Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κλουβί για το κουνελάκι σου

Μικρά χνουδωτά σαν λούτρινα! Τα κουνέλια είναι αξιολάτρευτα, ευφυέστατα και ιδανικά κατοικίδια. Καθώς τα μαθαίνετε με την πάροδο του χρόνου, το σίγουρο είναι πως θα αγαπήσετε τη γοητεία και τη μοναδική τους προσωπικότητα. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλα όσα απαιτούνται γύρω από την φροντίδα τους ώστε να παραμείνουν ευτυχή και υγιή.


Τα νεαρά κουνέλια είναι πιο ευαίσθητα, γι’ αυτό από την αρχή πρέπει να του παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα τόσο στην καθαριότητα του κλουβιού όσο και στην περιποίηση του ίδιου.

ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΣΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Πρώτα από όλα πρέπει να πάρετε μια σημαντική απόφαση που θα τα καθορίσει όλα! Εάν το κουνελάκι σας θα ζει σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από την αρχή. Τα κουνέλια που ζουν στους εσωτερικούς χώρους γίνονται γρήγορα ιδανικά κατοικίδια ζώα, ενώ ένα υπαίθριο κουνέλι, ανεξάρτητα από την φροντίδα που θα του παρέχετε, δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει τόσο κοινωνικό κι εξοικειωμένο.

Κατάλληλο κλουβί!

Το κουνέλι θα απαιτήσει αρκετό χώρο. Χρειάζεται για τον ύπνο, το παιχνίδι, το φαγητό και τις ακαθαρσίες του. Για να αποφασίσετε το μέγεθος του κλουβιού θα φροντίστε να μάθετε πόσο μεγάλη, σε μέγεθος, μπορεί φτάσει η ράτσα του κουνελιού σας κι επιλέξτε ένα κλουβί για το τελικό του μέγεθος. Το κουνέλι πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα πίσω πόδια του με τα αυτιά του όρθια και να μπορεί εύκολα να ξαπλώσει με τα άκρα και το σώμα του σε έκταση.

Πριν επιλέξετε ένα κλουβί, λάβετε υπόψη ότι ένα ξύλινο κλουβί μπορεί να κρατήσει οσμή θα σας δυσκολεύσει στο καθάρισμα και στην απολύμανσή του. Από την άλλη, ένα σύγχρονο εμπορικά κλουβί, που διαθέτει πλαστικό πάτο, χαρίζει άνεση και καθαριότητα τόσο σε εσάς όσο και στο κουνέλι.

Κλουβί Ιταλικό Inox Με 2 Πόρτες 80x45x42 – petgreece.gr

Προσοχή!! Αποφύγετε τα συρμάτινα κλουβιά στον πάτο. Μπορεί να ερεθίσουν και να τραυματίσουν τα πόδια του κουνελιού με την πάροδο του χρόνου.

Το ιδανικό περιβάλλον για το κατοικίδιο

Θα πρέπει η πόρτα να είναι μεγάλη για να μπαίνει και να βγαίνει το ζώο με ευκολία και το εμβαδό του πατώματος επαρκές για να χωράει το δοχείο τροφής και τουαλέτας. Μέσα πρέπει να περιέχει πέλλετ και όχι «καθαρό» πριονίδι.

* Τα πέλλετ ή συσσωματώματα ξύλου είναι ένα είδος καυσίμου υποτίθεται φιλικό προς το περιβάλλον. Κατασκευάζονται κυρίως από πριονίδι και άλλα απόβλητα από πριονιστήρια και μονάδες επεξεργασίες ξύλου.

Τα εξαρτήματα του κλουβιού και τα δοχεία τροφής, νερού και τουαλέτας πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νερό και λευκό ξύδι.

Τα κουνέλια χρειάζονται παιχνίδια για να παίζουν και να τρίβουν τα δόντια τους. Απλά κουτιά από χαρτόνι, χάρτινες σακούλες, σωλήνες από χαρτί κουζίνας, καθώς και πλαστικά παιχνίδια μωρών αποτελούν ασφαλή και ταυτόχρονα διασκεδαστική απασχόληση. Καλό είναι τα χαρτιά να μην περιέχουν χρώματα από μελάνι.

Tips: Αν το χαρτί κρύβει και μια μικρή ποσότητα λαχανικών ή φρούτων θα κρατήσει το κουνέλι αρκετή ώρα απασχολημένο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Απίστευτη κτηνωδία: Έγδαραν σκυλιά και τα κρέμασαν!

Ο σύλλογος, που ανάρτησε και τις αποτρόπαιες φωτογραφίες από την κτηνωδία, καταγγέλλει ότι η κηδεμόνας των δύο άτυχων σκυλιών έφυγε για λίγες ημέρες από...

Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κλουβί για το κουνελάκι σου

Μικρά χνουδωτά σαν λούτρινα! Τα κουνέλια είναι αξιολάτρευτα, ευφυέστατα και ιδανικά κατοικίδια. Καθώς τα μαθαίνετε με την πάροδο του χρόνου, το σίγουρο είναι πως...

Δάγκωμα από σκύλο ή γάτα: Τι πρέπει να κάνετε

Πολλοί παίρνουν αψήφιστα το δάγκωμα ή μία γρατζουνιά από τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ωστόσο, πολλές φορές τα μικρά αυτά «ατυχήματα» ενδέχεται να κρύβουν σοβαρούς...

Τα κατοικίδια μας προστατεύουν από τις αλλεργίες

Οι επιστήμονες ανέκαθεν γνώριζαν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, ένα σκύλο ή μια γάτα στο σπίτι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα...

Έχετε στρες; Κάντε… γατοθεραπεία!

Έχετε στρες; Νιώθετε βαθιά θλίψη; Έχετε συσσωρευμένο θυμό; Ή μήπως χρειάζεστε κάτι απλώς για να τονώσετε τη διάθεσή σας; Κάντε γατοθεραπεία! Γιατί δε γίνεται να...