Πώς να κάνουμε τον χειμώνα πιο εύκολο για τον σκύλο μας

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι ότι χρειάζεται και κασκόλ, αλλά σίγουρα ο σκύλος μας τον χειμώνα κρυώνει. Μαζί με τις δικές μας ετοιμασίες για να υποδεχτούμε το κρύο, καλό είναι να φροντίσουμε και για τη ζεστασιά του τετράποδου φίλου μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Ο μύθος που θέλει τους σκύλους ανεπηρέαστους από το κρύο είναι μάλλον φτιαγμένος για να εξυπηρετεί όσους επιμένουν,δυστυχώς,να έχουν τον σκύλο τους εκτός οικίας, μόνιμα ‒και παράνομα‒σε μπαλκόνια ή αυλές.

Οι σκύλοι, όταν η θερμοκρασία πέφτει, κρυώνουν και αυτοί, ιδίως τα κουτάβια, οι ηλικιωμένοι χνουδωτοί μας σύντροφοι αλλά και κάποιες μικρόσωμες και κοντότριχες ράτσες, όπως τα Chihuahuas, τα Miniature Pinschers κ.ά.

Ειδικά αν ο σκυλάκος μας είναι άρρωστος ή έχει προβλήματα αρθρίτιδας, τότε περιορίζουμε την έκθεσή του στο κρύο μόνο για να κάνει την ανάγκη του.

σκύλος χειμώνας

Τις πολύ κρύες ημέρες, που άλλωστε ο περίπατος δεν είναι σίγουρα ευχάριστος για κανέναν, μειώνουμε εξίσου τον χρόνο βόλτας, αλλά φυσικά τον υποκαθιστούμε με παιχνίδι και δραστηριότητες στο σπίτι,ώστε να μπορεί να εξαντλεί ο φίλος μας την ενέργειά του.

Παρακάτω έχουμε κάποιες ακόμη ιδέες για να κάνουμε τον χειμώνα πιο εύκολο για το χνουδωτό μέλος της οικογένειάς μας:

  • Υπάρχουν στην αγορά ρούχα για σκύλους.Προσοχή όμως να μην το παρακάνετε και προκαλέσετε δυσφορία στο ζώο.
  • Φροντίστε να φτιάξετε μια ζεστή φωλιά για ύπνο, αλλά αποφύγετε να τοποθετήσετε το κρεβάτι-μαξιλάρι του σκύλου σας πολύ κοντά στο τζάκι ή το καλοριφέρ.
  • Προσοχή στις επιφάνειες που γλιστράνε, για να μην τραυματιστεί.
  • Πλέον νυχτώνει νωρίς και σίγουρα ένα φωσφορούχο σήμα στοκολάρο ή το λουρί του σκύλου σας θα τον βοηθήσει να διακρίνεται από τα διερχόμενα οχήματα.
  • Εάν βραχεί στη βόλτα σας, μόλις γυρίσετε σπίτι, σκουπίστε τον καλά με πετσέτα και μετά ‒μόνο αν είναι εξοικειωμένος με αυτό και του αρέσει‒ στεγνώστε τον και με το σεσουάρ των μαλλιών στο χλιαρό.

σκύλος χειμώνας

  • Τα μανιτάρια, που φυτρώνουν ακόμη και σε πάρκα των πόλεων, δεν είναι φιλικά προς τον σκύλο ‒αντιθέτως, είναι άκρως τοξικά. Έχετε λοιπόν τον νου σας όταν κατεβάζει τη μουσούδα στο χώμα για ανίχνευση λιχουδιάς.
  • Εάν ο σκύλος σάς συνοδεύει πολλές ώρες σε εξωτερικό χώρο και εκτίθεται μαζί σας στο κρύο αναγκαστικά, τότε ίσως είναι καλό να προσαρμόσετε τη διατροφή του, ώστε να λαμβάνει περισσότερες θερμίδες σε κάθε γεύμα.
  • Παράσιτα, ψύλλοι και τσιμπούρια είναι ανθεκτικά στο κρύο, οπότε δενπρέπει να σταματάτε την αποπαρασίτωση, εξωτερική και εσωτερική, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Ακόμη και να μην κάνει ζέστη, το νερό είναι πάντα απαραίτητο, ώστε να μην αφυδατωθεί το ζώο. Φροντίστε να έχει πάντα άφθονο νεράκι στο μπολ του.

