Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για τους Ευρωπαίους είναι σε μία χαριτωμένη αναμέτρηση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του FEDIAF (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας ζωοτροφών για κατοικίδια, 2019), περίπου 85 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο, ενώ το 2016 ήταν κατά 5 εκατομμύρια λιγότερα.

Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Για τη βιομηχανία ζωοτροφών αυτό μεταφράζεται επίσημα σε ετήσιο τζίρο της τάξης των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε 8,5 δισεκατομμύρια τόνους ζωοτροφής!

Ο Γενικός Γραμματέας του FEDIAF, Τόμας Μέγιερ, δηλώνει ενθουσιασμένος! «Αυτά τα νέα, θετικά δεδομένα για την ιδιοκτησία κατοικίδιων, δεν ήταν έκπληξη για εμάς. Τα κατοικίδια είναι υπέροχοι σύντροφοι και βελτιώνουν τις ζωές μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Δεν είναι μόνο η προσφορά ανιδιοτελούς αγάπης αλλά, φυσικά, και τα αμέτρητα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από τα κατοικίδια!» αναφέρει μαζί με το ετήσιο report.

fediaf data 2019
FEDIAF Facts & Figures 2019

Το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι γάτες και οι σκύλοι, με νικητές τις γάτες να κερδίζουν το 24% του μεριδίου των Ευρωπαίων ζωόφιλων έναντι 21% για σκύλους.

Ελλάδα και κατοικίδια

Στην Ελλάδα καταμετρήθηκαν επίσημα 660,000 σκυλογονείς και 590,000 γατοσύντροφοι, με τη διαφορά μεταξύ τους να αποδίδεται στατιστικά μόλις στο 1%! Σε αντίθεση με την σκληρή αναμέτρηση των Ελλήνων γάτων και σκύλων, στην Αυστρία οι γάτες έχουν κατακτήσει το 30% των σπιτιών, έναντι 13% για σκύλους, ενώ στην Τσεχία οι σκύλοι ανατρέπουν τα δεδομένα με 41% έναντι 21%.

FEDIAF Facts & Figures 2019, Σκύλοι VS γάτες στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η φτωχή προτίμηση των Τούρκων για συγκατοίκηση με ένα ζώο, οι οποίοι έχουν μόλις στο 7% των νοικοκυριών σκύλους, 10% γάτες αλλά ξεκάθαρα προτιμούν τα κουνέλια και τα ψάρια ενυδρείου.

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στην Ελλάδα

Τα πιο δημοφιλή στις προτιμήσεις των Ελλήνων κατοικίδια είναι τα πτηνά! 970,000 ελληνικά νοικοκυριά επιλέγουν την παρέα τους ενώ την πρωτιά έχουν οι γείτονες Ιταλοί με 12,8 εκατ. πτηνά στη ζωή τους.

Τα ενυδρεία και οι κάτοικοί τους στην Ελλάδα είναι λιγότερο δημοφιλή, με πλήθος μόλις τις 85,000 αντίθεση με τους Γάλλους ή τους Γερμανούς που «έπιασαν» τα 2,6 εκατ. και 1,6 εκατ. νοικοκυριά με ενυδρείο αντίστοιχα. Το πρωτάθλημα της αγάπης για τα ψάρια κερδίσουν οι Ρώσοι, με μία καταμέτρηση των 3,8 εκατ. ενυδρείων στα σπίτια τους, σύμφωνα με την έρευνα.

πτηνα κατοικίδια
@kiwitanya via Twenty20

Καλύτερα από τα ψάρια και κερδίζοντας αναπάντεχα έδαφος, τα πήγαν τα αγαπημένα σε όλους κουνέλια και άλλα μικρά χαριτωμένα θηλαστικά που εμπίμπτουν στην ίδια κατηγορία, τα οποία μετρήθηκαν στο σύνολό τους στα 21,2 εκατ. σε όλη την Ε.Ε. ενώ στην Ελλάδα έφτασαν τα 420,000 νοικοκυριά.

Τα ερπετά στην Ελλάδα δεν έχουν τόση αποδοχή, αφού ζουν σε 8,000 σπίτια μόνο, με τους Γάλλους πάλι να κάνουν αισθητή τη διαφορά στις προτιμήσεις, καταμετρώντας 2,2 εκατ. ερπετά σε γαλλικά καθιστικά και υπνοδωμάτια!

 

Με πληροφορίες από «FEDIAF Facts & Figures 2019»

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Άλλος Άνθρωπος κάνει φαΐ και άλλος παρατηρήσεις

Άλλος Άνθρωπος κάνει φαΐ και άλλος παρατηρήσεις Κάτι μονολογούσε χτες η σκυλομαμά μου και πήραν οι αυτάρες μου πως κάποια κυρία τραγουδίστρια γαλανή - δεν ήξερα ότι...

Παράσιτο που μεταφέρει η γάτα συνδέεται με τη σχιζοφρένεια σύμφωνα με ερευνητές

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα όσον αφορά το παράσιτο Toxoplasma gondii που μεταφέρεται από τη γάτα στον άνθρωπο. Η γάτα είναι ένα πολύ...

Κτήνοι! Τους έκοβαν τις φωνητικές χορδές στα παράνομα εκτροφεία: Εθελοντές ανέλαβαν να τους βρουν οικογένειες

Ένας κόμπος στο στομάχι, μια πικρία κι ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται στην εικόνα ενός σκυλιού με κομμένες φωνητικές χορδές, που θέλει να φωνάξει για...

Αδέσποτες ψυχές: Αναζητούν τον σεβασμό και τη φροντίδα μας

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Ο Σωκράτης, από τους πιο γνωστούς αδέσποτους σκυλάκους του κέντρου της Αθήνας, που έμοιαζε με λιονταράκι, δεν είναι πλέον μαζί μας. Στις 20...

Πελάτες, Lick Away, και μία αγνοούμενη κατσίκα

Σήμερα Κυριακή, που είναι τα καταστήματα ανοιχτά, θέλω να σας πω για την αγένεια κάποιων χούμανς, που ενώ είναι και οι ίδιοι εργαζόμενοι, όταν...