Πέντε πράγματα που δεν λέμε ποτέ σε κάποιον που πενθεί για το κατοικίδιό του

Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Είτε έχουμε κατοικίδιο είτε όχι, είναι αναγκαίο να δείχνουμε σεβασμό και να συμμετέχουμε στη λύπη και το πένθος του ανθρώπου που θρηνεί τον παντοντινό αποχωρισμό με το κατοικίδιό του.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να παρηγορήσουμε κάποιον που βιώνει αυτή την κατάσταση, όμως υπάρχουν και πέντε πράγματα που σίγουρα δεν πρέπει να πούμε.

Ποτέ μα ποτέ δεν λέμε ‒ακόμη κι ας μην τα εννοούμε‒ τα παρακάτω:

«Μην κάνεις έτσι, στην τελική ζώο ήταν, όχι άνθρωπος»

Τα κατοικίδια είναι μέλη της οικογένειας και η απώλειά τους προκαλεί βαθιά θλίψη.

Υπάρχει μάλιστα και ο ψυχολογικός όρος «disenfranchised grief», που συχνά εκδηλώνεται μετά τον θάνατο ενός κατοικιδίου και αφορά το βαρύ πένθος για κάτι που έχεις χάσει και που δεν είναι κατανοητό ή αποδεκτό, τόσο από εσένα τον ίδιο όσο και από το γενικότερο κοινωνικό σύνολο.

Είναι φορές που οι ιδιοκτήτες ζώων θλίβονται για τον χαμό του κατοικιδίου τους περισσότερο και από όσο θα θλίβονταν για τον θάνατο ενός στενού τους προσώπου ‒ αυτό, εν μέρει, εξηγείται από την ιδιαίτερη και ανιδιοτελή σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώου.

Αντί να βάλουμε λοιπόν ζυγαριά στα συναισθήματα των άλλων, μπορούμε απλά να τους δώσουμε εγκάρδια συλλυπητήρια και να τους στηρίξουμε με όποιον τρόπο χρειάζονται και μπορούμε. Δεν χρειάζεται να κατανοήσουμε το πένθος τους για να σεβαστούμε τη θλίψη τους.

πένθος για κατοικίδιο

«Και εμένα το κατοικίδιό μου είχε την ίδια ασθένεια, αλλά έζησε τρία χρόνια παραπάνω και ήταν…»

Κάθε ζώο είναι μοναδικό, κάθε ασθένεια συμπεριφέρεται διαφορετικά στον ασθενή της, κάθε απώλεια είναι διαφορετική. Το να έχει κάποιος μόλις παλέψει με μια απόφαση ευθανασίας για το ζώο του είναι σκληρό από μόνο του. Δεν χρειάζεται να του αντιπαραβάλουμε μια άλλη, καλύτερη ή χειρότερη, ιστορία. Δεν είναι «διαγωνισμός» τραγικών γεγονότων ούτε καλή στιγμή για συζήτηση περί ασθενειών και άλλων δεινών. Εάν, γενικότερα, μας έρθει στο μυαλό να διηγηθούμε μια ιστορία που βγάζει από το επίκεντρο αυτόν που θρηνεί, τότε καλύτερα να μην το κάνουμε. Πέρα από μη υποστηρικτικό, είναι και αγενές.

«Ξεπέρασέ το, μωρέ!»

Η θλίψη δεν είναι μια διαδικασία γραμμική. Έχει σκαμπανεβάσματα, αναπάντεχα πισωγυρίσματα και επαναλήψεις σταδίων. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να θρηνήσεις τον χαμό ενός ζώου που αγαπούσες. Αφήνουμε τον άνθρωπο που θρηνεί να το κάνει όπως θέλει και για όσο καιρό χρειάζεται.

αντίο

«Τουλάχιστον τον/την είχες 15 χρόνια παρέα»

Με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποια είδη πτηνών και τις χελώνες, τα κατοικίδια δεν ζουν περισσότερο από έναν άνθρωπο. Όταν δεσμεύεσαι να φροντίζεις ένα ζώο, το κάνεις γνωρίζοντας ότι θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να το αποχαιρετίσεις για πάντα. Το να επισημάνουμε το αυτονόητο σε έναν άνθρωπο που βιώνει μια κατάσταση, την οποία εδώ και χρόνια έτρεμε πως θα έρθει όσο γερνούσε το κατοικίδιό του, είναι ανούσιο και εκνευριστικό. Όταν κάτι δυσάρεστο συμβαίνει, δεν είναι λύση το να αποσπάμε την προσοχή του λυπημένου ατόμου. Λύση είναι να τον παρηγορούμε έστω και με μια απλή κάρτα ή με ένα e-mail που θα γράφει «είμαι δίπλα σου αν χρειάζεσαι κάτι».

«Να πας να πάρεις ένα καινούργιο κατοικίδιο»

Αυτό που ίσως «δούλεψε» για εμάς ή κάποιον γνωστό μας δεν σημαίνει πως είναι καλή συμβουλή για τον άνθρωπο που θρηνεί, πόσο μάλλον αν ειπωθεί τη στιγμή που ακόμα προσπαθεί να διαχειριστεί τη λύπη του. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να αφήσουν τον χρόνο να περάσει πριν το σκεφτούν καν, κάποιοι άλλοι, πάλι, δεν διανοούνται να υποδεχτούν έναν νέο «φίλο» στην οικογένειά τους τόσο σύντομα. Οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να μπορέσουν να φανταστούν ένα νέο κατοικίδιο στην αγκαλιά τους. Εμείς απλά οφείλουμε να το σεβαστούμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Αδέσποτες ψυχές: Αναζητούν τον σεβασμό και τη φροντίδα μας

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Ο Σωκράτης, από τους πιο γνωστούς αδέσποτους σκυλάκους του κέντρου της Αθήνας, που έμοιαζε με λιονταράκι, δεν είναι πλέον μαζί μας. Στις 20...

ΟΙ 13 μυστικοί τρόποι που ο σκύλος σας λέει: «Σε Αγαπώ !»

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ με τι σημαίνουν διάφορες κινήσεις που κάνει ο σκύλος σας; Μήπως υποδηλώνουν ένα «Σε Αγαπώ! »; Οι άνθρωποι αγαπούν τα σκυλιά...

Εβδομάδα αζήτητων ζώων: Υιοθέτησε ένα ζωάκι που δεν το ψάχνει κανείς!

Η εβδομάδα αζήτητων είναι αφιερωμένη στα ζωάκια που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες και μένουν στα αζήτητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Association Felina Greece. Ο Association...

Τι θα μας έλεγε ένα σκυλάκι εάν μπορούσε να μιλήσει;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σκέφτεται το αγαπημένο σας ζωάκι; Τι θα ήθελε να σας πεί εάν μιλούσε; Παρακάτω παραθέτουμε όσα νομίζουμε πως θα σας...

“Train A stray”: Τα αδεσποτάκια που εκπαιδεύτηκαν και ψάχνουν σπίτι

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου τόσο για την αγάπη που θα δώσεις σ’ ένα σκυλάκι που έχει ανάγκη και...