Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κλουβί για το κουνελάκι σου

Μικρά χνουδωτά σαν λούτρινα! Τα κουνέλια είναι αξιολάτρευτα, ευφυέστατα και ιδανικά κατοικίδια. Καθώς τα μαθαίνετε με την πάροδο του χρόνου, το σίγουρο είναι πως θα αγαπήσετε τη γοητεία και τη μοναδική τους προσωπικότητα. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλα όσα απαιτούνται γύρω από την φροντίδα τους ώστε να παραμείνουν ευτυχή και υγιή.


Τα νεαρά κουνέλια είναι πιο ευαίσθητα, γι’ αυτό από την αρχή πρέπει να του παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα τόσο στην καθαριότητα του κλουβιού όσο και στην περιποίηση του ίδιου.

ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΣΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Πρώτα από όλα πρέπει να πάρετε μια σημαντική απόφαση που θα τα καθορίσει όλα! Εάν το κουνελάκι σας θα ζει σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από την αρχή. Τα κουνέλια που ζουν στους εσωτερικούς χώρους γίνονται γρήγορα ιδανικά κατοικίδια ζώα, ενώ ένα υπαίθριο κουνέλι, ανεξάρτητα από την φροντίδα που θα του παρέχετε, δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει τόσο κοινωνικό κι εξοικειωμένο.

Κατάλληλο κλουβί!

Το κουνέλι θα απαιτήσει αρκετό χώρο. Χρειάζεται για τον ύπνο, το παιχνίδι, το φαγητό και τις ακαθαρσίες του. Για να αποφασίσετε το μέγεθος του κλουβιού θα φροντίστε να μάθετε πόσο μεγάλη, σε μέγεθος, μπορεί φτάσει η ράτσα του κουνελιού σας κι επιλέξτε ένα κλουβί για το τελικό του μέγεθος. Το κουνέλι πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα πίσω πόδια του με τα αυτιά του όρθια και να μπορεί εύκολα να ξαπλώσει με τα άκρα και το σώμα του σε έκταση.

Πριν επιλέξετε ένα κλουβί, λάβετε υπόψη ότι ένα ξύλινο κλουβί μπορεί να κρατήσει οσμή θα σας δυσκολεύσει στο καθάρισμα και στην απολύμανσή του. Από την άλλη, ένα σύγχρονο εμπορικά κλουβί, που διαθέτει πλαστικό πάτο, χαρίζει άνεση και καθαριότητα τόσο σε εσάς όσο και στο κουνέλι.

Κλουβί Ιταλικό Inox Με 2 Πόρτες 80x45x42 – petgreece.gr

Προσοχή!! Αποφύγετε τα συρμάτινα κλουβιά στον πάτο. Μπορεί να ερεθίσουν και να τραυματίσουν τα πόδια του κουνελιού με την πάροδο του χρόνου.

Το ιδανικό περιβάλλον για το κατοικίδιο

Θα πρέπει η πόρτα να είναι μεγάλη για να μπαίνει και να βγαίνει το ζώο με ευκολία και το εμβαδό του πατώματος επαρκές για να χωράει το δοχείο τροφής και τουαλέτας. Μέσα πρέπει να περιέχει πέλλετ και όχι «καθαρό» πριονίδι.

* Τα πέλλετ ή συσσωματώματα ξύλου είναι ένα είδος καυσίμου υποτίθεται φιλικό προς το περιβάλλον. Κατασκευάζονται κυρίως από πριονίδι και άλλα απόβλητα από πριονιστήρια και μονάδες επεξεργασίες ξύλου.

Τα εξαρτήματα του κλουβιού και τα δοχεία τροφής, νερού και τουαλέτας πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νερό και λευκό ξύδι.

Τα κουνέλια χρειάζονται παιχνίδια για να παίζουν και να τρίβουν τα δόντια τους. Απλά κουτιά από χαρτόνι, χάρτινες σακούλες, σωλήνες από χαρτί κουζίνας, καθώς και πλαστικά παιχνίδια μωρών αποτελούν ασφαλή και ταυτόχρονα διασκεδαστική απασχόληση. Καλό είναι τα χαρτιά να μην περιέχουν χρώματα από μελάνι.

Tips: Αν το χαρτί κρύβει και μια μικρή ποσότητα λαχανικών ή φρούτων θα κρατήσει το κουνέλι αρκετή ώρα απασχολημένο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Μόλις δω λιακάδα, σκέφτομαι κεφτέδες

Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλα μέρη αλλά στο μπαλκόνι και στο σαλόνι μας έχει μια φοβερή ζέστη και λιακάδα. Είναι, μου είπε ο...

Αρκτούρος: Πέθανε η λύκαινα που είχε παγιδευτεί σε κάγκελα στη Θεσσαλονίκη

Η εικόνες της παγιδευμένης και τραυματισμένης λύκαινας σε κάγκελα σπιτιού στη Θεσσαλονίκη είχε κινητοποιήσει τον Αρκτούρο και πολλούς φιλόζωους της πόλης αλλά και της...

Χανιά: Μετακόμισαν και παράτησαν τη σκυλίτσα που είχαν 10 χρόνια

Μια συγκινητική ιστορία με αίσιο τέλος και πολλά χαρωπά γαβ γαβ. Πρωταγωνίστρια μια σκυλίτσα κι ένα ζευγάρι, που αποφάσισε να μετακομίσει από τα Χανιά στο...

Να γιατί κανείς δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στο βλέμμα των σκύλων

Τα ζώα και ιδιαίτερα οι σκύλοι είναι αξιαγάπητα πλάσματα. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο γλυκό τους βλέμμα. Όμως, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Όπως...

Φίδι: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το υιοθετήσεις

Φίδι: H θα τo αγαπήσεις ή θα το μισήσεις. Δεν είναι το τυπικό κατοικίδιο το οποίο μπορείς να αγκαλιάσεις ή να παίξεις μαζί του,...