Βρες το κατοικίδιο που σου ταιριάζει!

Οι σκύλοι και οι γάτες πολλές φορές δεν αποτελούν τις πρώτες επιλογές ως κατοικίδια ζώα για ορισμένους ανθρώπους.Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με περίεργα και αξιολάτρευτα κατοικίδια ζώα που πολλοί άνθρωποι τα έχουν ή θα ήθελαν να τα έχουν ως κατοικίδια ζώα.


Παπαγάλοι 

Τι τρώει: Σπόρους, φρούτα, λαχανικά, τροφή εμπορίου σε πέλετ

Πόσο ζει: Ζουν περίπου 50 χρόνια

Κάποιοι εξημερώνονται τόσο, που ζουν εκτός κλουβιού και μπορούν να γίνουν πολύ τρυφεροί με τους ανθρώπους, κάποιοι επαναλαμβάνουν λέξεις. Από την άλλη, είναι μηχανές ακαθαρσιών (τα λόρι είναι σε μόνιμη κατάσταση διάρροιας), μπορεί να σε ζαλίζουν με τις κραυγές τους και να χρειάζονται συνεχή προσοχή, γιατί αν δεν την έχουν, μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους (συνήθως ξεπουπουλιάζονται).

Παπαγαλάκια

Τι τρώει: Κυρίως σπόρους, με λίγες πρασινάδες και φρούτα

Πόσο ζει: Ζουν από 6 μέχρι 18 χρόνια

Είναι πολύ κοινωνικά και τα πάνε καλύτερα σε ζευγάρια, για να έχουν παρέα. Από την άλλη, όταν είναι ένα, εξημερώνεται πιο εύκολα και μπορεί να στέκεται στο δάχτυλό σου ή να κάθεται στον ώμο σου. Το ιδανικό είναι να βρεις ένα από σπίτι που έχει γεννηθεί σε κλουβί κι έχει εξοικειωθεί με ανθρώπους. Παρόλο που είναι πολύ ακραίο, κάποια παπαγαλάκια μπορούν να εκπαιδευτούν να επαναλαμβάνουν λέξεις.

Καναρίνια

Τι τρώει: Κυρίως σπόρους

Πόσο ζει: Ζουν μέχρι 12 χρόνια

Από τους ποπ σταρ των πουλιών, μόνο τα αρσενικά κελαηδούν. Τα θηλυκά κάνουν απλώς τιτίβισμα. Χρειάζονται χώρο για να φτερουγίσουν και είναι κρίμα να τα στριμώχνεις σε μικροσκοπικά κλουβιά. Έχουν πολύ ευαίσθητο αναπνευστικό, γι’ αυτό μακριά από μέρη με πολύ κάπνα και καλό είναι να μην τα χτυπάει απευθείας ο αέρας του κλιματιστικού. Αναπαράγονται εύκολα στο κλουβί κι εξημερώνονται τόσο, που μπορούν να στέκονται στο χέρι σου, αν ξεκινήσει η εκπαίδευση από μικρή ηλικία.

Παραδεισάκια 

Τι τρώει: Κυρίως σπόρους

Πόσο ζει: Ζουν περίπου 10 χρόνια Πολύχρωμα, με χρωματιστά ράμφη και εντυπωσιακό φτέρωμα και μεγέθη που ξεκινούν από το μικροσκοπικό και φτάνουν μέχρι το μέγεθος καναρινιού. Ζουν σε σμήνη και συνήθως διατηρούνται σε ζευγάρια στο κλουβί. Είναι υπερκινητικά, τιτιβίζουν ασταμάτητα και αναπαράγονται εύκολα στο κλουβί. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλή και τα βρίσκεις σε μεγάλη ποικιλία.

