Κοκκιδίωση: Η νόσος των κουνελιών και τα βασικά συμπτώματα

Κοκκιδίωση,  μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες που προσβάλουν την οικογένεια των κουνελιών και προκαλείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς τα κοκκίδια, που ζουν ή στο ήπαρ ή στα έντερα του ζώου.


Στην πράξη υπάρχουν δύο μορφές κοκκιδίωσης, η κοκκιδίωση του ήπατος (ηπατική) και η κοκκιδίωση των εντέρων, (εντερική), όπως αναφέρει η ομάδα κτηνιάτρων του Γιώργου Παπαϊωάννου που ασχολείται με τα εξωτικά ζώα.

ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΟΚΙΔΙΩΣΗ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

Είναι ασθένεια που προκαλείται από ακανόνιστο πολλαπλασιασμό των κοκκιδίων,  Ε. perforans, E. magna, E. media, E. irresidua. Είναι μικρά παρασιτικά μικρόβια, αόρατα με γυμνό μάτι, που αναπτύσσονται στα τοιχώματα των εντέρων και ειδικότερα στο λεπτό έντερο. Υπάρχει μια δωδεκάδα διαφορετικών κοκκιδίων στα έντερα του κουνελιού.

Τα συμπτώματα της αρρώστιας είναι απώλεια βάρους, μέτρια, διαλλείπουσα ή σοβαρή διάρροια που μπορεί να περιέχει αίμα ή βλέννη, αφυδάτωση, εγκολεασμός (μερικές φορές), θάνατος λόγω αφυδάτωσης ή δευτερογενών βακτηριακών  μολύνσεων.αλλοιώσεις στο λεπτό ή το παχύ έντερο, έλκη επιθηλίου, παρουσία των παρασίτων στα κόπρανα ή σε επιχρίσματα εντέρου. Τελική διάγνωση με ιστολογική εξέταση.

Η κοκκιδίωση στα κουνέλια προκαλεί αργοπορία στην ανάπτυξη και στη σεξουαλική ικανότητα του ζώου. Εμφανίζεται προπάντως στα νεαρά κουνέλια 3-5 εβδομάδων και κυρίως με τον απογαλακτισμό. Η εμφάνιση της ασθένειας μπορεί να προκαλέσει το θάνατο στα μικρά κουνέλια, ενώ τα μεγάλα είναι πιο ανθεκτικά.

Τα κοκκίδια είναι πρωτόζωα και εγκαθίστανται υπό μορφή κύστεων στα έντερα και στο ήπαρ. Στον οργανισμό εισάγονται με τις τροφές ή το πόσιμο νερό που είναι μολυσμένα από τα κόπρανα άλλων προσβεβλημένων ζώων.

ΗΠΑΤΙΚΗ ΚΟΚΚΙΔΙΩΣΗ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

 Αυτή εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων κυμαινόμενου μεγέθους. Αυτό δίδει το λεγόμενο κηλιδωτό ήπαρ. Και οφείλεται στο πρωτόζωο Eimeriastiedae

Πολλές φορές όμως αυτές οι κηλίδες μπορεί να προέρχονται από άλλες αιτίες, όπως από κυστικέρκωση, δίστομο το ηπατικό, ψευδοφυματίωση κ.λπ., γι’ αυτό επιβάλλεται εργαστηριακή διαπίστωση. Τα κύρια συμπτώματα είναι ανορεξία, εξασθένιση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα (στα τελικά στάδια), διάταση της κοιλίας, ίκτερος (σε μερικές περιπτώσεις), ασκίτης και διόγκωση ήπατος.

Από την ηπατική κοκκιδίωση τα ζώα σπάνια πεθαίνουν, διότι οι εντερικές διαταραχές και η διάρροια δεν παρουσιάζονται με ένταση, ή είναι σπάνιες σε αυτή τη μορφή της αρρώστιας. Η διάγνωση γίνεται με τον  εντοπισμό ωοκύστεων σε δείγμα χολής ή σε ιστολογικό παρασκεύασμα ήπατος.

Σχετικά με την πρόληψη της νόσου δεν υπάρχουν εμβόλια και σημαντικός παράγων είναι η υγιεινή των εγκαταστάσεων και η αποφυγή επαφής με μολυσμένα κόπρανα ή μολυσμένο νερό ή τροφή.

Οι κοκκιδιώσεις οφείλονται σε πέντε διαφορετικά είδη κοκκιδίων. Ένα για το ήπαρ  και τέσσερα για τα έντερα. Οι ωοκύστες των κοκκιδίων αντέχουν πολύ και μπορεί να ζήσουν και πάνω από ένα χρόνο. Η θερμοκρασία πάνω από 40° Κελσίου και το όξινο περιβάλλον τις καταστρέφει.

Πηγή: vets.com.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Η Αθήνα γίνεται επιτέλους μια πόλη φιλόξενη για τα ζώα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ Το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «αδέσποτα» αποτελεί ένα μελανό κεφάλαιο για τη χώρα μας, που καταγράφει αποκαρδιωτικές επιδόσεις στο συγκεκριμένο...

Ο σκύλος που έχει σώσει 3.500 φορές την ιδιοκτήτρια του

Ο γλυκύτατος Μάτζικ είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αφού έχει σώσει την ιδιοκτήτρια του από τον...

Εγώ, πάντως, τα έχω κάνει όλα τα σκυλίσια τα εμβόλια

Όποτε ανοίγει η χούμαν την τηλεόραση, όλο και κάποιος λέει για ένα εμβόλιο. Και στο ράδιο δηλαδή, για αυτό μόνο λένε. Το ίδιο και στο...

Μετανάστες επιστρέφουν στη Μόρια για να ταΐσουν αδέσποτα

Στη Μόρια και τους κατεστραμμένους από τις μεγάλες πυρκαγιές χώρους του καταυλισμού επιστρέφουν μετανάστες και πρόσφυγες από το Καρά Τεπέ προκειμένου να ταΐσουν τα...

Κ. Παπαποστόλου: «Πολεμώ ειρηνικά για τα δικαιώματά των ζώων και χτίζω έναν κόσμο αγάπης»

Μετρά κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα για να εκπαιδεύσει φιλοζωικά μαθητές στα σχολεία αλλά και ενήλικες σε δημόσιες δράσεις. Η Κατερίνα Παπαποστόλου...