Λέσβος: Αγωνία για τα αδέσποτα της Μόριας που ζουν στον καμένο προσφυγικό καταυλισμό

Ήταν ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου όταν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, γνωστό και ως «κολαστήριο» της Λέσβου, γινόταν παρανάλωμα του πυρός από μια καταστροφική πυρκαγιά, που έμελλε να σημάνει και το οριστικό τέλος του.

Του Δημήτρη Μπούρα

Οι χιλιάδες «φιλοξενούμενοι» της δομής μεταφέρθηκαν σε νέο καταυλισμό, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, και «βολεύτηκαν» στο νέο τους περιβάλλον – σε εξίσου άθλιες, αν όχι χειρότερες συνθήκες.

Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με τα ζωάκια της Μόριας, που όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του προσφυγικού καμπ και εξακολουθούν να ζουν στο καμένο, πλέον, ΚΥΤ, πλήρως εγκαταλελειμμένα. Κάποια από αυτά, μάλιστα, είναι τραυματισμένα από τη φωτιά, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες μερικά άτυχα κάηκαν μέσα στις φλόγες ενώ άλλα υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα.

xtipimeni gata

adespota gatakia

Τα σώζει η ανθρωπιά λίγων, αλλά ως πότε;

Το πρόβλημα εστιάζεται πιά στα αδέσποτα που παραμένουν εκεί υποσιτισμένα και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Οσο υπήρχαν άνθρωποι στη Μόρια, είχαν τροφή και φροντίδα από τους διαμένοντες στη δομή. Τώρα δεν έχουν τίποτα.

Τίποτα εκτός από την ανθρωπιά ορισμένων φιλόζωων, που παλεύουν να τα κρατήσουν στη ζωή, με πενιχρά μέσα αλλά με περίσσιο απόθεμα ψυχής. Η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν προκαλεί συγκίνηση και δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά χρειάζονται στήριξη και αρωγή για να τα καταφέρουν.

Μέριμνα από φιλόζωους

Μεταξύ αυτών είναι τα μέλη του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός Μυτιλήνης», που μαζί με άλλες οργανώσεις, ΜΚΟ και εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο νησί, έχουν αναλάβει – μέχρι να βρεθεί λύση, αν βρεθεί – τη σίτιση και την περίθαλψή των αδέσποτων της Μόριας.

«Οι δράσεις μας είναι πυροσβεστικές» εξηγεί στο pet2u.gr ο πρόεδρος της Κιβωτού Μυτιλήνης, Ιωσήφ Μποτετζάγιας. «Περισυλλέξαμε κάποια τραυματισμένα ζώα, κυρίως γάτες, που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε σπίτια του δικτύου εθελοντών, αφού δεν υπάρχει ειδικός χώρος για αυτά στην Λέσβο. Για την ακρίβεια, υπάρχει μόνο ένα καταφύγιο στην Ερεσσό Λέσβου, το οποίο έχει δημιουργηθεί από ξένους εθελοντές (σ.σ. της φιλοζωικής οργάνωσης «Eressos for Animal»), όμως είναι πάντα υπερπλήρες. Γίνεται προσπάθεια, τα ζώα που έχουμε περισυλλέξει, να προωθηθούν για υιοθεσίες. Πρέπει να βρεθεί σπίτι για αυτά» εξηγεί ο ίδιος.

Τρία μέλη της Κιβωτού, έχουν αναλάβει εναλλάξ σε καθημερινή βάση να αφήνουν τροφή σε διάφορα σημεία του κατεστραμμένου ΚΥΤ για τα ζώα που εξακολουθούν να διαβιούν εκεί, νηστικά και μόνα.

«Υπάρχουν κάποιες ομάδες, όπως η δική μας, που φροντίζουν ώστε αυτά τα ζώα να μην πεθάνουν από την πείνα. Περιμετρικά του καταυλισμού υπάρχουν σημεία, όπου κάθε ομάδα αφήνει τροφές σε συγκεκριμένες ώρες, τις οποίες πλέον γνωρίζουν τα αδέσποτα» εξηγεί ο κ. Μποτετζάγιας.

