Πώς τα ζώα κατευνάζουν το άγχος και τη θλίψη

Το άγχος και η κατάθλιψη χρήζουν επιβεβλημένα βοήθειας ψυχοθεραπευτή για την αντιμετώπισή τους αλλά σίγουρα υπάρχουν πρόσθετες προτάσεις για να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από αυτά.

της Αμάντας Πατσοπούλου

Οι έρευνες έχουν καταλήξει στα οφέλη της ένταξης ενός κατοικίδιου στη ζωή ενός ανθρώπου που εμφανίζει συμπτώματα έντονης θλίψης και άγχους, ακόμα και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ζώα.

Γάτες, σκύλοι, αλλά και διάφορα άλλα ζώα συντροφιάς, μπορούν να γίνουν οι θεραπευτές μας και να βελτιώσουν τη διάθεσή μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που τους επιτρέψουμε να μπουν στο σπίτι μας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ζώα μπορούν να μειώσουν την ένταση, να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση, να βοηθήσουν στην αποβολή του στρες, και το κυριότερο, να μας προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη, όποιες και αν είναι οι συνθήκες.

ζώα αγχολυτικά

Και αν σας τρομάζει η προσθήκη της ευθύνης για τη φροντίδα ενός ζώου στη ζωή σας, να ξέρετε ότι, αντιθέτως με τις σκέψεις σας, δεν είναι παρά μία προσθήκη θετικότητας στην καθημερινότητά σας.

Η φροντίδα που πρέπει να παρέχουμε σε ένα κατοικίδιο δίνει μια αίσθηση αξίας και σημασίας, εστιάζοντας στη ζωή και όχι σε όλα αυτά που μας προκαλούν διαταραχές. Επιπρόσθετα, εντάσσοντας ένα ζώο στη ζωή μας, δε μπορούμε παρά να γίνουμε πιο υπομονετικοί και πιο επιμελείς, βελτιώνοντας έτσι τις προσωπικές μας αρετές.

Το κατοικίδιο, πέρα από μία μόνιμη και γλυκιά συντροφιά, είναι και ένα κίνητρο να παλέψουμε ενάντια στην τάση για απομόνωση. Τα ίδια τα χάδια που του προσφέρουμε λειτουργούν καταπραϋντικά, αφού μειώνουν τον ρυθμό της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, η συγκατοίκηση με έναν σκύλο ενισχύει τα επίπεδα χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας. Δεν υπάρχει  «σωστότερη» επιλογή ως προς το είδος του ζώου. Κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφράσει την αγάπη του προς τα ζώα επιλέγοντας να φροντίσει ό,τι του ταιριάζει καλύτερα.

κατοικίδιο χάμστερ

Ακόμη και ένα ενυδρείο με ψάρια ή μία ήσυχη χελώνα είναι αρκετό κίνητρο για κοινωνική αλληλεπίδραση και ευχάριστες σκέψεις.

Βέβαια, αν το κατοικίδιο που θα επιλέξουμε μπορεί να μας βοηθήσει και στη φυσική δραστηριότητα, τότε συνδυάζουμε και τα οφέλη της σωματικής άσκησης μαζί με την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Τα ζώα, ακόμη και τα πιο σκανδαλιάρικα, έχουν τον τρόπο να μας κατευνάζουν και μέσα από την επιμονή τους για παιχνίδι και χάδι να μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι η αποδοχή και η ενσυναίσθηση. Η διάχυτη και εξωστρεφής συμπεριφορά τους συνεισφέρουν στο να βελτιώσουμε τις προσωπικές μας αδυναμίες και να απορροφήσουν τους συναισθηματικούς κραδασμούς που μας ταλαιπωρούν.

ζώα συντροφιάς

Ζώα και τρίτη ηλικία

Όσον αφορά στην τρίτη ηλικία, που συχνά κατακλύζεται από το αίσθημα της μοναξιάς, τότε τα κατοικίδια λειτουργούν πραγματικά σαν ένα φάρμακο νεότητας. Ένας σκύλος ή μία γάτα θα προσφέρει στον/στην ηλικιωμένο μια συντροφιά αλλά και έναν μηχανισμό κινητοποίησης για τα καθημερινά επιτεύγματα.

Ζώα και πανδημία covid-19

Ακόμη περισσότερο, η πρωτόγνωρη περίοδος των τελευταίων μηνών που απομόνωσε κοινωνικά τις περισσότερες ομάδες πολιτών, μας απέδειξε πόσο σημαντικό και ευεργετικό είναι να έχεις την όμορφη ευθύνη φροντίδας ενός ζώου. Τα κατοικίδια στο σπίτι είναι μια ανεξάντλητη πηγή χαράς και αγάπης που αναζωογονούν τη διάθεση μικρών και μεγάλων.

Όσο και να έχουμε βυθιστεί στην οθόνη ενός υπολογιστή ή στην πλήξη, ένας τρυφερός σκύλος ή μια παιχνιδιάρα γάτα είναι αυτά που θα διακόψουν την αρνητική μας ρουτίνα.

Τα κατοικίδια, ως ζωντανές ψυχές με φυσική παρουσία δίπλα μας, αισθάνονται και συμμετέχουν στα δρώμενα της καθημερινότητάς μας. Εάν κλάψουμε θα είναι δίπλα μας γεμάτα συμπόνια και αν χαρούμε, θα χαρούν με τη χαρά μας.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το σήμερα.

Υιοθετήστε ένα ή και παραπάνω ζώα και μεταμορφωθείτε μέρα με τη μέρα σε ένα νέο, θετικότερο άνθρωπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ποιες είναι οι κατάλληλες ράτσες κουνελιών για συγκατοίκηση με παιδιά

Αν είστε προετοιμασμένοι για να γίνετε κάτοχος ενός κουνελιού, ως κατοικίδιο ζώο και κυρίως ως κατοικίδιο ιδανικό για τα παιδιά σας και έχετε επίσης...

Πυροσβέστες έσωσαν γατάκι που καταστηματάρχης έκλεισε μέσα σε γυψοσανίδα μαγαζιού

Ένα γατάκι εντοπίστηκε εγκλωβισμένο μέσα στη γυψοσανίδα του ρολού ενός καταστήματος στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει το zoosos.gr ήταν εκεί για τέσσερις μέρες και ούρλιαζε αργοπεθαίνοντας...

Φθιώτιδα: Δημοπρασία για την κατασκευή καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Ο Δήμαρχος Λόκρων προκηρύσσει δημοπρασία για την μίσθωση "ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ – ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ". Διακηρύσσει Δημοπρασία μειοδοτική, φανερή...

Ο καλός ο χούμαν πρέπει να έχει συνέπεια και σταθερότητα

Αγαπητοί χούμανς, Σήμερα θέλω να μιλήσουμε σοβαρά για δύο πολύ σημαντικές έννοιες: τη συνέπεια και τη σταθερότητα που πρέπει να έχει ο καλός ο χούμαν. Γιατί,...

Παγκολίνοι: Ας μάθουμε τα πάντα για αυτούς

Οι παγκολίνοι, που έχουν την ολόδικη τους παγκόσμια ημέρα, η οποία και τιμάται το τρίτο Σάββατο κάθε Φεβρουαρίου, φαίνεται πως έγιναν αδίκως «οι αποδιοπομπιαίοι...