Πώς να κόψεις τα νύχια του σκύλου σου

Αν έχεις σκύλο, πρέπει να ξέρεις πώς να κόψεις τα νύχια του.

Για τους περισσότερους κηδεμόνες σκύλου, αλλά και για τα ίδια τα ζώα, η περιποίηση των νυχιών τους είναι μια αγχωτική, έως και δυσάρεστη εμπειρία. Παρόλα αυτά είναι αναγκαία διαδικασία, που μάλιστα όσο την αποφεύγουμε ή την εκτελούμε λανθασμένα, τόσο χειρότερη θα είναι η επόμενη φορά.

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Με μόνη εξαίρεση τους σκύλους που είναι πολύ δραστήριοι και περπατάνε όλη μέρα σε πολύ σκληρές επιφάνειες όπως πέτρες ή άσφαλτο, όλοι οι κατοικίδιοι σκύλοι χρειάζονται τη βοήθεια μας με το πεντικιούρ τους.

κόψιμο νύχια
Photo by Tatiana Rodriguez on Unsplash

Τα μακριά νύχια στους σκύλους προκαλούν προβλήματα.

Πέρα από αντιαισθητικά και θορυβώδη, όταν περπατούν σε εσωτερικούς χώρους, τα νυχάκια των σκύλων πρέπει να διατηρούν ένα σωστό μήκος και για την υγεία του ζώου. Στα νύχια των σκύλων καταλήγουν αισθητήρια νεύρα που τους βοηθούν να αντλούν πληροφορίες από το έδαφος στο οποίο πατά. Με το περιττό μήκος των νυχιών, χάνεται αυτή η ικανότητά τους.

Επιπλέον, όσο μακραίνουν τα νύχια του ζώου, τόσο θα πιέζουν προς τα πίσω το πόδι του προκαλώντας πόνο στον σκύλο. Ακόμη χειρότερα, τα πολύ μακριά νύχια μπορεί να γυρίσουν ανάποδα και να προκαλέσουν μόλυνση.

σκύλος νύχια
Photo by Marii Siia on Unsplash

Είναι λοιπόν αναγκαίο να κόβουμε τα νύχια του σκύλου μας, όσο και αν μας αποφεύγει ή αν φοβόμαστε μη τυχόν κατα λάθος τον πληγώσουμε κατά τη διαδικασία.

Μια καλή συχνότητα περιποίησης των νυχιών είναι κάθε 20 ημέρες, ανάλογα βέβαια με το πόσο συχνά ο σκύλος μας καταφέρνει να τα κονταίνει λιμάροντάς τα στο παιχνίδι του σε εξωτερικούς χώρους.

Η διαδικασία του κοψίματος των νυχιών

  • Προμηθευτείτε από το εμπόριο ειδικό ψαλίδι νυχιών για κατοικίδια. Οι νυχοκόπτες του εμπορίου βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, οπότε επιλέξτε με κριτήριο το μέγεθος του ζώου.
  • Ξοδέψτε χρόνο για να εξοικειώσετε τον σκύλο σας με τη διαδικασία αλλά και με το ίδιο το εργαλείο. Χρειάζεται να χτίσετε εμπιστοσύνη με τον σκύλο σας όσον αφορά στο κόψιμο των νυχιών αφού οι περισσότεροι χνουδωτοί μας φίλοι δεν νιώθουν άνετα όταν τους πειράζουμε τις πατούσες. Στόχος είναι να φτάσετε σε ένα σημείο όπου ο σκύλος θα σας επιτρέπει να αγγίζετε, σηκώνετε και κρατάτε σταθερά το πόδι του χωρίς να αντιστέκεται.

