Φίδι: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το υιοθετήσεις

Φίδι: H θα τo αγαπήσεις ή θα το μισήσεις. Δεν είναι το τυπικό κατοικίδιο το οποίο μπορείς να αγκαλιάσεις ή να παίξεις μαζί του, αλλά σύμφωνα με όσα λένε οι ιδιοκτήτες φιδιών, τα κατοικίδιά τους τους αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται στον ήχο της φωνής τους.


Μπορεί να είναι όμορφα, ήρεμα ζώα αλλά έχουν πολύ ειδικές περιβαλλοντικές και διατροφικές ανάγκες  που πρέπει να πληρούνται για να είναι υγιή και ευτυχισμένα. Αν σκέφτεσαι ένα φίδι ως κατοικίδιο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν φέρεις ένα στο σπίτι.

 

1. Χρειάζονται συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας

Οι θερμοκρασίες του σώματος των φιδιών προσαρμόζονται στις θερμοκρασίες του περιβάλλοντός τους. Γενικά χρειάζονται και μια ζεστή αλλά και μια πιο δροσερή ζώνη στον ενυδρείο τους, για να ρυθμίζουν σωστά τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ορισμένα φίδια χρειάζονται επίσης υπεριώδες φως για να τα βοηθάει να παράγουν βιταμίνη D στο δέρμα τους, πράγμα που τους επιτρέπει να απορροφούν καλύτερα το ασβέστιο από την τροφή τους. Χωρίς επαρκή υγρασία δεν θα αλλάξουν σωστά το δέρμα τους ή τα καλύμματα στα μάτια τους.

 

2. Τα φίδια μεγαλώνουν πολύ – μερικές φορές πάρα πολύ

Πολλά νεαρά φίδια ξεκινούν από πολύ μικρά, ανάλογα το είδος τους, αλλά μπορεί να μακρύνουν αρκετά μέτρα. Ορισμένα μεγάλα είδη μπορούν να ζυγίζουν αρκετά κιλά όταν ενηλικιωθούν. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν μπορείς να ελέγξεις το μέγεθος του φιδιού περιορίζοντάς το σε μικρό χώρο. Βεβαιώσου ότι έχεις μελετήσει καλά τα είδη που έχεις υπόψη σου, έτσι ώστε να γνωρίζεις το μέγεθος που θα φτάσει. Γενικά με την αγορά φιδιών θα πρέπει να παρέχεται και αρκετά μεγάλο ενυδρείο για να μπορούν να τεντωθούν πλήρως. Ο καλύτερος τρόπος για να αγοράσεις το κατάλληλο μέγεθος ενυδρείου, είναι να προσεγγίσεις το μέγεθος του φιδιού και να επισκεφτείς ένα κατάστημα που ειδικεύεται στα ερπετά.

 

3.  Tρέφονται με τρωκτικά

Αν δεν είσαι έτοιμος να ταΐσεις το φίδι σου ποντίκια και αρουραίους, τότε μην πάρεις φίδι. Ζωντανά τρωκτικά δεν πρέπει να προσφέρονται σε ένα φίδι, καθώς μπορεί να το δαγκώσουν και να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Αντί αυτού συνιστώνται τα αποψυγμένα ή πρόσφατα σκοτωμένα τρωκτικά. Το μέγεθος του τρωκτικού καθορίζεται από το μέγεθος του φιδιού και μπορεί να αλλάξει ενώ το φίδι μεγαλώνει.

 

4. Έχουν προσωπικότητα

Πολύ συχνά οι άνθρωποι επιλέγουν ένα κατοικίδιο φίδι αποκλειστικά με βάση την εμφάνισή του και δεν εξετάζουν πιο θα είναι το ταμπεραμέντο του.  Ορισμένα είδη φιδιών είναι γνωστό πως είναι πιο επιθετικά, ενώ άλλα είναι πιθανό να είναι πιο υπάκουα. Αυτός είναι σημαντικός παράγοντας, ιδιαίτερα αν θες να είσαι σε θέση να χειρίζεσαι το φίδι σου και όχι απλά να το παρατηρείς. Θυμήσου, αν χειρίζεσαι το φίδι πλύνε πάντα τα χέρια σου μετά, αφού όλα τα φίδια ενδεχομένως φέρουν βακτήρια σαλμονέλας.

5. Μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια

Διαφορετικά είδη κατοικίδιων φιδιών έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, με κατάλληλη στέγαση και διατροφή, σε συνθήκες αιχμαλωσίας το καλαμποκόφιδο ( corn snake) μπορεί να ζήσει 15-20 χρόνια, ο βασιλικός πύθωνας 20-30 χρόνια, και οι βόες 25-30 χρόνια. Έτσι, αν σκέφτεσαι ένα φίδι ως κατοικίδιο, να είσαι προετοιμασμένος να το φροντίσεις για τουλάχιστον μια δεκαετία.

 

Συνοψίζοντας, τα φίδια δεν είναι για όλους, ειδικά αν θες ένα κατοικίδιο με χαμηλό κόστος συντήρησης. Απαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια, έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις σε τροφή και στέγαση και μπορούν να ζήσουν δεκάδες χρόνια. Αν σκέφτεσαι ένα φίδι ως κατοικίδιο, βεβαιώσου ότι θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται για να παραμείνει υγιές. Το να μιλήσεις με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο είναι το ιδανικό ξεκίνημα.

Πηγή: upnow.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Hλικιωμένος σκύλος σταματάει ένα αυτοκίνητο για να ζητήσει βοήθεια

Αυτός ο άτριχος σκύλος σταμάτησε ένα αυτοκίνητο σε έναν επαρχιακό δρόμο για βοήθεια και τώρα είναι ένα χαρούμενο σκυλί με μια οικογένεια και ένα...

Ένα κατοικίδιο μας βοηθά να είμαστε πιο υγιείς!

Ένα κατοικίδιο δεν είναι μόνο καλή παρέα, αλλά συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Δείτε πώς! 1. Περισσότερη κινητικότητα Οι καθημερινές υποχρεώσεις δε μας αφήνουν...

Puppy mills: Τι συμβαίνει στα «εργοστάσια κουταβιών»;

Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει ο όρος "puppy mils"; Στην ουσία, τα puppy mills δεν είναι τίποτε άλλο παρά «εργοστάσια» μαζικής παραγωγής κουταβιών που με...

Φόλα σε έξι σκυλιά Beagle έριξαν άγνωστοι στη Θυμαριά Έβρου

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά συνολικά έξι κυνηγόσκυλα ράτσας Beagle δολοφόνησαν με φόλα άγνωστοι (ή άγνωστος) στο χωριό Θυμαριά του Έβρου. Τα σκυλιά...

Ηνωμένα Έθνη: Οι δραστηριότητες των ανθρώπων προκαλούν τις πανδημίες

Η πανδημία που εξαπλώθηκε από το ιό SARS-CoV-2, αν και ξεκίνησε από μία "wet market" στην Κίνα, επηρέασε όλον τον πλανήτη. Οι επιπτώσεις της είναι μέχρι...