Εκπαιδεύονται τα κουνέλια;

Δεν ξέρατε πως τα κουνέλια εκπαιδεύονται; Μήπως νομίζατε πως τα κουνέλια είναι απλά χαριτωμένα, χνουδωτά κατοικίδια; Όχι! Τα κουνελάκια είναι τέλεια για να κάνετε παιχνίδι και πολλές δραστηριότητες μαζί τους.

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Όλα γίνονται, αρκεί να αφιερώσετε χρόνο στο κουνελάκι σας ώστε να εκπαιδευτεί.

Αξιολάτρευτα από τη φύση τους, φτιαγμένα να «δένονται» ιδιαίτερα με τον άνθρωπο, τα κουνελάκια είναι ικανά να υιοθετήσουν σκυλίσια συμπεριφορά!

Τα κουνέλια είναι τα τρίτα σε σειρά δημοφιλίας κατοικίδια στην Ευρώπη, αλλα δυστυχώς, λίγοι κουνελογονείς γνωρίζουν ή ασχολούνται με την εκπαίδευσή τους, ώστε να τους μάθουν έστω τις βασικές εντολές, όπως «έλα», «στάσου», «πήδα», «γύρισε» και άλλα τρικ που θα προσφέρουν σωματική άσκηση, διασκέδαση και ακόνισμα της σκέψης και στα δύο μέλη.

κουνέλια εκπαίδευση

Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε πως τα κουνέλια έχουν τη γνωστική ικανότητα που απαιτείται για να εκπαιδευτούν και μπορούν να ανταποκριθούν θετικά στο μάθημά μας.

Ως ευαίσθητο στο φόβο ζώο, χρειάζεται χρόνο για να χτίσει την εμπιστοσύνη του απέναντι σας. Αν και ακαταμάχητα γλυκό, δεν είναι ο καλύτερος αποδέκτης σφιχτών αγκαλιών, όπως πχ. οι σκύλοι. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στο κουνελάκι μας, ξοδεύοντας μαζί του ώρες στο πάτωμα, με γλυκιά φωνή, λιχουδιές στα χέρια και υπομονή, ώστε να ανταποκριθεί με τους δικούς του ρυθμούς στη φιλία μας.

Η πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για να γίνει η σχέση μας με το κουνέλι πιο αλληλεπιδραστική,  είναι να γίνει αντιληπτό από πλευράς μας πως το κατοικίδιο κουνέλι δεν προορίζεται για να ζει μέσα σε ένα κλουβί.

κουνέλια εκπαίδευση

Το κουνέλι, για να είναι χαρούμενο, χρειάζεται ελευθερια. Προσφέρετε στο κουνέλι σας χώρο να κινείται, να χοροπηδά και εμβαδόν για εξερεύνηση ή παιχνίδι. Αν σας ανησυχεί η τουαλέτα του, να ξέρετε επίσης πως είναι και αυτό ένα πρόβλημα που λύνεται, καθώς τα κουνελάκια επιδέχονται potty training και μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους σε συγκεκριμένο σημείο, όπως για παράδειγμα, σε μία ειδική σκάφη με άχυρο.

Η καλύτερη ιδεά είναι να περιορίσετε αρχικά το κουνέλι σας σε ένα πάρκο, όπως ακριβώς γίνεται και με τα κουτάβια μέχρι να μάθουν πώς να συμβιώνουν σε ένα σπίτι.

Μια καλή πρακτική είναι η θετική ενίσχυση του κουνελιού κατά την εκπαίδευση. Με κίνητρο τη λιχουδιά, αλλά και την επιβράβευση με χάδι κατά περιστάσεις, μπορείτε να πετύχετε θαύματα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να συνδεθεί η λιχουδια με εναν ήχο, ένα κλικ, που θα συνοδεύει κάθε επιτυχία του φίλου σας.

κουνέλια εκπαίδευση

Τα κουνελάκια είναι εξίσου καλοί μαθητές και σε κόλπα με ραβδί, το λεγόμενο Target Training.

Με ένα μπαλάκι ή άλλο αντικείμενο ενδιαφέροντος προσκολλημένο στη μια του άκρη, καθοδηγείστε το κουνελάκι σας για το τι επιθυμείτε να κάνει, μέχρι να ακουμπήσει τη μύτη του στο ραβδί. Και μετά, επιβραβεύετε, με τι άλλο, με λιχουδιά φυσικά.

Μόλις εδραιώσετε το παιχνίδι με το ζωάκι σας, τότε, μπορείτε να εισάγεται πιο «δύσκολα» τρικ όπως το twist, ώστε το κουνελάκι να μάθει να κάνει μια χορευτική στροφή γύρω από τον εαυτό του!

Αν πάνε όλα αυτά καλά, τότε ο δρόμος της διασκέδασης είναι ανοιχτός. Μέχρι και δρόμο με εμπόδια θα μπορέσει να τρέξει ο φίλος σας με τα τεράστια αυτιά!

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Διαβατά: Μαζικές θανατώσεις ζώων- Αναζητούνται οι δράστες

Μαζικές θανατώσεις ζώων από φόλες καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στα Διαβατά, του δήμου Δέλτα της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, τρία σκυλιά, δύο γάτες και περιστέρια βρέθηκαν νεκρά...

Από τον Αϊ-Βασίλη φέτος δεν ζήτησα πολλά…αυγά

Ευχές για το 2021 Η τελευταία αυτή μέρα του χρόνου με βρίσκει με ένα μπιφτέκι, όχι, λάθος, με ένα χαμόγελο στο στόμα, θέλω να πω....

Μόλις δω λιακάδα, σκέφτομαι κεφτέδες

Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλα μέρη αλλά στο μπαλκόνι και στο σαλόνι μας έχει μια φοβερή ζέστη και λιακάδα. Είναι, μου είπε ο...

Εκπαιδεύονται τα κουνέλια;

Δεν ξέρατε πως τα κουνέλια εκπαιδεύονται; Μήπως νομίζατε πως τα κουνέλια είναι απλά χαριτωμένα, χνουδωτά κατοικίδια; Όχι! Τα κουνελάκια είναι τέλεια για να κάνετε...

Κορονοϊός- έρευνα: Οι γάτες μεταδίδουν μεταξύ τους τον ιό

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό μεταξύ τους, ενώ οι σκύλοι όχι. Σύμφωνα με την έρευνα, κανένα...