Αν τα αδέσποτα είχαν φωνή θα ζητούσαν απεγνωσμένα από τους ανθρώπους γύρω τους βοήθεια, φροντίδα, μια μερίδα φαγητό, ένα μικρό καταφύγιο να τρυπώσουν μέσα. Κυρίως και πρώτα από όλα θα κραύγαζαν για αυτά που θα έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει όλα τα ζώα αυτού του πλανήτη: σεβασμό και αγάπη.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ
Στην Ελλάδα, οι περίπου 3 εκατ. σκύλοι και γάτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο, βρήκαν τη φωνή που τόσο τους έλειπε στα πρόσωπα των μελών της Dogs’ Voice, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει αναλάβει τον δύσκολο αλλά θεάρεστο ρόλο της προστασίας τους.
Ήταν 15 Ιουνίου του 2015 όταν μια παρέα ανθρώπων σε ένα σαλόνι, κάπου στο κέντρο της Αθήνας, λάνσαρε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο την ομώνυμη πλατφόρμα υιοθεσιών αδέσποτων σκύλων.
Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά. Οι ανάγκες αυξήθηκαν, για την ακρίβεια γιγαντώθηκαν, και τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων για τα ανυπεράσπιστα ζώα της χώρα μας.
Βροντερό «παρών» στην πανδημία, παρά τους σκοπέλους
Φέτος, σε μια χρονιά πανδημίας και πρωτόγνωρων συνθηκών για όλο τον πλανήτη, το έργο τους είναι πιο δύσκολο αλλά και πιο απαραίτητο από ποτέ. Αλλά για μια ακόμη φορά, οι φύλακες άγγελοι των αδέσποτων δηλώνουν «παρών».
Τον περασμένο Μάρτιο, με το προσωρινό υποχρεωτικό λουκέτο στα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα εστίασης, τα αδέσποτα ζώα αυτομάτως έχασαν την κύρια πηγή σίτισής τους ενώ με τον περιορισμό των μετακινήσεων στους ανθρώπους, στο πλαίσιο του γενικού lockdown που είχε τεθεί σε ισχύ για δύο μήνες, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δραματική για τους σκύλους και τις γάτες που ζουν στους δρόμους της ελληνικής επικράτειας. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους, ωστόσο, για χορήγηση ειδικής άδειας, οι αρμόδιοι δεν τους επέτρεπαν να κινούνται εκτός των ορίων του δήμου που ανήκαν. Κάποιοι όμως, είχαν σκυλιά και άλλα ζώα στα εξοχικά τους ή στις δουλειές τους ενώ πολλά αδέσποτα βρίσκονταν πέρα από τα όρια του εκάστοτε δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό η Dogs’ Voice δημιούργησε την ειδική πλατφόρμα covid19.dogsvoice.gr, στην οποία μπορούσε κάποιος να εγγραφεί είτε για να προσφέρει εθελοντικά στην σίτιση των αδέσποτων εκείνες τις εφιαλτικές ημέρες είτε για να ζητήσει βοήθεια για κάποιο ζώο που χρειαζόταν τροφή ή κτηνιατρική φροντίδα. Τα αιτήματα που δέχθηκαν ήταν εκατοντάδες και προσπαθούσαν να ανταποκριθούν σε όλα άμεσα, εντός μιας ώρας. Για παράδειγμα, όταν λάμβαναν ενημέρωση για κάποιο αδέσποτο σε συγκεκριμένο σημείο, που χρειαζόταν βοήθεια, έβρισκαν κάποιον εθελοντή, μέσω της πλατφόρμας, οποίος μετέβαινε επιτόπου και αναλάμβανε την φροντίδα του.
«Οι οδηγίες που δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν ήταν σε αρχικό επίπεδο αρκετά διευκρινιστικές. Υπήρχαν “κενά” που αφορούσαν τη σίτιση των αδέσποτων ζώων από εθελοντές που διέμεναν σε διαφορετικό Δήμο. Εμείς ως Dogs’ Voice προτείναμε εγγράφως στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εσωτερικών να αναλάβουν μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση των Δήμων και τη διευκόλυνση των κατοίκων που επιθυμούν να φροντίσουν τα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους. Παράλληλα, δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα για το συντονισμό των εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, όπου κατευθύναμε όσους επιθυμούσαν να βοηθήσουν προς τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουν. Ευτυχώς, το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της φιλοζωικής κοινότητας, αλλά και οι ίδιοι οι εθελοντές έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες», εξηγεί στο pet2u.gr η εκπρόσωπος του Dogs’ Voice, Έλενα Δέδε, τονίζοντας ότι σε ενδεχόμενο νέο lockdown – τοπικό ή πανελλαδικό – θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η πλατφόρμα συντονισμού εθελοντών και θα υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για τις ενέργειες σίτισης και φροντίδας που μπορούν να πραγματοποιήσουν μέσω άδειας από τον Δήμο τους.