 

pet grooming
Photo by by Henar Langa on Unsplash

  • Αποβάλλετε το δικό σας άγχος, καθώς αυτό μεταδίδεται στον σκύλο και θα του προκαλέσει νευρικότητα. Καθίστε ήρεμα δίπλα του στο πάτωμα και φροντίστε οι κινήσεις σας να είναι απαλές, όχι βιαστικές, αλλά αποφασιστικές.
  • Κρατώντας το πόδι του σκύλου στο χέρι σας, πιέστε με τον αντίχειρά σας το «μαξιλαράκι» κάτω από το δάχτυλο του ώστε να βγει λίγο περισσότερο προς τα έξω το νύχι.
  • Φροντίστε να έχετε δίπλα σας λιχουδιές ώστε να επιβραβεύσετε τον σκύλο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με χάδια και γλυκιά φωνή καθοδηγήστε τον να μείνει ήρεμος όσο κονταίνετε το κάθε ένα νύχι.
  • Για να αποφασίσετε πόσο πρέπει να κόψετε το νύχι του ζώου, πρέπει να πάρετε ως μέτρο την κατάληξη του κόκκινου νεύρου που το διαπερνά και να μην κόψετε το «ροζ», που ουσιαστικά είναι κρέας και όχι νύχι. Ουσιαστικά, το κόψιμο δεν πρέπει να είναι πιο πάνω από την καμπύλη του νυχιού. Αν η διαδικασία γίνεται τακτικά, τότε δεν θα χρειαστεί να κόψετε παραπάνω από δύο χιλιοστά του νυχιού.

Νυχια σκύλου
Photo by Ruby Schmank on Unsplash

  • Αν τα νυχάκια του σκύλου σας δεν είναι διάφανα αλλά μαύρα, και δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μόνοι σας τη φροντίδα τους, τότε επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας ή έναν επαγγελματία groomer σκύλων για να το κάνει ή συμβουλευτείτε τους για πώς και πόσο πρέπει να τα κόψετε.
  • Αν προκύψει ατύχημα, κόβοντας πιο βαθιά από όσο πρέπει, τότε το πόδι του σκύλου σας θα ματώσει. Μην πανικοβάλλεστε! Τοποθετήστε στο σημείο που αιμορραγεί αιμοστατική σκόνη και δώστε λίγο χρόνο στο ζώο να ηρεμήσει. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει μετά από λίγη ώρα, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνιάτρο σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

«Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» : Μία ταινία της Αγγελικής Αντωνίου για τα αδέσποτα

Η ταινία της Αγγελικής Αντωνίου «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι»  παρακολουθεί επί 6 χρόνια τη ζωή των σκύλων στο κέντρο Αθήνας και τη σχέση τους με...

Κατοικίδιο και παιδί: Μια ιδιαίτερη και σημαντική συμβίωση

Κατοικίδιο και παιδί: Μια ιδιαίτερη και σημαντική συμβίωση Τα οφέλη τα συγκατοίκησης με το ζώο στην ψυχοσύνθεση και την υγεία ενός παιδιού Της ΕΥΑΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ Από επιστημονικής...

Εφαρμογή κινητού MeowTalk: ήρθε η ώρα να μάθετε τι διατάζει η γάτα σας

Έχεις γάτα; Έχεις smartphone; Εάν και στα δύο απαντήσατε «ναι», τότε ήρθε η ώρα να μάθετε τι διατάζει η γάτα σας σε κάθε της...

Ιταλία: Γεννήθηκε «εξωγήινο» κουτάβι με πράσινη γούνα

Μία γέννα πέντε όμορφων κουταβιών επεφύλασσε μία έκπληξη! Ένα από τα σκυλάκια ήρθε διαθέτει πρασινωπή γούνα!  Το νεογέννητο κουταβάκι βαφτίστηκε πολύ γρήγορα από τον ιδιοκτήτη...

Εκπληκτικά γατόσπιτα τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από νέους διαφορετικούς ανθρώπους που ενώνονται μαζί για έναν σκοπό με σεβασμό και διάθεση προσφοράς.  Η ιδέα είναι απλή. Κάθε...