Ηνωμένα Έθνη: Οι δραστηριότητες των ανθρώπων προκαλούν τις πανδημίες

Η πανδημία που εξαπλώθηκε από το ιό SARS-CoV-2, αν και ξεκίνησε από μία “wet market” στην Κίνα, επηρέασε όλον τον πλανήτη. Οι επιπτώσεις της είναι μέχρι στιγμής δραματικές τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, παγκοσμίως.

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τα ζώα ανά την υφήλιο, έχουν όχι μόνο ασθενήσει από την covid-19, αλλά έχουν υποστεί και πολλές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Η πανδημία έφερε στο φως τις επεκτάσεις της εκμετάλλευσης των ζώων από τους ανθρώπους και έθεσε το σοβαρό ζήτημα της ανάγκης για βελτίωση της σχέσης μας με αυτά.

Τα Ηνωμένα Έθνη, σε πρόσφατο δημοσίευμα τους τον Οκτώβριο του 2020, προειδοποιούν για μελλοντικές πανδημίες, πιθανόν πιο επικίνδυνες και με ταχύτερο ρυθμό μετάδοσης. Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες 6 πανδημίες (από το 1918 όπου εκδηλώθηκε η Ισπανική Γρίπη μέχρι σήμερα) πυροδοτήθηκαν από μικρόβια τα οποία ήταν φορείς σε ζώα, το μερίδιο της ευθύνης ανήκει στους ανθρώπους, οι οποίοι με τις δραστηριότητές τους προκάλεσαν το ξέσπασμα των ασθενειών.

Γίνεται αναφορά για τις ίδιες ακριβώς ανθρώπινες ενέργειες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν αρνητικά το οικοσύστημα. Τα Η.Ε. αναφέρουν πως «…ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη γη, η επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας, το μη βιώσιμο εμπόριο, η αλόγιστη παραγωγή και κατανάλωση, διαταράσσουν τη φύση και αυξάνουν την επαφή με την άγρια ζωή».

wet market

Η τρέχουσα εκτίμηση υπολογίζει πως 1,7 εκατομμύρια άγνωστοι ιοί υπάρχουν σε θηλαστικά και πτηνά, εκ των οποίων οι 850,000 θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους στο μέλλον αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Η διαφυγή μας από τις πανδημίες δεν είναι αδύνατη αλλά απαιτεί μία βαθιά αλλαγή στην προσέγγιση μας, από την πρόληψη μέχρι τις πράξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χώρες – κράτη οφείλουν να θέσουν αμοιβαία συμφωνημένους στόχους, σε διεθνές επίπεδο, με σαφή οφέλη τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα και το περιβάλλον.

Μια καλή αρχή θα ήταν να απαγορευθεί η αιχμαλωσία, η σφαγή και η πώληση άγριων ζώων σε ανοιχτές αγορές, για να προστατευθεί η ανθρωπότητα από τη μετάδοση μολύνσεων αλλά και φυσικά, για να μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευση των ζώων απλά για να ικανοποιούνται οι περίεργες ορέξεις των ανθρώπων.

Η οργάνωση Humane Society International, δημοσίευσε πρόσφατα ένα δοκίμιο* που αναλύει λεπτομερώς τη σύνδεση μεταξύ των αγορών για κρέας άγριων ζώων και της covid-19.

Το έγγραφο εστάλη σε όλες τις κυβερνήσεις και ζητά ανάληψη άμεσης δράσης, με νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα απαγορεύσει επιτέλους την εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση ορισμένων άγριων ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Άλλα σημαντικά γεγονότα του 2020 που αφορούν τα ζώα εν μέσω πανδημίας

  • Η Κίνα, με αφορμή την πανδημία, επέβαλε έναν προσωρινό αποκλεισμό στο κυνήγι, το εμπόριο και τη μεταφορά χερσαίων άγριων ζώων που προορίζονται για εμπόριο κρέατος αλλά η απαγόρευση δεν έχει οριστικοποιηθεί. Με αφορμή την απαγόρευση αυτή, πολλά από τα αιχμάλωτα ζώα που εκτρέφονταν για κατανάλωση, θανατώθηκαν ή κατέληξαν ξανά στην αγορά για παράνομο εμπόριο κρέατος. Και με αυτόν τον τρόπο, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να στέκεται ευάλωτη στο ενδεχόμενο εμφάνισης νέου ιού, πιο ήπιου ή πιο επιθετικού, από τον SARS-CoV-2.

τιγρεις

Τον Απρίλιο του 2020, τέσσερις τίγρεις και τρία λιοντάρια στον Ζωολογικό Πάρκο του Bronx βρέθηκαν θετικά στο ιό και η μετάδοση προκλήθηκε από υπάλληλο της εγκατάστασης. Το ίδιο συνέβη και σε ζωολογικό κήπο της Μαδρίτης. Με αφορμή την ασθένεια αυτών των ζώων, η σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Tiger King» έσπασε ρεκόρ θεάσεων.

