Νέα Σμύρνη: Σχέδια και δράσεις για τα αδέσποτα – Συνέντευξη της Κ. Δεληγιάννη

Η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα και ειδικότερα στα αστικά κέντρα της, δείχνει να ακολουθεί μια θετική διαδρομή που ευελπιστούμε ότι θα καταλήξει στη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς περιβάλλοντος για τη διαβίωση των οικόσιτων, ή αδέσποτων ζώων συντροφιάς μέσα στις πόλεις.

Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πέρα από την δράση και συνεισφορά των εθελοντών φιλόζωων πολιτών, η οποία είναι στην ουσία ο θεμέλιος λίθος σε όποια προσπάθεια εκπονείται, το σημαντικότερο στοιχείο είναι η κρατική μέριμνα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Πρόσφατα ο Δήμος Νέας Σμύρνης ανακοίνωσε τις επικείμενες δράσεις φιλοζωικού χαρακτήρα για το 2021. Το pet2u.gr επικοινώνησε με την Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, Κλεοπάτρα Δεληγιάννη, η οποία κάλυψε τις αποσαφηνιστικές ερωτήσεις μας γύρω από τις ενέργειες που θα εκτελέσει ο Δήμος μέσα στο 2021.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΠΑΡΚΟ ΣΚΥΛΩΝ
Πάρκο Σκύλων της Νέας Σμύρνης στην Πλατεία Δεξαμενής

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΠΑΡΚΟ ΣΚΥΛΩΝ
Πάρκο Σκύλων της Νέας Σμύρνης στην Πλατεία Δεξαμενής

Αν και ίσως με ένα όχι ιδιαίτερα σαφές πλάνο διαδικασιών και χρονικών δεσμεύσεων ή εναλλακτικών λύσεων, υπάρχει σίγουρα έντονη διάθεση για ευαισθητοποίηση των πολιτών και για νέες, πρωτότυπες παροχές, όπως είναι η κατασκευή δεύτερου πάρκου για αναψυχή σκύλων στην πόλη αλλά και το μεγαλεπίβολο σχέδιο για την κατασκευή Σταθμών Εξυπηρέτησης Ζώων Συντροφιάς.

Ελπίζουμε η πανδημία του κορονοϊού να μη σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση των τόσο θετικών, νέων σχεδίων.

Πρόσφατα ανακοινώσατε τα ευχάριστα νέα για το νέο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης, αξίας 50.000 ευρώ, από τον προϋπολογισμό του Δήμου, για το 2021, με αφετηρία του προγράμματος τις αρχές του Μαρτίου. Πώς έχει εξελιχθεί το εν λόγω έργο, είναι έτοιμο για εκκίνηση, τι χρονοδιαγράμμα και στόχους έχει;

Το νέο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων ζώων του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι φέτος αξίας 50.000 ευρώ. Δυστυχώς έπρεπε να περιμένουμε να επιστρέψει εγκεκριμένος ο προϋπολογισμός από την αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.O προϋπολογισμός επέστρεψε στις 25/2 και περάσαμε το ποσό στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 26/2. Περιμένοντας την έγκριση της αναμόρφωσης από την Αποκεντρωμένη συγχρόνως εκπονούμε τη σχετική μελέτη και αμέσως μετά θα διεξαχθεί πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός. Θεωρούμε πως σε ένα μήνα περίπου θα ξεκινήσει η ισχύς του προγράμματος που θα καλύψει όλο το έτος 2021. Καταβάλαμε προσπάθεια να καλύψουμε τα επείγοντα περιστατικά του χρονικού κενού με τη συνδρομή και την εθελοντική προσφορά κτηνιάτρων του Δήμου μας, τους οποίους και ευχαριστούμε. Η προσφορά τους είναι πραγματικά μεγάλη.

