Χάμστερ: Είναι ιδανικά για κατοικίδια ή ζουν καλύτερα μόνα τους;

Τα χάμστερ είναι ακαταμάχητα γλυκά και παιχνιδιάρικα. Είναι άραγε όμως τα χάμστερ και κατάλληλα κατοικίδια;

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σαν πρώτη σκέψη ίσως να είναι, λόγω του μεγέθους τους, ιδανικά κατοικίδια για οικογένειες με μικρά παιδιά. Πολλοί γονείς επιλέγουν τα χνουδωτά τρωκτικά ως μια παιχνιδιάρικη συντροφιά για τα παιδιά τους αλλά και πολλοί ενήλικες, βρίσκουν στα χάμστερ τη χρυσή τομή ανάμεσα στο δίλημμα «γάτα ή σκύλος».

Παρόλα αυτά, τα χάμστερ, δεν παύουν να είναι απαιτητικά, με τον τρόπο τους, ζωάκια που χρειάζονται ειδική φροντίδα και σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους, ώστε, αν χρειάζεται, να  συμβιώνουν μαζί μας αρμονικά.

χάμστερ κατοικίδιο

Ας δούμε δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα χάμστερ, πριν τα βάλουμε στη ζωή μας:

1. Χρειάζονται προστασία!

Τα χάμστερ συχνά αντιμετωπίζονται ως λεία από άλλα, μεγαλύτερα ζώα. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το σπίτι μας είναι ασφαλές για τους μικρούς μας φίλους και ότι θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην κινδυνεύσουν από τα άλλα κατοικίδια μας.

2. Ένας γιατρός!

Αν και όχι δύσκολο να «αποκτήσεις» ένα χάμστερ, δεν παύει να θεωρείται εξωτικό ζώο και να χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις κτηνιατρικής. Πολλοί ιδιοκτήτες χάμστερ βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν το κατοικίδιο τους χρειαστεί ιατρική βοήθεια, καθώς δεν μπορούν να βρουν κτηνίατρο στην περιοχή τους, που να μπορεί να αναλάβει τον μικρό ασθενή.

χάμστερ λιχουδιές

3. Τα πιο δημοφιλή είδη χάμστερ

Είναι καλό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τα πέντε είδη χάμστερ που υπάρχουν. Τα πιο δημοφιλή χάμστερ κατοικίδια είναι τα Συριακά χάμστερ, οι μινιατούρες Campbell Russian, τα Winter White Russian, τα Κινέζικα χάμστερ και οι μινιατούρες Roborovski. Φιλικότερα όλων είναι τα Συριακά, με χαρακτηριστική λευκή γούνα. Είναι γεμάτα όρεξη για χάδια και παιχνίδι, με σπάνια διάθεση να δαγκώσουν. Αν θέλετε να φροντίσετε παράλληλα δύο χάμστερ, ώστε να κρατάει το ένα παρέα στο άλλο, καλό είναι να επιλέξετε τους συντρόφους από το ίδιο είδος.

4. Είναι πολύ πρωινά πλάσματα.

Για την ακρίβεια, το χάμστερ ξεκινά την ημέρα του νωρίς την αυγή και έχει όρεξη για παιχνίδι αργά το βράδυ. Έτσι, το βιολογικό του ρολόι δεν ταιριάζει τόσο με την επιθυμία ενός μικρού παιδιού να παίξει μαζί του τις υπόλοιπες ώρες.

5. Είναι σπουδαίοι δραπέτες!

Τα χάμστερ έχουν την ικανότητα να πλαταίνουν τόσο το σώμα τους ώστε να χωρέσουν σε λεπτές σχισμές ή μικρές τρύπες. Εύκολα θα τα χάσετε από τα μάτια σας και δύσκολα θα τα βρείτε αν αποφασίσουν να κρυφτούν. Οι αποδράσεις τους φέρουν και κινδύνους για τα ίδια, αφού μπορεί να τραυματιστούν όσο περιφέρονται ελεύθερα σε ακατάλληλους χώρους.

χάμστερ κλουβί

6. Ένα ζευγάρι γυαλιά θα το ήθελαν!

Ως νυχτόβια πλάσματα, έχουν κακή όραση όταν υπάρχει έντονο φως. Φυσικά πλοηγούνται στο χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκμεταλλευόμενα τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, αλλά χρειάζονται παράλληλα μια ασφαλή κατοικία.

7. Όπως και οι φίλοι τους, τα κουνέλια, είναι επιρρεπή στο φόβο.

