Κοκκιδίωση: Η νόσος των κουνελιών και τα βασικά συμπτώματα

Κοκκιδίωση,  μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες που προσβάλουν την οικογένεια των κουνελιών και προκαλείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς τα κοκκίδια, που ζουν ή στο ήπαρ ή στα έντερα του ζώου.


Στην πράξη υπάρχουν δύο μορφές κοκκιδίωσης, η κοκκιδίωση του ήπατος (ηπατική) και η κοκκιδίωση των εντέρων, (εντερική), όπως αναφέρει η ομάδα κτηνιάτρων του Γιώργου Παπαϊωάννου που ασχολείται με τα εξωτικά ζώα.

ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΟΚΙΔΙΩΣΗ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

Είναι ασθένεια που προκαλείται από ακανόνιστο πολλαπλασιασμό των κοκκιδίων,  Ε. perforans, E. magna, E. media, E. irresidua. Είναι μικρά παρασιτικά μικρόβια, αόρατα με γυμνό μάτι, που αναπτύσσονται στα τοιχώματα των εντέρων και ειδικότερα στο λεπτό έντερο. Υπάρχει μια δωδεκάδα διαφορετικών κοκκιδίων στα έντερα του κουνελιού.

Τα συμπτώματα της αρρώστιας είναι απώλεια βάρους, μέτρια, διαλλείπουσα ή σοβαρή διάρροια που μπορεί να περιέχει αίμα ή βλέννη, αφυδάτωση, εγκολεασμός (μερικές φορές), θάνατος λόγω αφυδάτωσης ή δευτερογενών βακτηριακών  μολύνσεων.αλλοιώσεις στο λεπτό ή το παχύ έντερο, έλκη επιθηλίου, παρουσία των παρασίτων στα κόπρανα ή σε επιχρίσματα εντέρου. Τελική διάγνωση με ιστολογική εξέταση.

Η κοκκιδίωση στα κουνέλια προκαλεί αργοπορία στην ανάπτυξη και στη σεξουαλική ικανότητα του ζώου. Εμφανίζεται προπάντως στα νεαρά κουνέλια 3-5 εβδομάδων και κυρίως με τον απογαλακτισμό. Η εμφάνιση της ασθένειας μπορεί να προκαλέσει το θάνατο στα μικρά κουνέλια, ενώ τα μεγάλα είναι πιο ανθεκτικά.

Τα κοκκίδια είναι πρωτόζωα και εγκαθίστανται υπό μορφή κύστεων στα έντερα και στο ήπαρ. Στον οργανισμό εισάγονται με τις τροφές ή το πόσιμο νερό που είναι μολυσμένα από τα κόπρανα άλλων προσβεβλημένων ζώων.

ΗΠΑΤΙΚΗ ΚΟΚΚΙΔΙΩΣΗ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

 Αυτή εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων κυμαινόμενου μεγέθους. Αυτό δίδει το λεγόμενο κηλιδωτό ήπαρ. Και οφείλεται στο πρωτόζωο Eimeriastiedae

Πολλές φορές όμως αυτές οι κηλίδες μπορεί να προέρχονται από άλλες αιτίες, όπως από κυστικέρκωση, δίστομο το ηπατικό, ψευδοφυματίωση κ.λπ., γι’ αυτό επιβάλλεται εργαστηριακή διαπίστωση. Τα κύρια συμπτώματα είναι ανορεξία, εξασθένιση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα (στα τελικά στάδια), διάταση της κοιλίας, ίκτερος (σε μερικές περιπτώσεις), ασκίτης και διόγκωση ήπατος.

Από την ηπατική κοκκιδίωση τα ζώα σπάνια πεθαίνουν, διότι οι εντερικές διαταραχές και η διάρροια δεν παρουσιάζονται με ένταση, ή είναι σπάνιες σε αυτή τη μορφή της αρρώστιας. Η διάγνωση γίνεται με τον  εντοπισμό ωοκύστεων σε δείγμα χολής ή σε ιστολογικό παρασκεύασμα ήπατος.

Σχετικά με την πρόληψη της νόσου δεν υπάρχουν εμβόλια και σημαντικός παράγων είναι η υγιεινή των εγκαταστάσεων και η αποφυγή επαφής με μολυσμένα κόπρανα ή μολυσμένο νερό ή τροφή.

Οι κοκκιδιώσεις οφείλονται σε πέντε διαφορετικά είδη κοκκιδίων. Ένα για το ήπαρ  και τέσσερα για τα έντερα. Οι ωοκύστες των κοκκιδίων αντέχουν πολύ και μπορεί να ζήσουν και πάνω από ένα χρόνο. Η θερμοκρασία πάνω από 40° Κελσίου και το όξινο περιβάλλον τις καταστρέφει.

Πηγή: vets.com.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Να γιατί κανείς δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στο βλέμμα των σκύλων

Τα ζώα και ιδιαίτερα οι σκύλοι είναι αξιαγάπητα πλάσματα. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο γλυκό τους βλέμμα. Όμως, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Όπως...

Χανιά: Μετακόμισαν και παράτησαν τη σκυλίτσα που είχαν 10 χρόνια

Μια συγκινητική ιστορία με αίσιο τέλος και πολλά χαρωπά γαβ γαβ. Πρωταγωνίστρια μια σκυλίτσα κι ένα ζευγάρι, που αποφάσισε να μετακομίσει από τα Χανιά στο...

Η εκπληκτική σχέση ενός σκύλου και μιας πάπιας (pics+vid)

Μια δυνατή φιλία απέκτησαν ένα σκυλάκι και μία πάπια. Η φιλία τους ξεκίνησε όταν ο σκύλος (Μπέρκλεϋ) ράτσας Γκόλντεν Ριτρίβερ άρχισε να επισκέπτεται το μέρος του Ρούντι...

Η τυφλή κολυμβήτρια και ο Radar θέλουν να πάνε στους Παραολυμπιακούς!

Η Αναστασία Παγώνη, η νεαρή, τυφλή αθλήτρια και ο σκύλος-οδηγός της, Radar θέλουν αν πάνε στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο το 2021! Η 16χρονη Αναστασία, που...

Πώς να κάνουμε τον χειμώνα πιο εύκολο για τον σκύλο μας

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Δεν είναι ότι χρειάζεται και κασκόλ, αλλά σίγουρα ο σκύλος μας τον χειμώνα κρυώνει. Μαζί με τις δικές μας ετοιμασίες για να...