Στη Μόρια  επιστρέφουν μετανάστες και πρόσφυγες για να βοηθήσουν

Αξιοθαύμαστη είναι η ανταπόκριση σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, ακόμη και από άτομα και συλλόγους του εξωτερικού, αλλά και από αρκετούς πρόσφυγες/μετανάστες που επιστρέφουν στη Μόρια για να συνεχίσουν αυτό που έκαναν τόσα χρόνια: να φροντίσουν, όπως και όσο μπορούν, τους τετράποδους φίλους τους.

«Είναι συγκινητική η προσφορά όλων. Σύλλογοι, ΜΚΟ, πρόσφυγες, μετανάστες και εθελοντές δηλώνουν ‘‘παρών’’. Οργανώσεις από την Ολλανδία αλλά και απλοί πολίτες από την Ευρώπη έχουν ενημερωθεί μέσα από τα social media για το πρόβλημα με τα αδέσποτα στη Μόρια και έχουν εκδηλώσει επιθυμία να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την πρωτοβουλία. Στέλνουν χρήματα και τρόφιμα, ενώ πολλοί εκφράζουν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν κάποια από αυτά τα ζώα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κιβωτού.

Όπως λέει, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθούν σπίτια για όλα αυτά τα απροστάτευτα ζώα. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει έκκληση σε όποιον μπορεί να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, δηλώνει προβληματισμένος με την γενικότερη διαχείριση του προβλήματος με τα αδέσποτα από τις αρμόδιες αρχές. «Αυτή τη στιγμή μαθαίνουμε ότι και στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ έχουν αρχίσει και μαζεύονται γάτες και σκύλοι, εξαιτίας της ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο. Αν, όμως, συμβεί εκεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη Μόρια, τότε το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Δυστυχώς, όσο υπάρχουν αδέσποτα, θα υπάρχουν πάντα τέτοια φαινόμενα» τονίζει.

Και καταλήγει με μια ευχή: «Να γίνει αυτή η τραγωδία ευκαιρία για κάτι καλό».

Με «όπλο» τα social media

Μια άλλη ομάδα ανθρώπων, βλέποντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στη Μόρια, αισθάνθηκαν την ανάγκη αφενός να βοηθήσουν ενεργά αφετέρου να επικοινωνήσουν προς τα έξω το υπάρχον πρόβλημα ώστε να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι.

Κάπως έτσι «γεννήθηκε» το ιστολόγιο catsdogsofmoria.blackblogs.org και η αντίστοιχη σελίδα στο facebook Cats and dogs of Moria. Στόχος είναι η αναζήτηση ανθρώπων που θα ήθελαν να υιοθετήσουν κάποια από αυτά και η συγκέντρωση χρημάτων για την μεταφορά των ζώων από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα.

«Τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την φωτιά πήγαινα φαγητό στους πρόσφυγες. Τότε διαπίστωσα ότι έχουν προκύψει μεγάλες ανάγκες για τις γάτες περισσότερο – τα σκυλιά προϋπήρχαν αρκετό καιρό εκεί. Συνομιλώντας με φίλους, άτομα μέσα από συλλόγους και γνωστούς στην κοινότητα αποφασίσαμε να οργανώσουμε και να ξεκινήσουμε αυτή τη δράση» περιγράφει στο pet2u.gr μια εκ των εθελοντριών, μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Λέσβου «Ο Πάνας» και εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας Cats and Dogs of Moria.

Όπως λέει, θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, γιατί σημασία δεν έχουν τα ονόματα και τα πρόσωπα αλλά η προσπάθεια που λαμβάνει χώρα. «Πέντε άτομα συνολικά ταΐζουμε καθημερινά τα αδέσποτα – ένας κάθε φορά. Με τη βοήθεια ξένων οργανώσεων, κυρίως από την Ολλανδία, έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες στειρώσεις των ζώων, τα οποία, όμως, δυστυχώς στη συνέχεια επιστρέφουμε εκεί που τα βρήκαμε, επειδή δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο για αυτά. Φιλοξενούμε στα σπίτια μας μόνο εκείνα που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως αυτά που υποφέρουν από εγκαύματα και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή όσα βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία».

