Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για τους Ευρωπαίους είναι σε μία χαριτωμένη αναμέτρηση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του FEDIAF (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας ζωοτροφών για κατοικίδια, 2019), περίπου 85 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο, ενώ το 2016 ήταν κατά 5 εκατομμύρια λιγότερα.

Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Για τη βιομηχανία ζωοτροφών αυτό μεταφράζεται επίσημα σε ετήσιο τζίρο της τάξης των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε 8,5 δισεκατομμύρια τόνους ζωοτροφής!

Ο Γενικός Γραμματέας του FEDIAF, Τόμας Μέγιερ, δηλώνει ενθουσιασμένος! «Αυτά τα νέα, θετικά δεδομένα για την ιδιοκτησία κατοικίδιων, δεν ήταν έκπληξη για εμάς. Τα κατοικίδια είναι υπέροχοι σύντροφοι και βελτιώνουν τις ζωές μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Δεν είναι μόνο η προσφορά ανιδιοτελούς αγάπης αλλά, φυσικά, και τα αμέτρητα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από τα κατοικίδια!» αναφέρει μαζί με το ετήσιο report.

fediaf data 2019
FEDIAF Facts & Figures 2019

Το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι γάτες και οι σκύλοι, με νικητές τις γάτες να κερδίζουν το 24% του μεριδίου των Ευρωπαίων ζωόφιλων έναντι 21% για σκύλους.

Ελλάδα και κατοικίδια

Στην Ελλάδα καταμετρήθηκαν επίσημα 660,000 σκυλογονείς και 590,000 γατοσύντροφοι, με τη διαφορά μεταξύ τους να αποδίδεται στατιστικά μόλις στο 1%! Σε αντίθεση με την σκληρή αναμέτρηση των Ελλήνων γάτων και σκύλων, στην Αυστρία οι γάτες έχουν κατακτήσει το 30% των σπιτιών, έναντι 13% για σκύλους, ενώ στην Τσεχία οι σκύλοι ανατρέπουν τα δεδομένα με 41% έναντι 21%.

FEDIAF Facts & Figures 2019, Σκύλοι VS γάτες στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η φτωχή προτίμηση των Τούρκων για συγκατοίκηση με ένα ζώο, οι οποίοι έχουν μόλις στο 7% των νοικοκυριών σκύλους, 10% γάτες αλλά ξεκάθαρα προτιμούν τα κουνέλια και τα ψάρια ενυδρείου.

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στην Ελλάδα

Τα πιο δημοφιλή στις προτιμήσεις των Ελλήνων κατοικίδια είναι τα πτηνά! 970,000 ελληνικά νοικοκυριά επιλέγουν την παρέα τους ενώ την πρωτιά έχουν οι γείτονες Ιταλοί με 12,8 εκατ. πτηνά στη ζωή τους.

Τα ενυδρεία και οι κάτοικοί τους στην Ελλάδα είναι λιγότερο δημοφιλή, με πλήθος μόλις τις 85,000 αντίθεση με τους Γάλλους ή τους Γερμανούς που «έπιασαν» τα 2,6 εκατ. και 1,6 εκατ. νοικοκυριά με ενυδρείο αντίστοιχα. Το πρωτάθλημα της αγάπης για τα ψάρια κερδίσουν οι Ρώσοι, με μία καταμέτρηση των 3,8 εκατ. ενυδρείων στα σπίτια τους, σύμφωνα με την έρευνα.

πτηνα κατοικίδια
@kiwitanya via Twenty20

Καλύτερα από τα ψάρια και κερδίζοντας αναπάντεχα έδαφος, τα πήγαν τα αγαπημένα σε όλους κουνέλια και άλλα μικρά χαριτωμένα θηλαστικά που εμπίμπτουν στην ίδια κατηγορία, τα οποία μετρήθηκαν στο σύνολό τους στα 21,2 εκατ. σε όλη την Ε.Ε. ενώ στην Ελλάδα έφτασαν τα 420,000 νοικοκυριά.

Τα ερπετά στην Ελλάδα δεν έχουν τόση αποδοχή, αφού ζουν σε 8,000 σπίτια μόνο, με τους Γάλλους πάλι να κάνουν αισθητή τη διαφορά στις προτιμήσεις, καταμετρώντας 2,2 εκατ. ερπετά σε γαλλικά καθιστικά και υπνοδωμάτια!

 

Με πληροφορίες από «FEDIAF Facts & Figures 2019»

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Νέα μελέτη: Οι άνθρωποι μεταδίδουν τον κορονοϊό στις γάτες και τους σκύλους τους

Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια στις γάτες και τους σκύλους τους, σύμφωνα με μια...

Ιγκουάνα: Αυτά πρέπει να προσέξεις εάν το επιλέξεις για κατοικίδιο

Τα ιγκουάνα είναι γλυκύτατα και πολύ έξυπνα ζωάκια. Παρ΄ολο που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο κατοικίδιο των Ελλήνων, σε περίπτωση που το επιλέξεις για...

Ελληνικό Πάσχα: είναι δυσάρεστη εμπειρία για τα κατοικίδια;

Το Ελληνικό Πάσχα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα κατοικίδια εάν δεν προσέξουμε. Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Αν και πρόκειται για μια λαχταριστή γιορτή, καθώς ο εορτασμός...

Γάτα: συνήθειες και ανάγκες για να είναι χαρούμενη

Είναι γεγονός πως η γάτα είναι ιδιαίτερο ζώο και μυστηριώδες, με συμπεριφορά που συχνά μπερδεύει τους νέους γατογονείς. Η συμπεριφορά της, συχνά προκλητική ή...

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για τους Ευρωπαίους είναι σε μία χαριτωμένη αναμέτρηση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του FEDIAF (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας ζωοτροφών...