Η Αθήνα γίνεται επιτέλους μια πόλη φιλόξενη για τα ζώα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ

Το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «αδέσποτα» αποτελεί ένα μελανό κεφάλαιο για τη χώρα μας, που καταγράφει αποκαρδιωτικές επιδόσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η Αθήνα, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον θλιβερό κανόνα.

Για την ακρίβεια, ήταν μέρος του προβλήματος μέχρι πρόσφατα. Τώρα όμως, έστω και με καθυστέρηση αρκετών ετών, κάτι δείχνει να αλλάζει.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η νέα διοίκηση του Δήμου Αθηναίων έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια για να κάνει την πρωτεύουσα επιτέλους ‒ πρώτη φορά επί της ουσίας‒ μια πόλη φιλόξενη για τα ζώα, αδέσποτα και μη.

«Πριν ακόμα αναλάβω τα καθήκοντά μου, είπα στον δήμαρχο της Αθήνας ότι θεωρώ ντροπή ο πρώτος δήμος της χώρας να μην αποτελεί πρότυπο στο κομμάτι των ζώων, και ξεκινάμε από αυτή τη βάση: να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση», δηλώνει χωρίς υπεκφυγές στο pet2u.gr η Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνη για τα ζώα.

αδέσποτα γατάκια
Η Σεραφίνα Αβραμίδου με ένα από τα αδέσποτα γατάκια, που φιλοξενούνται από το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων

Την ευθύνη και το βάρος αυτού του δύσκολου εγχειρήματος έχει επωμιστεί το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε μια σειρά από δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προγραμματίζονται ή σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον και οι οποίες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την προστασία και τη στήριξη των ζώων, που αποτελούν ένα ξεχωριστό αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, 460 σκυλάκια και 645 γατάκια έχουν λάβει κτηνιατρική περίθαλψη, ενώ ολοκληρώθηκαν 201 υιοθεσίες και 28 φιλοξενίες σκύλων καθώς και 34 υιοθεσίες και 6 φιλοξενίες γατών.

«Στην Αθήνα το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν είναι τόσο οι σκύλοι όσο οι γάτες. Οι σκύλοι που ζουν μόνιμα στον δρόμο δεν είναι πάρα πολλοί. Τους ξέρουμε σχεδόν όλους με τα ονόματά τους, είναι όλοι υπέργηροι (από 15 ετών και πάνω) και εμβολιασμένοι και στειρωμένοι, συνεπώς δεν αναπαράγονται.

Μόνο οι εγκαταλείψεις τους μας προβληματίζουν. Μέσα σε έναν χρόνο έχουμε περισυλλέξει πάνω από 460 σκύλους και έχουμε πετύχει υιοθεσίες για τους 250 από αυτούς.

Το μεγάλο θέμα είναι οι γάτες, για τις οποίες δεν έχουμε ακριβή αριθμό.

Είναι πάρα πολλές, πάνω από 3 εκατ. αδέσποτες πανελλαδικά. Το πρόβλημα είναι ότι αναπαράγονται πολύ συχνά (σ.σ. ακόμη και έξι φορές τον χρόνο) και από πολύ μικρή ηλικία, επομένως πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Και δεν υπήρξε ποτέ έως τώρα μέριμνα για να γίνει οργανωμένος έλεγχος του πληθυσμού τους. Εμείς έχουμε πρόγραμμα στειρώσεων, τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους που βρίσκονται στον δρόμο,αλλά λειτουργούμε περισσότερο “πυροσβεστικά”.

Σε μια ημέρα μπορεί να κάνουμε 3-4 στειρώσεις σε διάσπαρτα σημεία, π.χ. μια γάτα στην Κυψέλη, μια στο Παγκράτι και άλλη μια στα Πετράλωνα ή όπου αλλού μας καλέσουν. Αυτό ναι μεν βοηθάει τα αδέσποτα, αλλά όχι και τον έλεγχο του πληθυσμού τους. Χρειάζεται κάτι πολύ οργανωμένο, το οποίο είναι όραμά μας», διευκρινίζει η κ. Αβραμίδου.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη στο Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Μορφέτα, αναφέρει: «Παραλάβαμε μια Αστική Πανίδα που ήταν όχι απλώς στο μηδέν, αλλά πολύ πιο κάτω. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όμως δεν είναι εύκολο να διορθωθούν όλα μονομιάς.

Υπάρχουν πράγματα τα οποία θα θέλαμε να γίνουν… χθες. Δυστυχώς, όμως, προκύπτουν εμπόδια, με πρώτο και κυριότερο τη γραφειοκρατία. Όλα όσα προσπαθούμε να κάνουμε θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν. Αλλά δεν μπορούμε να απολογούμαστε για τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, γιατί κάτι τέτοιο δεν βοηθάει σε τίποτα. Σημασία έχει τι κάνουμε από εδώ και στο εξής…».