Σχεδόν 100 αδέσποτα ζώα χρειάζονται βοήθεια

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 100 αδέσποτα έχουν ξεμείνει στο καμένο ΚΥΤ ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων για γάτες και σκύλους που δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανά από την πύρινη λαίλαπα. Πολλοί πρόσφυγες τα είχαν μαζί τους στις σκηνές, οι οποίες αποδείχτηκαν τελικά παγίδες θανάτου για τα άτυχα «κατοικίδιά» τους.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι μεταξύ εκείνων που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην μείνουν αβοήθητα όσα κατάφεραν να επιζήσουν. Ορισμένοι μετέφεραν (κρυφά) τα ζώα, που τους κρατούσαν συντροφιά όλα αυτά τα χρόνια, στη νέα δομή. Αλλοι πάλι, που εξασφαλίζουν πολιτικό άσυλο από τις ελληνικές αρχές, τα παίρνουν μαζί τους στην Αθήνα.

Άμεση βοήθεια

Στην πλειοψηφία τους, ωστόσο, τα αδέσποτα είναι «μόνιμοι κάτοικοι» του ερειπωμένου καμπ και χρειάζονται βοήθεια άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα για τις «γάτες και τους σκύλους της Μόριας» συγκεντρώνει χρήματα μέσω ειδικής καμπάνιας crowdfunding (σ.σ. διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση), στην οποία ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει τον όβολό του, κλικάροντας στον σύνδεσμο gogetfunding.com/help-cats-and-dogs-of-moria.

«Μας έδωσαν χρήματα κάποιοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στο νησί, γύρω στα 350 ευρώ, τα οποία φτάνουν για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες. Τα έξοδα για τις στειρώσεις έχουν αναλάβει ομάδες και ΜΚΟ από το εξωτερικό ενώ βάζουμε χρήματα και από την τσέπη μας για να ταΐζουμε αυτά τα ζώα. Ευελπιστούμε ότι και η δημοτική αρχή θα επιληφθεί του θέματος», επισημαίνει η εθελόντρια του Cats and Dogs of Moria.

Όποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει, μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση catsdogsofmoria@protonmail.com. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα υιοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια, (εκτός από την προαναφερθείσα επιλογή μέσω διαδικτύου) και στο ταμείο όπου μαζεύονται χρήματα.

Ειδικότερα, έχουν τοποθετηθεί κουτιά οικονομικής ενίσχυσης στους παρακάτω χώρους στην Αθήνα:

  • Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας «Συν Αλλοις», Νηλέως 35, Θησείο
  • Βιβλιοπωλείο Εκδόσεις των Συναδέλφων, Καλλιδρομίου 30, Εξάρχεια
  • Lacandona, Ηπίτου 4, Αθήνα 105 57, Συνταγμα.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Έγκυος σκυλίτσα έπεσε σε κανάλι και την έσωσε ένα νεαρό αγόρι

Ένα αγόρι έσωσε μια σκυλίτσα που παγιδεύτηκε στη μέση του κολπίσκου στο Caloocan. Σύμφωνα με τον χρήστη Nini Ragos, ο φτωχός σκύλος έτρεμε και έμοιαζε...

Πώς να κόψεις τα νύχια του σκύλου σου

Αν έχεις σκύλο, πρέπει να ξέρεις πώς να κόψεις τα νύχια του. Για τους περισσότερους κηδεμόνες σκύλου, αλλά και για τα ίδια τα ζώα, η...

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για τους Ευρωπαίους είναι σε μία χαριτωμένη αναμέτρηση. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του FEDIAF (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας ζωοτροφών...

Σκύλος προσπαθεί να ξεθάψει τον πεθαμένο ιδιοκτήτη του (video)

Ένας 12χρονος γερμανικός ποιμενικός στην επαρχία Σαανσί, της Κίνας, έχει συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως, καθώς αρνείται να εγκαταλείψει τον ιδιοκτήτη του, έναν άνδρα ο...

Να γιατί κανείς δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στο βλέμμα των σκύλων

Τα ζώα και ιδιαίτερα οι σκύλοι είναι αξιαγάπητα πλάσματα. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο γλυκό τους βλέμμα. Όμως, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Όπως...