Χρυσόψαρα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την παρεξηγημένη “χρυσή” ομορφιά

Το χρυσόψαρο ή αλλιώς Goldfish ανήκει στην οικογένεια Κυπρινίδες, το γένος Καράσσιος, το είδος Carassius auratus και το υποείδος Carassius auratus auratus. Σύμφωνα με παρατηρήσεις η καταγωγή του Χρυσόψαρου είναι από την Κίνα.


Ξέρατε ότι τα χρυσόψαρα αναγνωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους; Ότι όταν πλησιάζουν στο τζάμι ή κολυμπούν προς την επιφάνεια του νερού σας «κάνουν χαρές»; Ότι, αντιθέτως, όταν κάποιος ξένος πλησιάζει το ενυδρείο τους έχουν την τάση να κρύβονται, πίσω από τα φυτά και τα βραχάκια του; Ότι μπορούν να εκπαιδευτούν; Ότι ζουν μέχρι και σαραντατρία χρόνια;

Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια που μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα! Το χρυσόψαρο με το όνομα Tish, που κατέχει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, ζώντας μέχρι και  43 χρόνια! Ο ιδιοκτήτης του το είχε κερδίσει σε ένα πανηγύρι στην Αγγλία το 1956!

Τα χρυσόψαρα έχουν τρία δευτερόλεπτα μνήμη… Μύθος!

 

Από πολλούς κατά καιρούς έχει ειπωθεί ότι ένα χρυσόψαρο μπορεί να διατηρηθεί σε γυάλα, γιατί η τριών δευτερολέπτων μνήμη τους δεν τους επιτρέπει να βαρεθούν ή να κουραστούν να βλέπουν το ίδιο πράγμα καθώς μέχρι να κάνουν ενα γύρω στη γυάλα έχουν ξεχάσει από που ξεκίνησαν. Αυτός ο μύθος πιθανότατα ήρθε ως η μόνη δικαιολογία για τη διατήρησή τους σε γυάλες, όποιος κρατά τα ψάρια αυτά και τα αγαπά πραγματικά είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο μεγάλο ψέμα αποτελεί η παραπάνω αντίληψη.

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες επιστημονικές έρευνες τα χρυσόψαρα είναι σε θέση να θυμούνται πράγματα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον για τρείς μήνες. Τα χρυσόψαρα έχουν επίσης αίσθηση του χρόνου και μπορούν να επαναλαμβάνουν καθημερινά τα ίδια πράγματα από ρουτίνα. Πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει τα χρυσόψαρα να δείχνουν ενθουσιασμένα το πρωί που πλησιάζουμε το ενυδρείο για να ταΐσουμε πριν ακόμα ακουμπήσουμε καν το δοχείο με τη τροφή τους. Τα χρυσόψαρα είναι επίσης αρκετά εκπαιδεύσιμα. Μπορούν να μάθουν να κολυμπούν μέσα από στεφάνια, καμπάνες, δαχτυλίδια και να τραβήξουν μοχλούς για να πάρουν τη τροφή τους.

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την γυάλα

Οι λόγοι που ένα χρυσόψαρο δεν μπορεί να ζήσει σε μια γυάλα είναι πολλοί. Αρχικά ο χώρος που είναι διαθέσιμος για να κινείται είναι ελάχιστος, πέρα από το γεγονός ότι το χρυσόψαρο είναι ψάρι που προτιμά να ζει σε ομάδες.

Δεύτερος λόγος είναι ότι η μικρή ποσότητα νερού επιβαρύνεται πολύ γρήγορα και χρειάζεται να αλλάζουμε κάθε μέρα το νερό για να το κρατάμε σε ανεκτές βιοχημικές συνθήκες. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί πρόβλημα σταθερότητας της ποιότητας του, επιβαρύνοντας την φυσική κατάσταση του ψαριού, αφού πρέπει συνέχεια να προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο νερό. Η μικρή επιφάνεια του νερού δεν επιτρέπει την ελεύθερη ανταλλαγή των αερίων και σε συνδυασμό με την έλλειψη κίνησης του νερού η περιεκτικότητα του σε οξυγόνο είναι περιορισμένη.

Κανένα ενυδρείο μικρότερο από 100 λίτρα (καθαρό νερό) δεν είναι κατάλληλο για να κρατάμε χρυσόψαρα. Σε ένα τέτοιο ενυδρείο μπορούμε να βάλουμε μέχρι 3 ψάρια, αφού πρέπει να τα κρατάμε σε ομάδα. Όσο πιο μεγάλο είναι φυσικά το ενυδρείο, τόσο καλύτερα για αυτά. Το υπόστρωμα πρέπει να είναι άμμος ή πολύ λεπτό χαλίκι, γιατί τα χρυσόψαρα έχουν την συνήθεια να ψάχνουν για τροφή μέσα στην άμμο.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν αποκτήσετε χρυσόψαρα

