Παγκολίνοι: Ας μάθουμε τα πάντα για αυτούς

Οι παγκολίνοι, που έχουν την ολόδικη τους παγκόσμια ημέρα, η οποία και τιμάται το τρίτο Σάββατο κάθε Φεβρουαρίου, φαίνεται πως έγιναν αδίκως «οι αποδιοπομπιαίοι τράγοι» της πανδημίας Covid-19.

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ας μάθουμε κάποια πράγματα για τους αξιαγάπητους, αλλά και ευάλωτους, εντομοφάγους που μόλις μεγαλώσουν λίγο μοιάζει το δέρμα τους με πανοπλία κουκουναριού, εξαιτίας των πλακοειδών λεπιών (φολίδες) που τους προστατεύουν.

Ανήκουν στα θηλαστικά ζώα, στην τάξη των Φολιδοτών και έχουν πάρει το όνομά «Παγκολίνος» πολύ εύστοχα, αφού pengguling στα Μαλαισιανά σημαίνει «αυτός που τυλίγεται», κάτι το οποίο τους χαρακτηρίζει σαν συνήθεια, να κουρνιάζουν δηλαδή σαν μπάλα,  κρύβοντας το πρόσωπό τους κάτω από την ουρά τους.

Είναι νυχτόβια πλάσματα και θα τους βρεις κυρίως σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια ενώ και τα 8 είδη παγκολίνων που υπάρχουν σήμερα, κινδυνεύουν ως προς εξαφάνιση.

Αν και ιδιαίτερα σκοτεινά και περίεργα ζώα, υπάρχουν σε οκτώ ξεχωριστά είδη, με το μεγαλύτερο είδος να φτάνει στο γιγαντιαίο ύψος του 180εκ. και βάρος μεγαλύτερο των 30 κιλων. Το πιο μικρό είδος, με την χαρακτηριστική μαύρη κοιλίτσα του, φτάνει στα 80 εκατοστά συνολικό μήκος μαζί με την ουρά του.

παγκολίνος
Φωτογραφία από Chris Buddah pinterest board

Οι παγκολίνοι διατροφικά είναι μονοδιάστατοι: τρώνε έναν πραγματικά γελοίο αριθμό εντόμων. Ένας ενήλικας παγκολίνος υπολογίζεται ότι καταναλώνει 70 εκατομμύρια μυρμήγκια και τερμίτες ετησίως. Η γλώσσα τους, η οποία έχει μεγαλύτερο μήκος από το ίδιο το σώμα τους, λειτουργεί σαν κουτάλι, «βουτώντας» τα προφανώς γευστικά έντομα από τη φωλιά τους.

Στην Κίνα, και άλλες χώρες της Ασίας, είναι διαρκώς θύματα παράνομου κυνηγιού αφού τους καταδιώκουν κυριώς για το κρέας τους, το οποίο οι Κινέζοι θεωρούν γκουρμέ πιάτο αλλά και ιδιαίτερα θρεπτική τροφή για τα ανθρώπινα νεφρά. Ταυτόχρονα οι κυνηγοί θέλουν τις φολίδες των παγκολίνων, οι οποίες φτιαγμένες από κερατίνη, ίδια δομική πρωτεϊνη που περιέχεται στα ανθρώπινα νύχια, και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην κινεζική εναλλακτική ιατρική για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων και άλλων ασθενιών.

Η ζήτηση, μαζί και η παράνομη θήρευση τους, δυστυχώς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Νοτιοανατολική Ασία αλλά και στην Αφρική, σύμφωνα με τη παγκόσμια οργάνωση Traffic [1].

Το 2020, η Κίνα αφαίρεσε τελικά τις ουσίες που εξάγωνται από Παγκολίνους από τον επίσημο κατάλογο ουσιών που έχουν εγκριθεί για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική – μια σημαντική νίκη για το πολιορκούμενο θηλαστικό.

παγκολινοι λαθρεμποριο

Η λαθρεμπορία και παράνομη διακίνηση κρέατος και λεπιών παγκολίνου βρύθει ευρηματικότητας στις μεταμφιέσεις των φορτίων για να μην εντοπιστούν τα είδη στο τελωνείο.

Δύο τόνοι ειδών, πακεταρισμένα σαν εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών το 2015 στην Ουγκαντα,  100 κιλά φολίδες παγκολίνων σε συσκευασίες για μπισκότα σκύλων πριν αρκετά χρόνια στην Γαλλία, και 14 τόνοι κρέας παγκολίνου σε πλοίο μεταφοράς κατεψυγμένων φορτίων με ετικέτες που αναγράφαν «Κατεψυγμένο Ψάρι» που κατασχέθηκε από τις τελωνειακές αρχές της Καμπότζης, είναι μόνο κάποιες από τις αμέτρητες ποσότητες που έχουν εντοπιστεί.

Παρά το νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τα ατυχή ζώα, η εφαρμογή των μέτρων και των ποινών είναι ιδιαίτερα αδύναμη σε αντίθεση με το κέρδος που έχουν οι ντόπιοι αγρότες – κυνηγοί που μεταπωλούν τα ζώα στους λαθρέμπορους.

Τον Φεβρουάριου του 2021 εορτάστηκε για 10η χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Παγκολίνου, ένας παγκόσμιος εορτασμός του παγκολινου που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία και τη σοβαρότητας της κατάστασης.

[1] Η Traffic είναι ένας κορυφαίος μη κυβερνητικός οργανισμός που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στο εμπόριο άγριων ζώων και φυτών στο πλαίσιο της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αειφόρου ανάπτυξης, https://www.traffic.org

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κτήνοι! Τους έκοβαν τις φωνητικές χορδές στα παράνομα εκτροφεία: Εθελοντές ανέλαβαν να τους βρουν οικογένειες

Ένας κόμπος στο στομάχι, μια πικρία κι ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται στην εικόνα ενός σκυλιού με κομμένες φωνητικές χορδές, που θέλει να φωνάξει για...

Κουτάβι golden retriever παρακολουθεί τηλεκπαίδευση!

Μπορεί η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση να έχει τις τεχνικές δυσκολίες της και για πολλούς να αποτελεί πρόκληση, αλλά ένα μικρό κουτάβι στο instagram...

Σκυλάκι έμεινε κοντά στην έγκυο φίλη του μέχρι να φτάσει βοήθεια

Σε γενικές γραμμές η αδιαφορία, η οποία δυστυχώς κατοικεί σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη ψυχή, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που αισθάνονται το καθήκον να...

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να κατανοήσετε τον αντισπισισμό – Συνέντευξη

Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ «Το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτο». Πώς ένα ζώο έχει δικαίωμα στη ζωή αν υπάρχει και εξουσιάζεται για να...

Δήμος Αθηναίων: Τοποθετεί σπιτάκια για γάτες σε γειτονιές της πόλης

Ένα νέο πρόγραμμα τοποθέτησης μικρών σπιτιών για γάτες, το οποίο θα εξαπλωθεί σταδιακά σε όλο και περισσότερες γειτονιές της πόλης προσφέροντας στους τετράποδους φίλους...