Τμήμα Αστικής Πανίδας
Η Μαρία Μορφέτα, Προϊσταμένη στο Τμήμα Αστικής Πανίδας

Καινούργιο όραμα με νέο ιστότοπο

 Στις 4 Οκτωβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων, η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων απέκτησε πρώτη φορά τον δικό της ιστότοπο, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου οράματός της.

Το animalscityofathens.gr δεν είναι απλώς μια ιστοσελίδα, αλλά ένας ολοκληρωμένος διαδικτυακός κόμβος που τα έχει όλα: από πληροφορίες για ζώα διαθέσιμα προς υιοθεσία και χαμένα κατοικίδια μέχρι δυνατότητα δήλωσης δεσποζόμενωνκατοικιδίων και της ηλεκτρονικής τους σήμανσης (τσιπ) ή υποβολής καταγγελίας.

«Η ιστοσελίδα θα μας λύσει τα χέρια», εκτιμά η κ. Μορφέτα. Και προσθέτει: «Ήδη το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό. Αρκετοί επικοινωνούν μαζί μας, στην πλειονότητά τους για υιοθεσία κάποιου αδέσποτου. Είναι μεγάλη η ανταπόκριση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Αβραμίδου εξηγεί στο pet2u.gr: «Μέσα στο site υπάρχουν όλα τα ζώα που φιλοξενούμε προσωρινά και είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία, με τα στοιχεία τους, το ιστορικό τους και τις φωτογραφίες τους. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας ή των σελίδων μας σε Facebook και Instagram. Ήδη λαμβάνουμε πολλά μηνύματα και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες υιοθεσίες μέσω αυτής της πλατφόρμας. Ηλεκτρονικά πλέον γίνεται και η καταχώριση του τσιπαρισμένου ζώου, πολύ εύκολα. Επίσης, στην ιστοσελίδα μπορεί κάποιος να καταγγείλει κάτι παράνομο που έχει υποπέσει στην αντίληψή του, π.χ. κακοποίηση ζώου.

Παράλληλα, ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις μας, ενώ σιγά σιγά θα προστεθεί και ευρύτερο ενημερωτικό υλικό, όπως για τις υποχρεώσεις των δήμων ή των κηδεμόνων ζώων, χρηστικές συμβουλές για πρόσφατα υιοθετημένα ζώα, άρθρα από εκπαιδευτές κ.λπ. Θέλουμε να έχει έναν εκπαιδευτικό και συνάμα ενημερωτικό χαρακτήρα, να είναι κάτι “ζωντανό” και την ίδια ώρα να εξασφαλίζει έναν πιο άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τον πολίτη».

Η ίδια, ως κηδεμόνας τεσσάρων σκύλων και έχοντας ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο όλη της τη ζωή, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο κομμάτι που αφορά τα ζώα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου είναι αμείλικτη σε θέματα κακοποίησης, όπως αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Νίκαια ή την Κρήτη και συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα.

«Εμείς από την πλευρά μας έχουμε επικοινωνία με όλα τα αστυνομικά τμήματα που υπάγονται γεωγραφικά στον Δήμο της Αθήνας και συνεργαζόμαστε για τέτοια περιστατικά. Ευτυχώς, δεν έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε τόσο ακραία φαινόμενα. Το 90% των καταγγελιών αφορούν παθητική κακοποίηση, π.χ. ζώα που είναι παρατημένα μόνιμα σε ένα μπαλκόνι ή σε μια ταράτσα. Βέβαια, υπάρχουν και πιο δυσάρεστες υποθέσεις.

Πρόσφατα, δεχτήκαμε καταγγελία για έναν άνδρα που είχε πάρει ένα κουτάβι, το έσπαγε στο ξύλο και το άκουγε όλη η γειτονιά να κλαίει και να ουρλιάζει. Φυσικά, πήγαμε και του το πήραμε», ξεκαθαρίζει η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

τυφλό γατάκι
Ο Μπάμπης, ένα τυφλό γατάκι που βρέθηκε στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, κοντά στο σταθμό του μετρό «Κεραμεικός»)

Ταΐστρες, σπιτάκια και ειδικά πάρκα

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες η Αστική Πανίδα έχει φροντίσει να τοποθετήσει σε αρχική φάση ‒και πάλι πρώτη φορά‒ 7 ταΐστρες, 42 ποτίστρες και 8 σπιτάκια σε διάφορα σημεία της πόλης, προσφέροντας στους τετράποδους φίλους ανάσες δροσιάς και ασφάλεια.