Δημιουργήθηκε με δική σας πρωτοβουλία, η νέα facebook σελίδα «Τα Αδεσποτάκια μας». Υπάρχει ανταπόκριση και συμμετοχή από τους Δημότες στο κοινωνικό μέσο; Ποιος είναι ο άμεσος και ο έμμεσος σκοπός της σελίδας;

Η νέα σελίδα στο facebook «Tα αδεσποτάκια μας» δεν είναι απλά άλλη μια σελίδα στο facebook. Είναι μια κίνηση παροχής βοήθειας στους τετράποδους φίλους μας. Είναι το σημείο συνάντησης των δημοτών, των φιλόζωων, της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου μας, των φιλοζωικών σωματείων και όλων όσοι νοιάζονται για τα σκυλάκια και τα γατάκια της πόλης μας. Σ’ αυτήν θα διαβάζει ο πολίτης της Νέας Σμύρνης για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σχετικά με τα αδέσποτα. Σ’ αυτήν θα βάζει την ανακοίνωση για τα ζωάκια που χάθηκαν ή βρέθηκαν στην περιοχή μας ή γι’ αυτά που αναζητούν ένα ζεστό σπίτι. Σ’ αυτήν, τέλος, θα αναπτυχθεί, θέλουμε να πιστεύουμε, ένας γόνιμος διάλογος με τη συμμετοχή όλων, για το καλό όλων. Η φροντίδα των αδέσποτων απαιτεί συνεργασία που διέπεται από καλή πίστη, θέληση, όρεξη για δουλειά και προπαντός ηρεμία.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Σκύλος που απολαμβάνει το Πάρκο Σκύλων της Νέας Σμύρνης στην Πλατεία Δεξαμενής

Το κεφάλαιο “αδέσποτα ζώα” είναι πολύ μεγάλο και έχοντας πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας και της έκτασής του κατανοούμε ότι το έργο που εκτελούμε αποτελεί μόνο την αρχή αντιμετώπισης των προβλημάτων. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα, πάντα σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον.

Σιγά σιγά γίνεται γνωστό στους φιλόζωους και το αγκαλιάζουν με αγάπη. Είμαστε παράλληλα στη διαδικασία δημιουργίας σελίδας στο Internet για τον ίδιο σκοπό.

ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ ΜΑΣ
Screenshot της σελίδας του facebook «Τα αδεσποτάκια μας»

Σε περίπτωση που ο κοροναϊός και τα μέτρα πρόληψης δεν επιτρέψουν να υλοποιηθούν δία ζώσης προγράμματα ενημέρωσης πολιτών, όπως αυτά που αναφέρερε για τη δραστηριοποίηση τους σε εθελοντική προσφορά σίτισης και φροντίδας αδέσποτων ζώων, υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για την κινητοποίηση των πολιτών ώστε να εξυπηρετηθεί ο σκοπός (πχ. διοργάνωση online events, webinar, κλπ.);

Είχαμε ξεκινήσει φιλοζωικές ενημερώσεις στα σχολεία και το πρόγραμμα αυτό είχε αγκαλιαστεί με αγάπη από εκπαιδευτικούς και παιδιά. Δυστυχώς η πανδημία σταμάτησε απότομα τη δράση αυτή.

Ευελπιστούμε ότι θα ξεπεραστεί σύντομα το πρόβλημα και θα επεκτείνουμε τη δράση και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είχαμε προγραμματίσει και εγκαίνια για το πάρκο σκύλων και εκδήλωση κεντρική στο Δήμο μας για την τόνωση του φιλοζωικού αισθήματος αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να τα υλοποιήσουμε λόγω πανδημίας. Ωστόσο, αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην επαναφορά στην καθημερινότητα, εκπονούμε ένα εναλλακτικό σχέδιο διοργάνωσης φιλοζωικών ενημερώσεων.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΠΑΡΚΟ ΣΚΥΛΩΝ
Το πρώτο πάρκο σκυλων της Νέας Σμύρνης, Πλατεία Δεξαμενής (Νικομηδείας & Εθνικής Στέγης), Υλοποίηση Ιανουάριος 2021

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ
Το πρώτο πάρκο σκυλων της Νέας Σμύρνης, Πλατεία Δεξαμενής (Νικομηδείας & Εθνικής Στέγης), Υλοποίηση Ιανουάριος 2021

ΠΑΡΚΟ ΣΚΥΛΩΝ
Το πρώτο πάρκο σκυλων της Νέας Σμύρνης, Πλατεία Δεξαμενής (Νικομηδείας & Εθνικής Στέγης), Υλοποίηση Ιανουάριος 2021

Ανακοινώσατε πως έχετε σκοπό να κάνετε χρήση του προϊόντος «ΝΟ ΚΑΚΑ» για το μάζεμα ακαθαρσιών σκύλου και κατοικίδιων. Πώς έχετε σκοπό να αξιοποιήσετε το προϊόν; Θα υπάρχει δωρεάν διάθεση του σε επιλεγμένα σημεία καθ’ όλο το έτος; Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν κακόβουλες καταστροφές των προϊόντων και πώς θα επικοινωνήσετε την ορθή και αναγκαία χρήση του;