Χάμστερ

Τι τρώει:Ειδική τροφή εμπορίου και σπόρους

Πόσο ζει: Ζουν περίπου 2 χρόνια

Είναι νυχτόβια ζώα και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνάνε ροχαλίζοντας κουλουριασμένα μέσα σε ροκανίδια. Δεν είναι και το καλύτερο κατοικίδιο για παιδιά, γιατί συνήθως δεν πολυγουστάρουν να τα πιάνουν και δαγκώνουν. Όσο πιο μικρά σε μέγεθος, τόσο πιο δύσκολοι χαρακτήρες. Παρ’ όλα αυτά, είναι το πιο δημοφιλές παιδικό κατοικίδιο, μετά τα κουνέλια. Είναι υπερβολικά γόνιμα και αν έχεις ζευγάρι, μπορεί να βρεθείς πολύ σύντομα με ολόκληρη αποικία.

Ινδικά χοιρίδια (Cavia porcellus)

Τι τρώει: Σανό, λαχανικά, ειδική τροφή σε πέλετ

Πόσο ζει: Ζουν 5-8 χρόνια

Είναι τα πιο βολικά κατοικίδια για παιδιά, ήρεμοι χαρακτήρες, τα πάνε πολύ καλά με τους ανθρώπους. Χρειάζονται κάνα δυο ώρες τη μέρα άσκηση εκτός κλουβιού και όσο πιο πολύ ασχολείσαι μαζί τους, τόσο πιο τρυφερά γίνονται και πρόθυμα για αγκαλιές. Δείχνουν τη χαρά τους χοροπηδώντας και μετά τον σκύλο είναι το πιο εκδηλωτικό κατοικίδιο.

 Τσιντσιλά (Chinchilla lanigera)

Τι τρώει: Λαχανικά, γρασίδι, ειδική τροφή σε πέλετ

Πόσο ζει: Ζουν 12-20 χρόνια

Νυχτόβια, που μπορούν να κινούνται όλη τη νύχτα, ενώ την ημέρα κοιμούνται. Η γούνα τους είναι απαλή και μοιάζουν με τριχωτές μπάλες, αλλά θα προτιμούσαν να μην τα πιάνουν, οπότε δεν είναι το καλύτερο κατοικίδιο για παιδιά. Ούτε το πιο καθαρό: μερικά εκσφενδονίζουν τις ακαθαρσίες στην άλλη άκρη του δωματίου.

Σκαντζόχοιροι 

Τι τρώει: Γατοτροφή σε κροκέτες, σκουλήκια, φρούτα

Πόσο ζει: Ζουν 4-6 χρόνια

Η διάδοσή του ως κατοικιδίου ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 κι έχει αρκετούς φίλους. Είναι νυχτόβιο ζώο και χρειάζεται ζέστη (πάνω από 20 βαθμούς) για να ζήσει. Αν η θερμοκρασία χαμηλώσει, πέφτει σε χειμερία νάρκη και στην αιχμαλωσία πεθαίνει, οπότε χρειάζεται ειδική προσοχή. Μπορεί να εξημερωθεί, αλλά δεν είναι το ζώο που μπορείς να κρατάς αγκαλιά και να το χαϊδεύεις για ευνόητους λόγους.

Κουνέλια

Τι τρώει: Τροφή σε πέλετ, πρασινάδες, σανό

Πόσο ζει: Ζουν 6-12 χρόνια

Υπάρχουν σε κάθε χρώμα και μέγεθος, από νάνους με μακρύτριχες γούνες μέχρι γίγαντες. Είναι μάλλον παρεξηγημένα ζώα, γιατί είναι πολύ πιο βολικά από άλλα τρωκτικά και μπορούν να δεθούν απίστευτα με τους ανθρώπους. Χρειάζονται χώρο στο σπίτι για να κινηθούν –τουλάχιστον ένα τρίωρο την ημέρα– και τους αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές.   Φίδια. Υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, δηλητηριώδη και μη. Περιέργως, υπάρχουν και σε μεγάλη ποικιλία, που σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση

Φίδια 

Τι τρώει: Ζωντανά τρωκτικά (χάμστερ, ποντίκια)