Έξαρση στις εγκαταλείψεις κατοικιδίων
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξάλλου, παρατηρήθηκε έντονα το απαράδεκτο φαινόμενο της εγκατάλειψης κατοικιδίων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των παραμελημένων ζώων που είχαν ανάγκη για βοήθεια.
«Δυστυχώς, το φαινόμενο εγκατάλειψης κατοικιδίων δεν είναι καινούργιο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας όμως, παρατηρήθηκε σίγουρα μια μικρή έξαρση. Η συμβίωση και φροντίδα των κατοικιδίων σε καθημερινή και ολοήμερη βάση ενδεχομένως να δυσκόλεψε ορισμένους ιδιοκτήτες, ώστε να θεωρήσουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πέραν τούτου, η δημοσίευση παραπλανητικών ειδήσεων έπαιξε ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο. Ο κόσμος, συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, φοβήθηκαν από κάποια παραπλανητικά δημοσιεύματα ότι δήθεν τα ζώα είναι φορείς του κορονοϊού, τα οποία όμως δεν έχουν επιστημονική βάση και διαψεύστηκαν και επίσημα. Είναι θλιβερό το πως τέτοια δημοσιεύματα κατάφεραν να “εμφυτεύσουν” τον φόβο και την αμφιβολία στο μυαλό κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι επέλεξαν να καταφύγουν σε τέτοιες πράξεις» υπογραμμίζει η κ. Δέδε.
Την ίδια ώρα, όμως, χαραμάδα αισιοδοξίας έρχεται να προσδώσει – στο «γκρίζο» της νέας πραγματικότητας – το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους Έλληνες για υιοθεσίες ζώων. Πολλοί είναι αυτοί που απευθύνονται στην Dogs’ Voice, προκειμένου να βρουν αυτό που ψάχνουν και που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.
«Το γεγονός ότι υιοθετήθηκαν ζώα ήταν ιδιαίτερα ευτυχές για εμάς. Η υιοθεσία αδέσποτων ζώων είναι άλλωστε το βασικότερο μέλημά μας. Λόγω της δυσάρεστης κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε, να παραμείνουμε εντός των σπιτιών μας χωρίς πολλές επαφές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξήθηκαν σε πολλούς το αίσθημα της μοναξιάς, η κατάθλιψη, το άγχος. Η συντροφιά ενός ζώου δίνει ηρεμία, θαλπωρή και καλύπτει αρκετά κενά συντροφικότητας. Είναι μια ανταλλαγή αγάπης που ανακουφίζει, κάνει τις ζωές των ανθρώπων λίγο πιο όμορφες. Η ανάγκη για αυτά τα συναισθήματα είναι μεγάλη στην περίοδο που διανύουμε. Παράλληλα, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες έλαβαν υπόψη τον αυξημένο – και απαραίτητο – διαθέσιμο χρόνο που διέθεταν για να ασχοληθούν με το κατοικίδιό τους. Φυσικά, ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί και πραγματοποιήσαμε αυστηρότερους ελέγχους στους υποψήφιους κηδεμόνες για να βεβαιωθούμε ότι υιοθετούν υπεύθυνα και όχι λόγω συγκυρίας», επισημαίνει η Έλενα Δέδε.
Σε κάθε καταστροφή είναι εκεί
Παράλληλα με τον κορονοϊό φέτος είχαμε ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι με πολλές δασικές φωτιές και τα μέλη της Dogs’ Voice δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη μάχη. Όπως είχαν κάνει με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα (2017) και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (2018), έτσι και τώρα έσπευσαν για βοήθεια σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως στη μεγάλη πυρκαγιά της Κορίνθου στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.
