Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για τους Ευρωπαίους είναι σε μία χαριτωμένη αναμέτρηση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του FEDIAF (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας ζωοτροφών για κατοικίδια, 2019), περίπου 85 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο, ενώ το 2016 ήταν κατά 5 εκατομμύρια λιγότερα.

Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Για τη βιομηχανία ζωοτροφών αυτό μεταφράζεται επίσημα σε ετήσιο τζίρο της τάξης των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε 8,5 δισεκατομμύρια τόνους ζωοτροφής!

Ο Γενικός Γραμματέας του FEDIAF, Τόμας Μέγιερ, δηλώνει ενθουσιασμένος! «Αυτά τα νέα, θετικά δεδομένα για την ιδιοκτησία κατοικίδιων, δεν ήταν έκπληξη για εμάς. Τα κατοικίδια είναι υπέροχοι σύντροφοι και βελτιώνουν τις ζωές μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Δεν είναι μόνο η προσφορά ανιδιοτελούς αγάπης αλλά, φυσικά, και τα αμέτρητα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από τα κατοικίδια!» αναφέρει μαζί με το ετήσιο report.

fediaf data 2019
FEDIAF Facts & Figures 2019

Το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι γάτες και οι σκύλοι, με νικητές τις γάτες να κερδίζουν το 24% του μεριδίου των Ευρωπαίων ζωόφιλων έναντι 21% για σκύλους.

Ελλάδα και κατοικίδια

Στην Ελλάδα καταμετρήθηκαν επίσημα 660,000 σκυλογονείς και 590,000 γατοσύντροφοι, με τη διαφορά μεταξύ τους να αποδίδεται στατιστικά μόλις στο 1%! Σε αντίθεση με την σκληρή αναμέτρηση των Ελλήνων γάτων και σκύλων, στην Αυστρία οι γάτες έχουν κατακτήσει το 30% των σπιτιών, έναντι 13% για σκύλους, ενώ στην Τσεχία οι σκύλοι ανατρέπουν τα δεδομένα με 41% έναντι 21%.

FEDIAF Facts & Figures 2019, Σκύλοι VS γάτες στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η φτωχή προτίμηση των Τούρκων για συγκατοίκηση με ένα ζώο, οι οποίοι έχουν μόλις στο 7% των νοικοκυριών σκύλους, 10% γάτες αλλά ξεκάθαρα προτιμούν τα κουνέλια και τα ψάρια ενυδρείου.

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στην Ελλάδα

Τα πιο δημοφιλή στις προτιμήσεις των Ελλήνων κατοικίδια είναι τα πτηνά! 970,000 ελληνικά νοικοκυριά επιλέγουν την παρέα τους ενώ την πρωτιά έχουν οι γείτονες Ιταλοί με 12,8 εκατ. πτηνά στη ζωή τους.

Τα ενυδρεία και οι κάτοικοί τους στην Ελλάδα είναι λιγότερο δημοφιλή, με πλήθος μόλις τις 85,000 αντίθεση με τους Γάλλους ή τους Γερμανούς που «έπιασαν» τα 2,6 εκατ. και 1,6 εκατ. νοικοκυριά με ενυδρείο αντίστοιχα. Το πρωτάθλημα της αγάπης για τα ψάρια κερδίσουν οι Ρώσοι, με μία καταμέτρηση των 3,8 εκατ. ενυδρείων στα σπίτια τους, σύμφωνα με την έρευνα.

πτηνα κατοικίδια
@kiwitanya via Twenty20

Καλύτερα από τα ψάρια και κερδίζοντας αναπάντεχα έδαφος, τα πήγαν τα αγαπημένα σε όλους κουνέλια και άλλα μικρά χαριτωμένα θηλαστικά που εμπίμπτουν στην ίδια κατηγορία, τα οποία μετρήθηκαν στο σύνολό τους στα 21,2 εκατ. σε όλη την Ε.Ε. ενώ στην Ελλάδα έφτασαν τα 420,000 νοικοκυριά.

Τα ερπετά στην Ελλάδα δεν έχουν τόση αποδοχή, αφού ζουν σε 8,000 σπίτια μόνο, με τους Γάλλους πάλι να κάνουν αισθητή τη διαφορά στις προτιμήσεις, καταμετρώντας 2,2 εκατ. ερπετά σε γαλλικά καθιστικά και υπνοδωμάτια!

 

Με πληροφορίες από «FEDIAF Facts & Figures 2019»

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Μήπως ο σκύλος σου δεν νιώθει καλά; Δες τα σημάδια που σου το δείχνουν

Ο άνθρωπος με τα πρώτα σημάδια αδιαθεσίας, γρίπης, πονοκέφαλου (κ.λ.π.) αρχίζει να κλαψουρίζει, να μορφάζει και να το «διαφημίζει» στους πάντες τριγύρω. Ίσως ελπίζει...

Ελληνικό Πάσχα: είναι δυσάρεστη εμπειρία για τα κατοικίδια;

Το Ελληνικό Πάσχα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα κατοικίδια εάν δεν προσέξουμε. Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Αν και πρόκειται για μια λαχταριστή γιορτή, καθώς ο εορτασμός...

Dogs’ Voice: Οι φύλακες άγγελοι των αδέσποτων ζώων στους ελληνικούς δρόμους

Αν τα αδέσποτα είχαν φωνή θα ζητούσαν απεγνωσμένα από τους ανθρώπους γύρω τους βοήθεια, φροντίδα, μια μερίδα φαγητό, ένα μικρό καταφύγιο να τρυπώσουν μέσα....

Προτιμάτε σκύλο ή γάτα; Τι σημαίνει για τον χαρακτήρα σας

Υπάρχουν πολλά κριτήρια που ένας άνθρωπος έχει διαφορετικό χαρακτήρα από έναν άλλον. Γνωρίζατε ότι ένα από αυτά τα κριτήρια μπορεί να είναι και η...

Εριέττα Κούρκουλου: Ζήτησε αντί για δώρο γάμου οι καλεσμένοι να συμβάλουν στο Save a Greek Stray

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση λατρεύει τα ζώα και το αποδεικνύει με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save a Greek Stray (SGS). Το Save a Greek...