Η δράση ΝΟ ΚΑΚΑ για το μάζεμα των περιττωμάτων σκύλων θα ξεκινήσει άμεσα και τα σημεία παροχής θα διανεμηθούν σε επιλεγμένα σημεία στις πλατείες και τα πάρκα της πόλης μας. Θα μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση από τους φιλόζωους και ο ανεφοδιασμός με τα οικολογικά φτυαράκια θα γίνεται τακτικά. Προσπαθούμε από τώρα να επικοινωνήσουμε αυτή τη δράση στους πολίτες μας για να αποφύγουμε κακόβουλες καταστροφές των κουτιών παροχής.

ΝΟ ΚΑΚΑ
Προϊόν συλλογής περιττωμάτων σκύλων No Kaka

Υπάρχει κάποιο χρονικό πλάνο για την κατασκευή του νέου πάρκου σκύλων στην Πλατεία Ολυμπίου;

Το δεύτερο πάρκο σκύλων στη Νέα Σμύρνη θα κατασκευαστεί στην πλατεία Ολυμπίου εντός του 2021.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το επίσημο δημοτικό μητρώο πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων που θα εφαρμόσει ο Δήμος Νέας Σμύρνης; Πέρα από τη διευκόλυνση της άσκησης εθελοντικής δράσης σε συνθήκες περιορισμού μετακινήσεων, πού αλλού εξυπηρετεί η σύσταση του μητρώου; Υπάρχουν άλλες θετικές προεκτάσεις ή οφέλη, τωρινά ή μελλοντικά, για τους κάτοχους της προσωπικής ταυτότητας φροντιστή;

Το επίσημο δημοτικό μητρώο πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων θα βοηθήσει καίρια και ουσιαστικά στην καταγραφή των εθελοντών φιλόζωων καθώς και των αδέσποτων ζώων της πόλης μας. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί ο Δήμος να τους κινητοποιήσει για διάφορες δράσεις, να τους εμπλέξει σε ενημερωτικές δράσεις συν του γεγονότος ότι μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται καταγραφή των αποικιών των αδέσποτων ζώων (στην δική μας περίπτωση γάτες-μόνο δύο αδέσποτα σκυλιά υπάρχουν στην πόλη μας).

Εμείς ξεκινάμε τώρα μια προσπάθεια καταγραφής των γατιών. Είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη αλλά και πολύ χρήσιμη γιατί θα γνωρίζουμε τον αριθμό των ζώων ανά γειτονιά, πόση ζωοτροφή χρειάζονται, αν είναι στειρωμένα, ποιο είναι άρρωστο κλπ. Έτσι έχουμε καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας.

Σχετικά με την τοποθέτηση Σταθμού Εξυπηρέτησης Ζώων Συντροφιάς, αναφέρετε πως πέρα από τις ταΐστρες και ποτίστρες, θα περιλαμβάνει συσκευή πλυσίματος των ζώων αλλά και θέσεις φόρτισης κινητών. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα πρωτοπόρο και all inclusive σχεδιασμό υπηρεσίας, που αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει σε άλλο Δήμο αυτή τη στιγμή. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιδέα που οδήγησε σε αυτήν τη νέα παροχή και την ανάγκη που ικανοποιεί η ύπαρξη ενός τέτοιου πολυχρηστικού Σταθμού Εξυπηρέτησης; 

Τον σταθμό εξυπηρέτησης ζώων συντροφιάς τον εντάξαμε στην ανάπλαση της περιοχής της Νικομηδείας, δίπλα στο 1ο πάρκο σκύλων που δημιουργήσαμε στην πόλη μας. Είναι πράγματι πρωτοποριακός ο σχεδιασμός παροχής υπηρεσιών για τα ζωάκια μας. Το όφελος είναι διπλό: πλένουν τα ζωάκια τους οι πολίτες μας χωρίς να λερώνουν το σπίτι τους από τη μια και από την άλλη θα υπάρχει ένα αντίτιμο 1 ή 2 ευρώ που θα διατίθενται για στειρώσεις αδέσποτων ζώων. Άρα θα υπάρχει και κοινωνικό όφελος.

