Puppy mills: Τι συμβαίνει στα «εργοστάσια κουταβιών»;

Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει ο όρος “puppy mils”; Στην ουσία, τα puppy mills δεν είναι τίποτε άλλο παρά «εργοστάσια» μαζικής παραγωγής κουταβιών που με την ταμπέλα του «καθαρόαιμου» διοχετεύονται στην αγορά. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, έχει παγκόσμια έκταση.


 

Πόσες φορές δεν έχουμε χαζέψει απίστευτες φατσούλες που χοροπηδάνε, γαβγίζουν, ή είναι κουλουριασμένα σε μια γωνιά, καθένα με τον τρόπο του διεκδικεί την προσοχή μας, με ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα σπίτι.

Αρκετοί έχουν υποκύψει στον πειρασμό και πιο συχνά και στις πιέσεις των παιδιών τους και αγοράζουν ένα καθαρόαιμο ζωάκι. Επιλέγουν ζωάκι ράτσας θέλοντας να διασφαλίσουν την υγεία των σκύλων τους αναζητώντας τις χρόνιες παθήσεις που ενδέχεται να έχει η συγκεκριμένη ράτσα.

Ελάχιστοι, όμως, είναι αυτοί που γνωρίζουν από που προέρχονταν αυτά τα ζωάκια που κοσμούσαν παλαιότερα τις βιτρίνες των pet shop, και εισάγουν εκτροφεία στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Κάποιες φορές ακόμη και οι ίδιοι έχουν άγνοια για τις συνθήκες γέννησης, διαβίωσης και μεταφοράς των ζώων αυτών.

Ήδη στην χώρα μας έχει απαγορευτεί -εν μέρει- η πώληση κατοικίδιων ζωών σε καταστήματα pet shop.

Τα ζωάκια αυτά στην πλειονότητά τους είναι προϊόντα puppy mills.

Τι είναι τα puppy mills;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία για την Πρόληψη της Σκληρότητας στα Ζώα (ΑSPCA), ο όρος puppy mills χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τις μεγάλης κλίμακας εμπορικές επιχειρήσεις αναπαραγωγής σκυλιών όπου δίνεται προτεραιότητα στο κέρδος σε σχέση με την ευημερία των σκύλων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι παράγονται με αυτόν τον τρόπο, περισσότερα από 500.000 κουτάβια το χρόνο. Στην Ανατολική Ευρώπη, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχουν πληθώρα τέτοιων «εκτροφείων».  Από αυτά εισάγονται κυρίως τα ζώα που έχουν πλημμυρίσει την ελληνική αγορά. Η αλήθεια είναι ότι τα ζώα αυτά συχνά απέχουν από τα πρότυπα της φυλής και η πλειοψηφία τους παρουσιάζει γονιδιακά ελαττώματα.

Γιατί τα καθαρόαιμα κουτάβια εμφανίζουν συχνότερα παθήσεις;

Οι σκύλοι ζευγαρώνουν μεταξύ τους ανεξέλεγκτα, άσχετα εάν έχουν χρόνιες ή κληρονομικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, δυσπλασίες των οστών κ.α.. Ασθένειες που βεβαίως θα περάσουν στα κουτάβια τους.

Οι μεγαλόσωμες φυλές κατά κανόνα εμφανίζουν δυσπλασίες ισχίων, αγκώνα, αλλεργίες, μυοκαρδιοπάθειες, ενώ οι μικρόσωμες εμφανίζουν εξαρθρώσεις στις επιγονατίδες, νεκρώσεις στην κεφαλή του μηριαίου οστού, δισκοπάθειες. Όλες οι προαναφερθείσες ασθένειες είναι κληρονομικές, οφείλονται σε διασταυρώσεις ζώων που φέρουν τα ελαττωματικά γονίδια, ή ζώων συγγενών μεταξύ τους.

Πάρα πολλά pet shops διεθνώς, προμηθεύονται γάτες, σκύλους ή και άλλα ζώα από παράνομους, μη πιστοποιημένους εκτροφείς.

Τα puppy mills, είναι εγκαταστάσεις αναπαραγωγής σκύλων σε μεγάλο αριθμό, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες και με σκοπό την εμπορική τους πώληση. Πολλές ανάγκες των ζώων αυτών δεν ικανοποιούνται και συνεπώς δεν τους παρέχεται μια αξιοπρεπής ποιότητα ζωής.

Το καθαρό νερό και η σωστή διατροφή είναι πολυτέλειες γι’ αυτά. Συνήθως στεγάζονται πολλά μαζί σε ένα κλουβί, με ελάχιστη έως καθόλου δυνατότητα άσκησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον ή με τους ανθρώπους.