Τα χάμστερ φοβούνται εύκολα, ακόμη και με ένα απότομο άγγιγμα ή με μία δυνατή φωνή. Πρέπει να θυμόμαστε να είμαστε πάντα ευγενικοί στην επαφή μαζί τους και να μη τα σηκώνουμε απότομα προς το μέρος σας. Αν νιώσουν απειλή ή αιφνιδιαστούν, τότε ίσως αποφασίσουν να αμυνθούν, αφήνοντας το οδοντικό αποτύπωμά τους στο χέρι μας.

8. Τα γλυκύτατα μαγουλά τους είναι δύο μεγάλες αποθήκες λιχουδιών.

Για αρκετή ώρα, τα χάμστερ είναι ικανά να κρατούν τροφή στο εσωτερικό μέρος από τα μάγουλα τους, όσο παράλληλα μασούν και καταπίνουν άλλες μπουκιές.

χαμστερ συνηθειες

9. Ως τρωκτικά, έχουν μια υπερδύναμη!

Τα δόντια τους μεγαλώνουν διαρκώς. Η φύση τα έχει προικίσει με τη συνήθεια του ακονίσματος, ώστε να ελέγχεται ο ασταμάτητος ρυθμός ανάπτυξης των δοντιών τους. Αυτό βέβαια, σημαίνει πως χρειάζονται στη διάθεσή τους σταθερά και σκληρά αντικείμενα για να απασχολούν τα δόντια τους, όπως το ξύλο. Φυσικά, τα τραγανά λαχανικά, όπως καρότα, αγγούρια, μπρόκολα κλπ. είναι μια ευχάριστη απόλαυση για αυτά.

10. Ύπνος στα μαλακά!

Το κλουβάκι τους, που βέβαια δεν παύει στα μάτια τους να είναι ένα κελί αιχμαλωσίας, απαιτεί ειδική διαμόρφωση. Αν τα συναντήσουμε στη φύση, θα τα βρούμε να παίρνουν τον υπνάκο τους πάνω σε φύλλα ή θάμνους. Στο εμπόριο υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο υπόστρωμα.

χάμστερ

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η «απόκτηση» ενός χάμστερ δεν παύει να ενισχύει τις κακές πρακτικές των εκτροφείων που βασανίζουν εκατομμύρια ζώα για το εμπορικό κέρδος.

O οργανισμός PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) τεκμηρίωσε όχι χιλιάδες τρωκτικά στοιβάζονται σε ράφια, περιορίζονται σε πλαστικούς σωλήνες, ζουν στα εκτροφεία ακόμη και σε συρτάρια αρχειοθέτησης ή καταψύχονται μέχρι θανάτου. ώστε να καταλήξουν να προμηθεύσουν τα pet shops στις ανατολικές ΗΠΑ.

Το παρακάτω video αποκαλύπτει την αγριότητα των ανθρώπινων πρακτικών στο εκτροφείο PetSmart:

Να μη ξεχνάμε πως προτεραιότητά μας πρέπει να είναι πάντα η παροχή φροντίδας, στέγης και τροφής σε ζώα που το έχουν ανάγκη και είναι εκ φύσεως συμβατά με τον ρόλο του κατοικίδιου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς τα ζώα κατευνάζουν το άγχος και τη θλίψη

Το άγχος και η κατάθλιψη χρήζουν επιβεβλημένα βοήθειας ψυχοθεραπευτή για την αντιμετώπισή τους αλλά σίγουρα υπάρχουν πρόσθετες προτάσεις για να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από...

Φόλα σε έξι σκυλιά Beagle έριξαν άγνωστοι στη Θυμαριά Έβρου

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά συνολικά έξι κυνηγόσκυλα ράτσας Beagle δολοφόνησαν με φόλα άγνωστοι (ή άγνωστος) στο χωριό Θυμαριά του Έβρου. Τα σκυλιά...

Νόσος εξ ονύχων γαλής: Τι κινδύνους κρύβει η γρατζουνιά ή το δάγκωμα μιας γάτας

Εάν η γάτα σας γρατσουνίσει το μωρό σας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους μόλυνση. Τι κινδύνους κρύβει η νόσος εξ ονύχων γαλής; Ο...

Ανοιχτή επιστολή φιλοζωϊκών σωματείων στον Κ. Μητσοτάκη

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό με πρωτοβουλία φιλοζωϊκών σωματείων από όλη τη χώρα ανάμεσά τους και οι Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας. Αναλυτικά η επιστολή: Προς: την...

Μια “λιχουδιά” για το καλωσόρισμα!

"Τα ζώα είναι ότι μας απέμεινε από το παράδεισο" Milan Kundera Ο όμιλος PRESSGROUP είναι στην πάρα πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει κάτι πολύ ευχάριστο...