σταθμός εξυπηρέτησης ζώων
Φωτορεαλιστική απεικόνιση 3D του υπό κατασκευή Σταθμού Εξυπηρέτησης στο Δήμο Νέας Σμύρνης

σταθμός εξυπηρέτησης ζώων
Φωτορεαλιστική απεικόνιση 3D του υπό κατασκευή Σταθμού Εξυπηρέτησης στο Δήμο Νέας Σμύρνης – Λεπτομέρεια: φόρτιση του σταθμού με ηλιακά πάνελ

Ως ένας από τους Δήμους με τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα των αδέσποτων, θα θέλαμε να μας πείτε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτό και τι προγραμματισμό απαιτεί, ώστε να συμπεριληφθεί και να εξασφαλιστεί στον ετήσιο προϋπολογισμό ενός Δήμου ένα επαρκές ποσό για την αστική πανίδα; Υπάρχουν διαδικαστικές απαιτήσεις που δυσχεραίνουν αυτό έργο; Υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικά έργα που δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν;

Η αλήθεια είναι πως η συστηματική και σοβαρή προσπάθειά μας να εκπονήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αδέσποτων ζώων βρίσκεται στην αρχή. Το κεφάλαιο «αδέσποτα» είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο με πολλές απαιτήσεις τόσο οικονομικές όσο και καθημερινής επαφής και επικοινωνίας με τους εθελοντές – φιλόζωους καθώς και με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης.

Τα άτομα αυτά δρουν με γνώμονα τη μεγάλη τους αγάπη για τα ζώα και πολλές φορές δεν μπορούν να κατανοήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν σε έναν δημόσιο οργανισμό όπως είναι ο Δήμος.

Αυτό δυσχεραίνει την επικοινωνία και δημιουργεί ένα κλίμα δυσπιστίας για το οποίο απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστεί από τον εκάστοτε αρμόδιο αντιδήμαρχο. Παρόλα αυτά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ζήλο και θέρμη την προσπάθειά μας.

Υπάρχει κάποια ενεργή συνεργασία με Φιλοζωική οργάνωση ή Σύλλογο της τοπικής κοινότητας; Πόσο σημαντική είναι η συμβολή των φιλοζωικών συλλόγων στο δικό σας έργο και αντιστρόφως;

Υπάρχει συνεργασία και με τα δύο φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας καθώς και με τους εθελοντές φιλόζωους που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο από τα δύο σωματεία. Άλλωστε τα δύο φιλοζωικά σωματεία εκπροσωπούνται στην 5μελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Κρατάμε τα καλά αυτής της συνεργασίας, ξεπερνάμε τις όποιες υπερβολικές απαιτήσεις των σωματείων και συνεχίζουμε με καλή διάθεση.

Χωρίς την βοήθειά τους θα ήταν πολύ πιο δύσκολο το έργο του Δήμου. Τους ευχαριστώ πολύ όλους για την βοήθειά τους και για την προσφορά τους μέσα στην πόλη.

Ευχαριατούμε την κα. Δεληγιάννη για το χρόνο της και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα έργα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ιδιοκτήτης σκύλου παλεύει με αλιγάτορα για να σώσει το κουτάβι του

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Στη Φλόριντα της Αμερικής βρέθηκε να παλεύει ιδιοκτήτης σκύλου με αλιγάτορα για να σώσει το κουτάβι του. Ένα κουτάβι Cavalier King Charles spaniel,...

Διαβατά: Μαζικές θανατώσεις ζώων- Αναζητούνται οι δράστες

Μαζικές θανατώσεις ζώων από φόλες καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στα Διαβατά, του δήμου Δέλτα της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, τρία σκυλιά, δύο γάτες και περιστέρια βρέθηκαν νεκρά...

Παγώνουν τα πατούσια μου

Κρύο με βροχή, το καταλαβαίνω, δεν είναι καλή ημέρα για βόλτα. Κρύο με χιόνι, είναι ένα πρόβλημα και αυτό, γιατί μετά από λίγη ώρα παγώνουν...

Νέα μελέτη: Οι άνθρωποι μεταδίδουν τον κορονοϊό στις γάτες και τους σκύλους τους

Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια στις γάτες και τους σκύλους τους, σύμφωνα με μια...

Πελάτες, Lick Away, και μία αγνοούμενη κατσίκα

Σήμερα Κυριακή, που είναι τα καταστήματα ανοιχτά, θέλω να σας πω για την αγένεια κάποιων χούμανς, που ενώ είναι και οι ίδιοι εργαζόμενοι, όταν...