Η σειρά αφορά τον ιδιοκτήτης ενός ζωολογικού κήπου Wynnewood Exotic Animal Park που βγαίνει εκτός ελέγχου, παρέα με μία σειρά εκκεντρικών εκκεντρικών χαρακτήρων και με φόντο τον υπόκοσμο των εκτροφέων αιλουροειδών.

Ο ιδιοκτήτης καταδικάστηκε για πολλαπλά εγκλήματα κατά της άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας πέντε τιγρών. Η σειρά επικρίθηκε έντονα από πολλούς ζωόφιλους καθώς εστίασε στην εξωπραγματική προσωπικότητα του ιδιοκτήτη και όχι στη σκληρότητα που βιώσαν τα ζώα.

Όμως, όταν το πάρκο Wynnewood Exotic επαναλειτούργησε ξανά τον Μάιο, συγκεντρώθηκε πλήθος επισκεπτών για να «παίξουν» με τις τίγρεις, παρά τον κίνδυνο μόλυνσης των ζώων με covid-19 από τους επισκέπτες.

μινκ

©Oikeutta eläimille – Flickr

η Δανία θανάτωσε 15 εκατομμύρια μινκ

Τα μινκ που εκτρέφονται σε πολλές χώρες (γνωστά για την εκμετάλλευση τους για την παραγωγή γούνας βιζόν) ασθένησαν από τον ιό και θανατώθηκαν κατά χιλιάδες. Οι επιστήμονες αποδίδουν την ασθένεια τους εν μέρει και στον τρόπο διαβίωσης τους μέσα στα εκτροφεία, καθώς βρίσκονται στοιβαγμένα ασφυκτικά μεταξύ τους και εκτεθειμένα σε σωματικά υγρά, όπως το αίμα που προκύπτει από τη σφαγή τους.

Φυσικά, η μόλυνση των μινκ προκάλεσε αμέτρητα κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν επαφή με τις φάρμες, μετρώντας μόνο στη Δανία 1,147 κρούσματα ανθρώπων έναντι των 289 άρρωστων μινκ. Τον Νοέμβριο του 2020, η Δανία θανάτωσε 15 εκατομμύρια μινκ εξαιτίας της μετάλλαξης του ιού που εντοπίστηκε σε αυτά.

κατοικιδια
Οι κτηνίατροι κατέληξαν ότι τα ζώα συντροφιάς, όπως γάτες και σκύλοι, δεν είναι τόσο επιρρεπή στο να ασθενήσουν, παρόλα αυτά στην Αμερική έχουν καταγραφεί 49 περιπτώσεις γατών και 35 σκύλων με covid-19. Πέρα από τον κίνδυνο να μολυνθούν, τα κατοικίδια βιώνουν και αυξημένη εγκατάλειψη ή παραμέληση εξαιτίας της πανδημίας, αφού όταν οι ιδιοκτήτες τους νοσούν, δεν υπάρχει αρκετή φροντίδα για αυτά. Επιπρόσθετα, τα αδέσποτα επηρεάστηκαν έντονα παγκοσμίως, αφού οι φιλόζωοι φροντιστές του συχνά δεν ήταν πλέον παρόντες για τη σίτισή τους.

*Το δοκίμιο της Humane Society International : Wildlife-Markets-and-COVID-19-White-Paper-FINAL-6-Apr-2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Υπέροχα πλάσματα! Διακόπτει παράσταση για να παρηγορήσει ηθοποιό που προσποιείται ότι τραυματίστηκε

Όσοι αγαπούν τα ζωάκια, έχουν πει έστω μία φορά στη ζωή τους την έκφραση "δεν μας αξίζουν τα ζώα". Αυτό το περιστατικό σε μία...

Dexter a.k.a Skylimoo: Το lockdown το πρώτο, το λάτρεψα

Είμαι ο Dexter a.k.a Skylimoo και μου είπαν οι χούμανς του pet2u.gr ότι θα με φιλοξενούν. Εδώ λοιπόν, σε αυτήν τη στήλη, θα αφήνω...

Σταθμοί φροντίδας αδέσποτων ζώων στο δήμο Νότιας Κέρκυρας!

Ο δήμος Νότιας Κέρκυρας πρωτοπορεί και δημιουργεί σταθμούς φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα. Σκοπός του δήμου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Κουρτέση, είναι σε σύντομο...

Διψασμένο φίδι πίνει νερό από μπουκάλι σαν άνθρωπος! (video)

Ένα φίδι, προφανώς πολύ διψασμένο, εμφανίζεται στο παρακάτω βίντεο να πίνει νερό από μπουκάλι σαν άνθρωπος. Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε γνωστή η ακριβής...

Τι δείχνει το κατοικίδιό σας για την προσωπικότητά σας

Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας στα κατοικίδια, σίγουρα θα σας ενδιαφέρει να μάθετε τι σημαίνει για την προσωπικότητά σας! Αν και τα δύο...