Η νοσηλεία και φροντίδα για ζώα που έχουν γεννήσει – μόλις γεννηθεί, σε ζώα που αρρωσταίνουν ή που τους δημιουργήθηκαν μέχρι και πληγές στις πατούσες από τα σκουριασμένα κάγκελα του κλουβιού, είναι συνήθως ανύπαρκτη.

Μία πολύ συνηθισμένη εικόνα είναι η εξής. Οι σκύλοι είναι στοιβαγμένοι μέσα σε μικρά κλουβιά, πολλές φορές δεν έχουν χώρο ούτε να γυρίσουν το κεφάλι τους, σε συνθήκες άθλιες και βρώμικοι από τις δικές τους ακαθαρσίες.

Το εμπόριο γύρω από τα puppy mills είναι τεράστιο και τα κέρδη πολύ μεγάλα. Μεγάλοι πελάτες των puppy mills είναι τα pet shops. Στην χώρα μας είναι χιλιάδες οι ιστορίες ανυποψίαστων συμπολιτών μας που αγόρασαν κουτάβια από pet shop ή μέσω αγγελιών παράνομων εκτροφείων. Κουτάβια με δυσπλασίες και άλλες σοβαρές ασθένειες καταλήγουν στην πλειοψηφία τους στο τραπέζι του κτηνιάτρου για ευθανασία.

Tα pet shops δεν είναι ο μόνος τρόπος που πωλούνται τα σκυλιά από τα puppy mills.

Αγγελίες στο internet, σε εφημερίδες και περιοδικά αναφέρουν την πώληση των υποτιθέμενων πιστοποιημένων κουταβιών. Οι τιμές  φτάνουν στα ύψη. Βέβαια, όλες αυτές οι συνθήκες, δεν διαφέρουν όταν πρόκειται και για άλλα είδη ζώων. Παράνομες φάρμες με αντίστοιχα απάνθρωπες συνθήκες υπάρχουν και για γάτες, κουνέλια, τρωκτικά, πτηνά και άλλα είδη.

Υπάρχει λύση;

Σίγουρα μπορούμε να συμβάλουμε στην μείωση της παραγωγής των puppy mils.Όταν σταματήσει η αγορά ζώων από μαγαζιά που τα προμηθεύονται από puppy mills, τότε μόνο θα σταματήσει και η εκτροφή τους.

Αν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα ζωάκι, χρειάζεται πρώτα να βεβαιωθούμε για το μέρος από το οποίο προέρχεται. Η υιοθέτηση ενός ζώου αδέσποτου ή από κάποιο φιλοζωικό σωματείο είναι μια πράξη που θα αλλάξει όχι μόνο τη ζωή του τετράποδου φίλου μας, αλλά και εμάς τους ίδιους. Αν πάλι θέλουμε κάποια συγκεκριμένη ράτσα απευθυνόμαστε σε αναγνωρισμένους και νόμιμους εκτροφείς.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πως εκπαιδεύεται ένας αστυνομικός σκύλος- Οι δημοφιλέστερες ράτσες

Οι εκπαίδευση των σκύλων στην Αστυνομία είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Η...

Αίγινα: Στόχος να γίνει η πρώτη πόλη χωρίς αδέσποτους σκύλους

Η Αίγινα φιλοδοξεί να γίνει το 2021 η πρώτη κοινότητα στην Ελλάδα με μηδέν αδέσποτους σκύλους και ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να κατακτήσει...

Βοήθεια! Ο σκύλος μου τρώει τα… κακά του

Μπορεί η κοπροφαγία, όπως ονομάζεται η συνήθεια των σκύλων να τρώνε τις ακαθαρσίες του, να μας φαίνεται μια αηδιαστική συνήθεια, ωστόσο για τα ζώα...

Παναγιώτης Μήλας: Απαραίτητη η «Αστυνομία Ζώων» σε κάθε δήμο

Ο ακτιβιστής Παναγιώτης Μήλας μίλησε για τη συχνότητα των περιστατικών κακοποίησης ζώων στη χώρα μας και την ανάγκη νέου νομικού πλαισίου. Ο Παναγιώτης Μήλας παραχώρησε...

Ποιες είναι οι 10 ράτσες «υποαλλεργικών» σκύλων

Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν ευαισθησία στο τρίχωμα των ζώων, στα νεκρά κύτταρα που απορρίπτει το δέρμα τους ή στο σάλιο τους, εκδηλώνοντας συμπτώματα όπως το...