγεία των ματιών της γάτας σας, είτε έχει καλή είτε κακή όραση. Αν η γάτα ξεκινήσει να τρομάζει εύκολα ή σκουντουφλάει σε τοίχους, αν παρατηρήσατε θολότητα ή ερυθρότητα στα μάτια της, τότε συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας καθώς τα παραπάνω είναι σημάδια επικείμενης τύφλωσης.