«Αναλάβαμε με μικρές ομάδες εθελοντών να επισκεφτούμε τους πληγέντες οικισμούς ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να μεταφέρουμε τα τραυματισμένα ζώα. Η ανταπόκριση των εθελοντών ήταν τεράστια και αξιέπαινη. Η καταστροφή αφορούσε περισσότερο την άγρια ζωή, για την οποία είχαμε περιορισμένες δυνατότητες. Ελάχιστα ζώα βρέθηκαν ζωντανά δυστυχώς» δηλώνει η εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
Με όραμα να… μην υπάρχουν
Οι ίδιοι, πάντως, δεν δείχνουν να «ησυχάζουν». Αναζητούν διαρκώς τρόπους για να παρέμβουν και να κάνουν τη ζωή των αδέσποτων πιο εύκολη. Κάπως έτσι προέκυψε η τελευταία χρονικά πρωτοβουλία τους, το #arts4cats για την παροχή στέγασης στις γάτες της Αθήνας, ενώ έπονται πολλές ακόμη, που ήδη βρίσκονται στα σκαριά.
«Το πρότζεκτ #art4cats είναι η νέα δράση μας σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το ξενοδοχείο Selina Athens. Η ιδέα είναι να προμηθευόμαστε ξύλινα σπιτάκια, κατάλληλα διαμορφωμένα για γάτες, τα οποία λειτουργούν ως καμβάς για καλλιτέχνες της Αθήνας, που καλούνται να δημιουργήσουν πάνω σε αυτά. Στη συνέχεια, τα φιλοτεχνημένα σπιτάκια θα τοποθετούνται από το Δήμο Αθηναίων σε ειδικούς χώρους μέσα στην πόλη για την προστασία των αδέσποτων γατών. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την αγάπη που έχει δείξει ο κόσμος στο νέο μας πρότζεκτ και ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε τη νέα μας συνάντηση» επισημαίνει η Έλενα Δέδε. Και προσθέτει: «Το 2021 θα επικεντρωθούμε στη δημιουργία της Πολιτικής Προστασίας Ζώων και στην Εθνική Γραμμή κατά της Κακοποίησης Ζώων. Είναι δύο πρότζεκτ που αποτελούν προτεραιότητα για εμάς, παράλληλα με την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να ανταπεξέλθει με επιτυχία στην προστασία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Όραμά μας είναι να κλείσουμε, να μην χρειάζονται οργανώσεις σαν τη δική μας. Ελπίζουμε ότι το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας».
Εντυπωσιακός απολογισμός, 5 χρόνια μετά
Όταν ξεκίνησε την λειτουργία της, η πλατφόρμα της Dogs’ Voice απαριθμούσε μόλις 32 εγγεγραμμένα φιλοζωικά σωματεία. Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια, περισσότερες από 2.000 υιοθεσίες ξεκίνησαν από την πλατφόρμα, 112 φιλοζωικές οργανώσεις βοηθήθηκαν με προβολή αγγελιών και ξηρά τροφή, διενεργήθηκαν τεράστιες επιχειρήσεις συντονισμού διάσωσης ζώων σε πλημμυροπαθείς (Μάνδρα) και πυρόπληκτες (Μάτι) περιοχές, διεξήχθησαν καμπάνιες για τα έξοδα 7 δύσκολων χειρουργείων αδέσποτων ζώων, υλοποιείται το πρόγραμμα – μοντέλο «Μεσσηνία Χωρίς Αδέσποτα» που αφορά σε όλο το νομό Μεσσηνίας, υπάρχει συνεργασία με 8 Δήμους στην Αττική που εφαρμόζουν το πρόγραμμα του οργανισμού (Αθηναίων, Ελευσίνας, Αλίμου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ραφήνας-Πικερμίου, Μεγαρέων, Βύρωνα, Κηφισιάς), δόθηκαν ειδικά εργαλεία για τον συντονισμό εθελοντών στην πανδημία.
Παράλληλα, η ομάδα έγινε μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής κοινότητας φιλοζωικών οργανώσεων «Eurogroup for Animals», απέσπασε βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό και συνέβαλε σημαντικά στο να αλλάξει η νοοτροπία στη χώρα μας αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα.
«Όραμα μας είναι να μην υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο ζώο που να υποφέρει στη χώρα μας και να κλείσουμε την οργάνωση, γιατί η χώρα μας θα τα έχει καταφέρει» καταλήγει η Ε.Δέδε.