  1. Διαλέξτε με προσοχή την κατοικία του χρυσόψαρου, προτιμώντας φαρδύτερο ενυδρείο παρά ψηλότερο – έτσι θα έχετε μεγαλύτερο ποσοστό οξυγόνου στο νερό! Να έχετε υπόψη σας πως σε κάθε ψάρι αναλογούν 30 με 40 λίτρα νερού, οπότε μην στριμώξετε 2 χρυσόψαρα σε 50 λίτρα νερού μόνο και μόνο επειδή ..χωράνε! Ακόμα, τοποθετήστε το ειδικό καπάκι στο ενυδρείο σας, γιατί τα χρυσόψαρα έχουν την τάση να «πηδούν» και δεν θα ήταν καθόλου ευτυχής κατάληξη να βρεθεί ο νέος σας φίλος στο πάτωμα..!
  2. Πριν αγοράσετε το χρυσόψαρό σας, θα πρέπει να «στρώσετε» το ενυδρείο σας! Η διαδικασία γίνεται με την προσεκτική χρήση αμμωνίας και σας συστήνουμε να ρωτήσετε τον εξειδικευμένο υπάλληλο στο κατάστημα πώλησης ζώων για τις λεπτομέρειες. Πρόκειται για μια προσαρμογή του νερού που διαρκεί 2 σχεδόν εβδομάδες, μέχρι να φτάσει το νερό στις κατάλληλες τιμές ιχνοστοιχείων ώστε να μην βλάψει το νέο κάτοικο.
  3. Μαζί με το ενυδρείο αγοράστε χαλίκια, πέτρες, ξύλα και φυτά για τη διακόσμησή του! Βάλτε φαντασία και δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για το ζωάκι σας. Μάλιστα συστήνεται να αλλάζετε τις θέσεις των υλικών συχνά για να μη βαριέται το ψάρι σας! Μια έξτρα σημείωση για το χαλίκι: να μην είναι αιχμηρό και να μην είναι αρκετά μικρό, ώστε να μη σφηνώσει στο στόμα του νέου σας μέλους.
  4. Εκτός από τη διακόσμηση, μέλημά σας είναι η εξασφάλιση ενός υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό φίλτρο, ανάλογα με τα λίτρα του ενυδρείου σας. Επειδή όμως τα χρυσόψαρα βρωμίζουν σε μεγάλη συχνότητα και ποσότητα, θα χρειαστεί μια φορά την εβδομάδα να αλλάζετε κάποιο ποσοστό του νερού. Σε κάθε αλλαγή νερού, προσθέτετε αντιχλώριο το οποίο εξουδετερώνει το χλώριο, τη χλωραμίνη και τα λοιπά βαρέα μέταλλα που βρίσκονται στο νερό της βρύσης.
  5. Συνιστάται να πραγματοποιείτε αρκετά συχνά μετρήσεις των παραμέτρων του νερού, με υγρά τεστ σας, όπως τεστ αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών αλάτων, μέτρηση του ΡΗ κτλ. Tip: Τα χρυσόψαρα λατρεύουν νερό με ΡΗ 7-8 και μέτρια σκληρότητα.
  6. Καλό είναι να μη βγάζετε το ψάρι από το ενυδρείο όταν αλλάζετε το νερό, για να μη στρεσάρεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά μια σκούπα βυθού για να καθαρίσετε τα χαλίκια από ακαθαρσίες.
  7. Σημαντικό κεφάλαιο στην ευτυχισμένη ζωή του χρυσόψαρού σας είναι η ποσότητα τροφής. Επειδή τα χρυσόψαρα είναι λαίμαργα, να γνωρίζετε πως εάν τα ταΐζετε περισσότερες από δύο φορές την ημέρα τους κάνετε κακό, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία τους. Επίσης, επιλέγετε ειδική τροφή για χρυσόψαρα όχι ό,τι υπάρχει στο δικό σας μενού!
  8. Τα χρυσόψαρα μπορούν να ξεπεράσουν σε μέγεθος τα 30 εκατοστά αν τους προσφέρουμε μια μεγάλη γειτονιά όπως μεγάλα ενυδρεία ή τεχνητές λίμνες!
  9. Με τη σωστή φροντίδα, ακολουθώντας δηλαδή αρκετές από τις παραπάνω συμβουλές, το χρυσόψαρό σας μπορεί να ζήσει πάνω από 20 χρόνια

Πηγή: aquariumhouse.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Καλαζάρ: Πως θα βοηθήσω τον σκύλο μου

Τι είναι η Λεϊσμανίαση και τι πρέπει να κάνουμε εάν το σκυλί μας βρεθεί θετικό Η λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ οφείλεται σε παράσιτο με την ονομασία...

Αδέσποτες ψυχές: Αναζητούν τον σεβασμό και τη φροντίδα μας

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Ο Σωκράτης, από τους πιο γνωστούς αδέσποτους σκυλάκους του κέντρου της Αθήνας, που έμοιαζε με λιονταράκι, δεν είναι πλέον μαζί μας. Στις 20...

Κρήτη: Η μασκότ των δικαστηρίων είναι ο Φρίξος

Ο Φρίξος, είναι σκυλούκος και η γκράντε ατραξιόν, η μασκότ στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Εδώ και δύο χρόνια, είναι… θαμώνας στο Εφετείο, αλλά και σταθερή αξία, γενικότερα,...

Κτηνιατρικός σύλλογος εκπέμπει SOS: «Μη καθαρίζετε με gel και χλωρίνη σκύλους και γάτες λόγω κορονοϊού

Ο κτηνιατρικός σύλλογος Γαλλίας επισήμανε ότι οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων δεν πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες και να απολυμαίνουν τα ζώα με χλωρίνη και τζελ. Ούτε...

Πώς ωφελούν την υγεία των παιδιών τα κατοικίδια

Αν το παιδί σας ζητάει επίμονα να του πάρετε ζωάκι, αλλά αντιστέκεστε σθεναρά, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε γιατί αποδεικνύεται πως ωφελούν στην υγεία τους. Έρευνα επιστημόνων...