Ελληνικό Πάσχα: είναι δυσάρεστη εμπειρία για τα κατοικίδια;

Το Ελληνικό Πάσχα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα κατοικίδια εάν δεν προσέξουμε.

Της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αν και πρόκειται για μια λαχταριστή γιορτή, καθώς ο εορτασμός της συνδυάζει συνήθως λιακάδα και πολύ φαγητό, έχει συχνά και αρνητικό αντίκτυπο στα ζώα μας, που γίνονται άθελα τους μάρτυρες του, χωρίς τελειωμό, πασχαλινού γεύματος αλλά και των επικίνδυνων κρότων και βεγγαλικών της Ανάστασης.

Ως μέλη της οικογένειας, τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες, συντροφεύουν το οικογενειακό τραπέζι και συχνά, στις πασχαλινές αργίες, γίνονται αποδέκτες έξτρα λιχουδιών, από αρνί μέχρι αυγουλάκια, και από κοκορέτσι μέχρι μπουκιές από παραδοσιακό τσουρέκι.

γατα πασχα

Οι κίνδυνοι των Πασχαλινών λιχουδιών

Αν και τα κατοικίδια μας ανυπομονούν να γευτούν ό,τι απομείνει από το πιάτο μας, εμείς οφείλουμε να προσέξουμε τη διατροφή τους, ώστε να τα κρατήσουμε ασφαλή και να αποφύγουμε να αναζητούμε κτηνιατρική βοήθεια εν μέσω της νύχτας.

Γενικά, και όχι μόνο το Πάσχα, πρέπει να αποφεύγεται να δίνονται κόκαλα στους σκύλους, καθώς μπορούν να θρυμματιστούν σε αιχμηρά, μικρά κομμάτια, που θα τραυματίσουν τον οισοφάγο, το στομάχι ή το έντερο των ζώων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις γάτες. Ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, είναι σίγουρο ότι το ζώο θα έχει γαστρεντερικές δυσκολίες και είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί σε έμετο ή διάρροια. Αν και λαίμαργοι οι μικροί μας φίλοι, δεν έχουν τη δυνατότητα να χωνέψουν σωστά τόσα λίπη και άμυλο, ούτε φυσικά την πέτσα από το αρνάκι αλλά και ούτε και τη μη φυσική βαφή από τα πασχαλινά αυγά.

Όσο ακαταμάχητο και αν είναι το βλέμμα του κατοικίδιου μας ή όσο παιχνιδιάρικα και αν μας τρίβεται με παρακαλετά για λίγο ακόμη ψαχνό, δεν πρέπει να υποκύψουμε και να κάνουμε υπερβολές στο τάισμα του. Το καλύτερο δώρο για τις ημέρες εκείνες, είναι να μην αμελήσουμε τη βόλτα ή την ώρα του παιχνιδιού του. Αν πάλι νιώθουμε ένοχοι εξαιτίας της δικής μας καλοπέρασης, ένα ολοκαίνουριο παιχνίδι-δώρο για τους μικρούς μας πιστούς φιλους δεν θα ήταν και τόσο παράλογο!

Κροτοφοβία και ζώα που «το σκάνε» τρομαγμένα

Οι γάτες είναι λίγο καλύτερες στην αντιμετώπιση των κρότων καθώς αντιμετωπίζουν συχνά τον φόβο τους τρυπώνοντας σε ασφαλείς κρυψώνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι σκύλοι, χωρίς φυσικά να μένουν εκτός του προβλήματος που δημιουργούν οι κρότοι και άλλα κατοικίδια, όπως παπαγάλοι, κουνελάκια, ινδικά χοιρίδια, κλπ.

Εάν το κατοικίδιο μείνει μόνο του στο σπίτι όσο διαρκεί η Ανάσταση και ο υπερβολικά ενθουσιώδης και επικίνδυνος ελληνικός εορτασμός της, καλό θα είναι να έχετε φροντίσει να μειώσετε όσο γίνεται την ένταση των επικείμενων κρότων.

Για να το πετύχετε αυτό, αποκλείστε την πρόσβαση του κατοικίδιου σε αυλή ή κήπο, απομονώστε το σε κάποιο, οικείο για αυτό, δωμάτιο του σπιτιού με όσο γίνεται καλύτερη ηχομόνωση.

Φροντίστε να είναι καλά κλειστά τα παράθυρα και τα παντζούρια για να μειωθούν οι τρομακτικοί ήχοι, αφήστε το ραδιόφωνο ανοιχτό και μη ξεχάσετε να τοποθετήστε στο χώρο νερό, τροφή, το αγαπημένο του παιχνίδι και κάποιο κρεβατάκι ή κουβερτάκι που το κάνει να νιώθει ασφαλές.

ελληνικό πασχα

Η ιδέα του να πάρετε μαζί σας τον σκύλο σας στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας είναι όχι απλά κακή, αλλά αγγίζει τα όρια του σαδισμού. Ο σκύλος, ακόμη και αν έχει εκπαιδευτεί για αυτό, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί εύκολα τους κρότους και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβληθεί σε μία τόσο δυσάρεστη δοκιμασία.

Αν παρόλα αυτά αναγκαστείτε με κάποιον τρόπο να τον εκθέσετε, έστω και άθελα σας, σε βαρελότα και κροτίδες, τότε μείνετε ακριβώς δίπλα του, κρατώντας δυνατά και κοντά το λουρί του πλάι σας, όσο παράλληλα του μιλάτε και τον καθησυχάζετε μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι ότι έχει ξεπεράσει το στρες που τον κατέβαλλε.

Αν είστε εκτός σπιτιού, μην αμελήσετε να επιστρέψετε εγκαίρως, έστω και για λίγο, για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο σας είναι εντάξει.

Αν διαπιστώσετε πως παρά τις προφυλάξεις σας, το έχει σκάσει από το χώρο του ή από το πλευρό σας, τότε, χωρίς πανικό, ξεκινήστε τις ενέργειες ανεύρεσης του, όσο το συντομότερο δυνατόν, δηλώνοντας την απώλεια του αρχικά στον κτηνίατρο σας ώστε να ενημερώσει τη βάση δεδομένων με τον αριθμό του μικροτσιπ του ζώου σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Φθιώτιδα: Δημοπρασία για την κατασκευή καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Ο Δήμαρχος Λόκρων προκηρύσσει δημοπρασία για την μίσθωση "ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ – ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ". Διακηρύσσει Δημοπρασία μειοδοτική, φανερή...

Σκύλος αρνείται να φύγει από τον τάφο του ιδιοκτήτή του (video)

Συνέβη σήμερα το πρωί στις Ράχες και είναι μια από τις συγκινητικές ιστορίες που επιβεβαιώνουν ότι ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του...

Η μικρή μπέμπα-χούμαν κι εγώ ‒ Μέρος Ι

Κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα καταλάβεις αν δεν τα ζήσεις από πρώτο χέρι. Μου είχαν πει πολλοί σκυλοσύντροφοι από τις βόλτες στο βουνό...

Φίδι: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το υιοθετήσεις

Φίδι: H θα τo αγαπήσεις ή θα το μισήσεις. Δεν είναι το τυπικό κατοικίδιο το οποίο μπορείς να αγκαλιάσεις ή να παίξεις μαζί του,...

Προτιμάτε σκύλο ή γάτα; Τι σημαίνει για τον χαρακτήρα σας

Υπάρχουν πολλά κριτήρια που ένας άνθρωπος έχει διαφορετικό χαρακτήρα από έναν άλλον. Γνωρίζατε ότι ένα από αυτά τα κριτήρια μπορεί να είναι και η...