Δέκα πράγματα για να γνωρίσεις καλύτερα τους παπαγάλους

Υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά θέματα που θέλουμε να ξέρουμε για τους υπέροχους παπαγάλους αλλά θα ξεκινήσουμε με τα δέκα πιο γνωστά χαρακτηριστικά τους:

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Οι αγαπημένοι μας πολύχρωμοι φίλοι:

  1. Έχουν ανεστραμμένη αίσθηση γεύσης

Οι γευστικοί τους αδένες βρίσκονται στο πίσω μέρος του φάρυγγα τους αλλά διαθέτουν γευστικούς κάλυκες και στον ουρανίσκο τους.

  1. Έχουν χρωστική ουσία στο φτέρωμά τους

Οι παπαγάλοι είναι το μόνο αποδεδειγμένο είδος που παράγει μια ανθεκτική στα βακτήρια χρωστική ουσία και αυτή βρίσκεται, πού αλλού, στα έντονα χρωματισμένο φτερά τους.

  1. Μπορούν να ζήσουν παραπάνω από τους ανθρώπους

Ανάλογα με το είδος τους οι παπαγάλοι έχουν διαφορετικά προσδόκιμα ζωής. Όσο μεγαλύτεροι σε μέγεθος, τόσο πιο πιο πολλά χρόνια ζούν.  Οι Μακάο φθάνουν  μέχρι και τα 90 χρόνια ζωής, με πολύ αγάπη και φροντίδα φυσικά από τον φροντιστή τους.

  1. Τα σαγόνια τους είναι ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένα και ικανά

Όταν λέμε σαν άνθρωποι ότι θα δαγκώσουμε κάτι, εννοούμε ότι πρακτικά θα μετακινήσουμε την κάτω γνάθο μας για να το επιτύχουμε. Σε αντιθέση με εμάς, οι περισσότεροι παπαγάλοι είναι ικανοί να κινούν τόσο την κάτω όσο και την άνω γνάθο τους λόγω της δομής αρθρωτού ράμφους που διαθέτουν.

παπαγάλος

  1. Ποικίλουν σε μεγέθη

Υπάρχουν για κάθε γούστο. Από extra small έως extra large, όπως ο τεράστιος Υάκινθος Μακάο (Hyancinth Macaw) που φτάνει το 1 μέτρο μήκος, είναι ιδιαίτερα ευφυής και έχει έντονη προσωπικότητα.

  1. Γεννιούνται στο…απόλυτο σκοτάδι

Για την ακρίβεια, τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής τους δεν ανοίγουν τα μάτια τους. Παρόλα αυτά την περίοδο εκείνη έχουν ιδιαίτερα οξυμένη αντίληψη του περιβάλλοντος γύρω τους χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους.

  1. Πανδαιμόνιο ή στα αγγλικά pandemonium είναι η λέξη που περιγράφει το σμήνος τους

Οι σκύλοι σχηματίζουν αγέλη, τα πρόβατα κοπάδι, κάποια πτηνά σμήνος αλλά οι παπαγάλοι «έρχονται» σε πανδαιμόνιο!

πανδαιμόνιο παπαγάλων

  1. Και το γένος αυτού;

Δεν είναι εύκολο να διακρίνεις το γένος ενός παπαγάλου, με ελάχιστα είδη να αποτελούν εξαίρεση. Συνήθως πρέπει ο παπαγάλος να επισκεφτεί τον κτηνίατρο ή κάποιον ειδικό για να μάθουμε εαν είναι αρσενικός ή θηλυκός.

  1. Οι πολυλογάδες δεν έχουν φωνητικές χορδές

Αν και φημίζονται για το πόσο «ομιλητικοί» μπορεί να είναι, οι παπαγάλοι δεν έχουν φωνητικές χορδές αλλά παράγουν ήχους ελέγχοντας του μύες στο λαιμό τους και τη ροή του αέρα που μπαίνει και βγαίνει στους πνεύμονες τους.

ζυγοδακτυλία
Σχεδιαγραμματική διάταξη των δακτύλων του δεξιού ποδιού των πτηνών | Cburnett derivative work: Fred the Oyster and Uwe_Gille

  1. Ανήκουν στα πτηνά που έχουν ζυγοδακτυλία

Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είναι τόσο επιδέξιοι με τα πόδια τους, έχοντας δυνατή λαβή και ακριβή χειρισμό. Οι 4 δάκτυλοι των ποδιών τους χωρίζονται σε ζεύγη. Ο 2ος και ο 3ος κατευθύνονται προς τα εμπρός ενώ ο 1ος και ο 4ος προς τα πίσω. Η διάταξη αυτή ευνοεί γενικότερα τη στήριξη σε κάθετες επιφάνειες. Παρόμοια πόδια έχουν κάποιες κουκουβάγιες, ενώ, σε αντίθεση, τα αρπακτικά πτηνά, όπως τα γεράκια και οι αετοί, έχουν ανισοδακτυλία, με τρεις δάκτυλους μπροστά και μόνο έναν προς τα πίσω.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ο μικρός σου φίλος ουρεί ξαφνικά μέσα στο σπίτι; Δες τι μπορεί να συμβαίνει

Μπορεί το σκυλάκι σου να έχει σταματήσει εδώ και καιρό να "λερώνει" το σπίτι, ωστόσο υπάρχει μια περίπτωση να ξεκινήσει πάλι αυτή την ενοχλητική...

Ο δεκάλογος ορθής συμπεριφοράς για να έχεις τον σκύλο σου μαζί σου στην παραλία

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εξηγεί τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται όταν παίρνουμε μαζί μας τον σκύλο μας στην παραλία. Σκύλος και παραλία:...

Γιατί οι σκύλοι δεν κάνει να τρώνε γλυκά;

Μόλις ο σκύλος σου σε βλέπει να απολαμβάνεις τη σοκολάτα σου, εκστασιάζεται! Αρχίζει να τρέχει νευρικά μέσα στο χώρο και κάνει να πάντα για...

Παναγιώτης Μήλας: Απαραίτητη η «Αστυνομία Ζώων» σε κάθε δήμο

Ο ακτιβιστής Παναγιώτης Μήλας μίλησε για τη συχνότητα των περιστατικών κακοποίησης ζώων στη χώρα μας και την ανάγκη νέου νομικού πλαισίου. Ο Παναγιώτης Μήλας παραχώρησε...

Δωρεάν μικροτσίπ στα κατοικίδια δημοτών

Ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να συμβάλει στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην εξασφάλιση της ευζωίας για όλους τους τετράποδους φίλους μας, ξεκινά ο δήμος Αθηναίων. Πρόκειται...