Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια;

Αυτές οι σκληρές τρίχες στο πρόσωπο της γάτας δεν υπάρχουν απλά για να προσφέρουν πόντους στην χαριτωμένη της όψη. Κάνουν πραγματική δουλειά. Τα μουστάκια είναι το σύστημα GPS και το ραντάρ της γάτας σας.


Πολύ περισσότερο από απλές «τρίχες», τα μουστάκια της γάτας είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της ύπαρξής της, για αυτό και το να τα κόβεις, τριμάρεις, ισιώνεις και γενικά να τα υποβάλλεις σε διαδικασίες grooming είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεις.

Κάθε παχιά τρίχα από το μουστάκι της γάτας είναι γεμάτη με μικροσκοπικά υπερευαίσθητα νεύρα που βοηθούν τη γάτα να μετρήσει τις αποστάσεις στο χώρο.

Με άλλα λόγια χάρη σ’ αυτά μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις όπως: Eίναι αυτό το κουτί αρκετά μεγάλο για να μπω μέσα; Πόσο μακριά χρειάζεται να πηδήξω για να ανεβώ σ’ αυτό το ράφι;

Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο εντοπίζει τι συμβαίνει γύρω της. Οι γάτες που είναι τυφλές μπορούν να περιηγηθούν στα δωμάτια πολύ καλά, αφήνοντας τα μουστάκια τους να πάρουν μια αίσθηση για το πού βρίσκονται χωροταξικά.

Τα θυλάκια -οι σάκοι που κρατούν τις τρίχες- είναι βαθιά με πολλές απολήξεις νεύρων που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο της γάτας.

Υπάρχει, επίσης, ένα αισθητήριο όργανο στην άκρη κάθε μουστακιού. Μ’ αυτό η γάτα λαμβάνει τις δονήσεις από το περιβάλλον πουτη βοηθούν να αντιληφθεί πού είναι και πόσα άλλα πλάσματα βρίσκονται γύρω της. Γι’ αυτό πολλές φορές οι γάτες αντιλαμβάνονται κάποιον άνθρωπο ή κάποιο άλλο ζώο που είναι πίσω τους και λογικά δεν θα μπορούσαν να το δουν. Επίσης, μ’ αυτό μπορούν να αντιληφθούν αν ένα αντικείμενο ή υγρό είναι ζεστό ή κρύο.

Κάθε γάτα έχει συνήθως 24 μουστάκια, 12 σε κάθε πλευρά του προσώπου της (αν και έχει μουστάκια και στο πηγούνι, στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών και πάνω από τα μάτια), ενώ είναι έτοιμα προς χρήση όταν γεννιέται ένα γατάκι, σε αντίθεση με τα μάτια και τα αυτιά που θα γίνουν αργότερα λειτουργικά.

Επίσης, οι θέσεις τους είναι μοναδικά σαν τα αποτυπώματα.

Τα περισσότερα από τα μουστάκια τους έχουν ρίζες στα παχιά «μαξιλάρια» του άνω χείλους, αλλά μικρότερα σύνολα βρίσκονται επίσης στην περιοχή των φρυδιών, κατά μήκος του πηγουνιού και κοντά στα πόδια.Αυτά που βρίσκονται στις πλευρές της μύτης έχουν το ίδιο πλάτος με το σώμα της γάτας και τη βοηθούν να αντιληφθεί αν ένας χώρος είναι αρκετά μεγάλος για να περάσει.

Τα μουστάκια στο πίσω μέρος των ποδιών, τη βοηθούν να ανεβεί πάνω στα δέντρα.

Ένα πολύπλοκο σύνολο μυών στο πρόσωπο της γάτας κινεί τα μουστάκια εμπρός και πίσω.

Ο τρόπος που μια γάτα τα κινεί θα δείξει στον άνθρωπο ή σε ένα άλλο ζώο πώς αισθάνεται.  Όταν μια γάτα είναι χαλαρή, τα μουστάκια της είναι σταθερά κολλημένα στην ευθεία του κεφαλιού της. Αν είναι περίεργη ή ετοιμάζεται να κυνηγήσει τότε πιέζονται ελαφρά προς τα εμπρός.

Οι γάτες που είναι νευρικές ή αναστατωμένες, έχουν τραβηγμένα τα μουστάκια τους πίσω.

Όπως και άλλες τρίχες στο σώμα της γάτας, τα μουστάκια πέφτουν. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως, εσείς δεν πρέπει ποτέ να τους τα κόψετε. Μια γάτα με κομμένα μουστάκια θα αποπροσανατολιστεί και θα είναι φοβισμένη. Αν κόψουμε τα μουστάκια από τη γάτα θα είναι σα να την τυφλώνουμε, καθώς της αφαιρούμε έναν από τους πιο σημαντικούς τρόπους να προσδιορίσει το περιβάλλον της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Νέα Σμύρνη: Σχέδια και δράσεις για τα αδέσποτα – Συνέντευξη της Κ. Δεληγιάννη

Η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα και ειδικότερα στα αστικά κέντρα της, δείχνει να ακολουθεί μια θετική διαδρομή που ευελπιστούμε ότι θα καταλήξει στη δημιουργία...

Hλικιωμένος σκύλος σταματάει ένα αυτοκίνητο για να ζητήσει βοήθεια

Αυτός ο άτριχος σκύλος σταμάτησε ένα αυτοκίνητο σε έναν επαρχιακό δρόμο για βοήθεια και τώρα είναι ένα χαρούμενο σκυλί με μια οικογένεια και ένα...

Πως ακούει ένας σκύλος;

Τα αυτιά του σκύλου όχι μόνο είναι μορφολογικά διαφορετικά από τα αυτιά του ανθρώπου, αλλά έχουν διαφορετικές ικανότητες και δυνατότητες. Το ανθρώπινο αυτί ακούει...

Κατοικίδια στο αυτοκίνητο: Όσα πρέπει να ξέρουμε

Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο μαζί με τα κατοικίδια μας! Πως θα τα μεταφέρετε με ασφάλεια στο αυτοκίνητο Σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι λόγω του...

Η Save a Greek Stray στείρωσε, εμβολίασε και τσίπαρε 194 γάτες στη Μήλο

O Δήμος Μήλου ήταν ο 4ος σταθμός του προγράμματος «Με αστείρευτη αγάπη για τα αδέσποτα», που υλοποιεί́ η Save a Greek Stray (SGS). Το πρόγραμμα...