Πόσο ζει: Ζουν 15-20 χρόνια

Υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, δηλητηριώδη και μη. Περιέργως, υπάρχουν και σε μεγάλη ποικιλία, που σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση. Τα μη δηλητηριώδη μπορείς να τα βγάλεις και από το κλουβί-ενυδρείο και να τα αφήσεις να τυλιχτούν γύρω απ’ το χέρι σου. Τα δηλητηριώδη είναι για πιο έμπειρους εκτροφείς και καλύτερα να τα αφήσεις στη φύση. Παρόλο που σχεδόν όλα όσα πουλούν τα pet shops είναι από αναπαραγωγή στο σπίτι, τα πιο πολλά ερπετά είναι παράνομα και δεν θεωρούνται ζώα συντροφιάς.   Ιγκουάνα.Μετά τα σκυλιά, τις γάτες και τα κουνέλια ήταν τα πιο πολυπληθή αδέσποτα, γιατί μεγαλώνουν πολύ σε μέγεθος και αποκτούν και πολύ πιο άγρια όψη.

 Ιγκουάνα

Τι τρώει: Πρασινάδες και φρούτα

Πόσο ζει: Ζουν πάνω από 20 χρόνια

Μετά τα σκυλιά, τις γάτες και τα κουνέλια ήταν τα πιο πολυπληθή αδέσποτα, γιατί μεγαλώνουν πολύ σε μέγεθος και αποκτούν και πολύ πιο άγρια όψη. Τελευταία έχουν αρχίσει να πουλάνε πάλι πολύ στα pet shops. Όταν φτάσουν σε ηλικία ζευγαρώματος, μπορεί να γίνουν επιθετικές.   Χρυσόψαρα. Είναι το πιο δημοφιλές ψάρι και από τα πιο δύσκολα στη συντήρησή του γιατί το στομάχι του είναι πολύ μικρό κι έχει περίεργο μεταβολισμό…

Χρυσόψαρα (Carassius auratus auratus)

Τι τρώει: Ψαροτροφή για ενυδρεία

Πόσο ζει: Ζουν 10 χρόνια

Είναι το πιο δημοφιλές ψάρι και από τα πιο δύσκολα στη συντήρησή του γιατί το στομάχι του είναι πολύ μικρό κι έχει περίεργο μεταβολισμό. Πρέπει να τρώει πολύ συχνά και παράγει άπειρα απόβλητα, που σημαίνει ότι χρειάζεται φίλτρα για το στάσιμο νερό και συχνό καθαρισμό του νερού. Γι’ αυτό τα περισσότερα ζουν ελάχιστα και προκαλούν οικογενειακά δράματα (ειδικά αν τα υιοθετήσουν παιδιά).

Πηγή: www.lifo.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ποιες είναι οι 10 ράτσες «υποαλλεργικών» σκύλων

Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν ευαισθησία στο τρίχωμα των ζώων, στα νεκρά κύτταρα που απορρίπτει το δέρμα τους ή στο σάλιο τους, εκδηλώνοντας συμπτώματα όπως το...

Λέσβος: Αγωνία για τα αδέσποτα της Μόριας που ζουν στον καμένο προσφυγικό καταυλισμό

Ήταν ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου όταν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, γνωστό και ως «κολαστήριο» της Λέσβου, γινόταν παρανάλωμα...

Ποιες ράτσες σκύλων είναι οι καλύτεροι δρομείς;

Πηγαίνετε με τον καλύτερο σας φίλο για παιχνίδι και βόλτα στο παρκάκι της γειτονιάς; Μήπως πιστεύετε πως το τετράποδο σας είναι ο γρηγορότερος του...

Κωνσταντινούπολη: Σε καραντίνα η Gli, γάτα της Αγιάς Σοφιάς

Η Gli, η γάτα που εδώ και 16 χρόνια τριγυρνά στην Αγία Σοφία, αρρώστησε. Αυτές τις μέρες παραμένει σε ιδιωτική κατοικία και λαμβάνει τη...

Χρυσόψαρα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την παρεξηγημένη “χρυσή” ομορφιά

Το χρυσόψαρο ή αλλιώς Goldfish ανήκει στην οικογένεια Κυπρινίδες, το γένος Καράσσιος, το είδος Carassius auratus και το υποείδος Carassius auratus auratus. Σύμφωνα με...