Φίδι: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το υιοθετήσεις

Φίδι: H θα τo αγαπήσεις ή θα το μισήσεις. Δεν είναι το τυπικό κατοικίδιο το οποίο μπορείς να αγκαλιάσεις ή να παίξεις μαζί του, αλλά σύμφωνα με όσα λένε οι ιδιοκτήτες φιδιών, τα κατοικίδιά τους τους αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται στον ήχο της φωνής τους.


Μπορεί να είναι όμορφα, ήρεμα ζώα αλλά έχουν πολύ ειδικές περιβαλλοντικές και διατροφικές ανάγκες  που πρέπει να πληρούνται για να είναι υγιή και ευτυχισμένα. Αν σκέφτεσαι ένα φίδι ως κατοικίδιο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν φέρεις ένα στο σπίτι.

 

1. Χρειάζονται συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας

Οι θερμοκρασίες του σώματος των φιδιών προσαρμόζονται στις θερμοκρασίες του περιβάλλοντός τους. Γενικά χρειάζονται και μια ζεστή αλλά και μια πιο δροσερή ζώνη στον ενυδρείο τους, για να ρυθμίζουν σωστά τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ορισμένα φίδια χρειάζονται επίσης υπεριώδες φως για να τα βοηθάει να παράγουν βιταμίνη D στο δέρμα τους, πράγμα που τους επιτρέπει να απορροφούν καλύτερα το ασβέστιο από την τροφή τους. Χωρίς επαρκή υγρασία δεν θα αλλάξουν σωστά το δέρμα τους ή τα καλύμματα στα μάτια τους.

 

2. Τα φίδια μεγαλώνουν πολύ – μερικές φορές πάρα πολύ

Πολλά νεαρά φίδια ξεκινούν από πολύ μικρά, ανάλογα το είδος τους, αλλά μπορεί να μακρύνουν αρκετά μέτρα. Ορισμένα μεγάλα είδη μπορούν να ζυγίζουν αρκετά κιλά όταν ενηλικιωθούν. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν μπορείς να ελέγξεις το μέγεθος του φιδιού περιορίζοντάς το σε μικρό χώρο. Βεβαιώσου ότι έχεις μελετήσει καλά τα είδη που έχεις υπόψη σου, έτσι ώστε να γνωρίζεις το μέγεθος που θα φτάσει. Γενικά με την αγορά φιδιών θα πρέπει να παρέχεται και αρκετά μεγάλο ενυδρείο για να μπορούν να τεντωθούν πλήρως. Ο καλύτερος τρόπος για να αγοράσεις το κατάλληλο μέγεθος ενυδρείου, είναι να προσεγγίσεις το μέγεθος του φιδιού και να επισκεφτείς ένα κατάστημα που ειδικεύεται στα ερπετά.

 

3.  Tρέφονται με τρωκτικά

Αν δεν είσαι έτοιμος να ταΐσεις το φίδι σου ποντίκια και αρουραίους, τότε μην πάρεις φίδι. Ζωντανά τρωκτικά δεν πρέπει να προσφέρονται σε ένα φίδι, καθώς μπορεί να το δαγκώσουν και να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Αντί αυτού συνιστώνται τα αποψυγμένα ή πρόσφατα σκοτωμένα τρωκτικά. Το μέγεθος του τρωκτικού καθορίζεται από το μέγεθος του φιδιού και μπορεί να αλλάξει ενώ το φίδι μεγαλώνει.

 

4. Έχουν προσωπικότητα

Πολύ συχνά οι άνθρωποι επιλέγουν ένα κατοικίδιο φίδι αποκλειστικά με βάση την εμφάνισή του και δεν εξετάζουν πιο θα είναι το ταμπεραμέντο του.  Ορισμένα είδη φιδιών είναι γνωστό πως είναι πιο επιθετικά, ενώ άλλα είναι πιθανό να είναι πιο υπάκουα. Αυτός είναι σημαντικός παράγοντας, ιδιαίτερα αν θες να είσαι σε θέση να χειρίζεσαι το φίδι σου και όχι απλά να το παρατηρείς. Θυμήσου, αν χειρίζεσαι το φίδι πλύνε πάντα τα χέρια σου μετά, αφού όλα τα φίδια ενδεχομένως φέρουν βακτήρια σαλμονέλας.

5. Μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια

Διαφορετικά είδη κατοικίδιων φιδιών έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, με κατάλληλη στέγαση και διατροφή, σε συνθήκες αιχμαλωσίας το καλαμποκόφιδο ( corn snake) μπορεί να ζήσει 15-20 χρόνια, ο βασιλικός πύθωνας 20-30 χρόνια, και οι βόες 25-30 χρόνια. Έτσι, αν σκέφτεσαι ένα φίδι ως κατοικίδιο, να είσαι προετοιμασμένος να το φροντίσεις για τουλάχιστον μια δεκαετία.

 

Συνοψίζοντας, τα φίδια δεν είναι για όλους, ειδικά αν θες ένα κατοικίδιο με χαμηλό κόστος συντήρησης. Απαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια, έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις σε τροφή και στέγαση και μπορούν να ζήσουν δεκάδες χρόνια. Αν σκέφτεσαι ένα φίδι ως κατοικίδιο, βεβαιώσου ότι θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται για να παραμείνει υγιές. Το να μιλήσεις με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο είναι το ιδανικό ξεκίνημα.

Πηγή: upnow.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Παράσιτο που μεταφέρει η γάτα συνδέεται με τη σχιζοφρένεια σύμφωνα με ερευνητές

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα όσον αφορά το παράσιτο Toxoplasma gondii που μεταφέρεται από τη γάτα στον άνθρωπο. Η γάτα είναι ένα πολύ...

Ο σκύλος φύλακας άγγελος του 7χρονου Λουκ που πάσχει από διαβήτη

Για τον 7χρονο Λουκ από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ, ο σκύλος του δεν είναι ένα απλό κατοικίδιο, είναι ο φύλακας άγγελος. Ο Λουκ πάσχει...

Οι μεγαλύτερες φοβίες που έχουν οι σκύλοι

Εκτός από κτηνίατρο, πολλά σκυλιά χρειάζονται μάλλον και ψυχολόγο, καθώς μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των «καλύτερων φίλων» μας...

Κατοικίδια στο αυτοκίνητο: Όσα πρέπει να ξέρουμε

Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο μαζί με τα κατοικίδια μας! Πως θα τα μεταφέρετε με ασφάλεια στο αυτοκίνητο Σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι λόγω του...

Σκέφτεστε να στειρώσετε το κουνελάκι σας; Όσα πρέπει να ξέρετε

Είστε κάτοχος ενός κουνελιού και σκέπτεστε να πάρετε, μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την υγεία του. Είναι καλό ή κακό μια απόφαση...