σκύλος χειμώνας

Επίσης, SOS θέματα για την υγεία του σκύλου σας:

Υποθερμία

Εάν κατά τη βόλτα παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας τρέμει, επιστρέψτε σπίτι και οδηγήστε τον να καθίσει κάπου ζεστά. Εάν έπειτα από λίγα λεπτά συνεχίσει να τρέμει, μετρήστε τη θερμοκρασία του.

Οι 30-32°C είναι το πρώτο στάδιο υποθερμίας, και αυτό σημαίνει πως πρέπει να τον σκεπάσετε με μια κουβέρτα και να τον πάτε στον κτηνίατρο.

Εάν μετρήσετε θερμοκρασία 22-25°C, τότε έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο υποθερμίας και πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας για να σας καθοδηγήσει πώς να τον φροντίσετε μέχρι να μεταφερθεί στο ιατρείο του.

Δηλητηρίαση από χημικά για την απομάκρυνση του χιονιού

Εάν ο δρόμος έχει αλάτι ή άλλα χημικά για την απομάκρυνση του χιονιού, πρέπει να καθαρίσετε καλά τις πατούσες του σκύλου σας με βρεγμένο πανί στον γυρισμό, καθώς τα αντιψυκτικά είναι δηλητηριώδη για το ζώο και βλάπτουν το δέρμα του.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης από αντιψυκτικά, να θυμάστε πως τα συνήθη συμπτώματα, που εμφανίζονται στο πρώτο μισάωρο, είναι: λήθαργος, αποπροσανατολισμός, ασυντόνιστεςκινήσεις, συμπεριφορά «μεθυσμένου».

Αυτή η δηλητηρίαση μπορεί να κρατήσει μέχρι και τρεις ημέρες,με νέα συμπτώματα, όπως έμετος, έλκη στο στομάχι, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα, ακόμη και θάνατος. Σε κάθε περίπτωση, με την εμφάνιση οποιουδήποτε ύποπτου συμπτώματος επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Αλλεργίες

Εάν ο σκύλος σας ξύνεται επίμονα, τρέχουν τα μάτια του, φτερνίζεται ή βήχει έντονα, δαγκώνει κάποιο μέρος του σώματός του, αυτά είναι σημάδια αλλεργίας και πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Η μικρή μπέμπα-χούμαν κι εγώ ‒ Μέρος Ι

Κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα καταλάβεις αν δεν τα ζήσεις από πρώτο χέρι. Μου είχαν πει πολλοί σκυλοσύντροφοι από τις βόλτες στο βουνό...

Το ξέρετε ότι κάποιοι σκύλοι παθαίνουμε PTSD;

Σήμερα θα σας πω για κάτι που διάβασα και πολύ αναστατώθηκα! Οι σκύλοι, και στατιστικά πιθανότερο αυτοί που είναι «εργαζόμενοι», μπορεί να πάθουν Διαταραχή...

Θεσσαλονίκη: Ένα σπιτάκι για τα αδεσποτάκια με… ονοματεπώνυμο

Σπιτάκια για τα αδεσποτάκια κινούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα γνωρίζουν οι φιλόζωοι ακόμη και με το μικρό τους όνομα, αναμένεται να το...

Οι πρώτες εντολές που πρέπει να μάθει το κουταβάκι σας

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που αγοράζουν ή υιοθετούν ένα κουτάβι πέφτουν στην εξής παγίδα: Να χάνουν πολύτιμο χρόνο τους πρώτους μήνες της ζωής του σκύλου...

Έρευνα: Τελικά τα ζώα προαισθάνονται τους σεισμούς;

Αυτό που ο λαός ξέρει εδώ και αιώνες, έρχονται τώρα Γερμανοί επιστήμονες για να το επιβεβαιώσουν.Ορισμένα ζώα διαθέτουν μία έκτη αίσθηση, ικανή να νιώσει...