 «Στα σημεία που τοποθετούνται οι ταΐστρες και τα σπιτάκια θέλουμε πάντα να υπάρχουν κοντά εθελοντές, ώστε να είμαστε σε άμεση επικοινωνία μαζί τους για ό,τι χρειαστεί. Επίσης, φροντίζουμε να είναι δεμένα με τσέρκι μεταλλικό σε δέντρα ή κολόνες, για να μην μπορεί να τα πάρει κανείς.

Κάποια στιγμή μάς ειδοποίησαν ότι άγνωστος είχε κόψει το τσέρκι από ένα σπιτάκι ή κάποιος άλλος είχε αφαιρέσει τη σκεπή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τέτοια φαινόμενα», επισημαίνει η Σεραφίνα Αβραμίδου.

αδέσποτα Αθήνα

αδέσποτα Αθήνα

 

αδέσποτα Αθήνα

Στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία πάρκων αποκλειστικά για σκύλους.

Ήδη δύο τέτοιοι χώροι θα δημιουργηθούν στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι να υπάρχουν τουλάχιστον δύο πάρκα σε κάθε δημοτική κοινότητα. Πρόκειται για ειδικούς χώρους, καλά περιφραγμένους, όπου θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε ιδιοκτήτες σκύλων, μαζί με τα ζώα τους φυσικά, αφού θα έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια. Έτσι, και τα ζώα θα είναι ελεύθερα και ασφαλή και οι ιδιοκτήτες θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

 Επιπλέον, εδώ και λίγες μέρες τρέχει το πρότζεκτ #arts4cats, σε συνεργασία με την Dogs’ Voice και το ξενοδοχείο SelinaAthens.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ξύλινα σπιτάκια, κατάλληλα διαμορφωμένα για γάτες, τα οποία λειτουργούν σαν καμβάς για καλλιτέχνες της Αθήνας, που καλούνται να δημιουργήσουν πάνω σε αυτά. Στη συνέχεια, τα φιλοτεχνημένα σπιτάκια θα τοποθετούνται από τον Δήμο Αθηναίων σε ειδικούς χώρους μέσα στην πόλη για την προστασία των αδέσποτων γατών. 

σπιτάκια γάτες selina athens

Δωρεάν τσιπάρισμα

Μια ακόμη σημαντική δράση που ανέλαβε και έφερε εις πέρας το Τμήμα Αστικής Πανίδας ήταν το δωρεάν τσιπάρισμα εκατοντάδων δεσποζόμενων ζώων. Η ηλεκτρονική σήμανση με τσιπ και η καταχώριση των στοιχείων τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του εκάστοτε ζώου στη βάση του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του αντίστοιχου δήμου είναι υποχρεωτικά και το κόστος τους ανέρχεται σε 40 με 50 ευρώ ‒ποσό διόλου ευκαταφρόνητο‒, ενώ στους κηδεμόνες ζώων που δεν έχουν τοποθετήσει μικροτσίπ και δεν το έχουν καταχωρίσει, όπως ο νόμος ορίζει, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα έως και 300 ευρώ.

«Με το που τελείωσε το πρώτο lockdown, κάναμε για έναν μήνα δωρεάν τσιπάρισμα σε σκύλους και γάτες. Η αρχική μας σκέψη ήταν η δράση αυτή να έχει αποδέκτες όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ζώων, επειδή ο κόσμος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τώρα ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες. Όμως, βάσει νόμου, επιτρέπεται να το κάνουμε μόνο σε δεσποζόμενα ζώα ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και έτσι περιοριστήκαμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Μέσα σε έναν μήνα τσιπαρίστηκαν 200 ζώα», αναφέρει η κ. Αβραμίδου.

Τα επόμενα μεγάλα πρότζεκτ

Οι πρωτοβουλίες της Αστικής Πανίδας, βέβαια, δεν σταματούν εδώ. Επί τάπητος υπάρχουν ακόμη κάποια μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση με τα αδέσποτα στην Αθήνα, δίνοντας λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα.

Το σημαντικότερο από αυτά είναι η δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου ‒μιας κτηνιατρικής κλινικής, ακριβέστερα‒ με στόχο να τεθεί σε λειτουργία τα επόμενα 1-2 χρόνια.

«Βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρου, έχουμε δύο-τρεις υπόψη μας, αλλά θέλουμε να καταλήξουμε στον καταλληλότερο. Το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθεί μια μεγάλη κλινική, όπου θα γίνονται πολλές κτηνιατρικές ενέργειες, θα υπάρχει χώρος αποθεραπείας κ.λπ.

Φιλοδοξούμε να είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο χρόνο. Όταν θα έχουμε πια το δικό μας κτηνιατρείο, το οποίο είναι το επόμενο μεγάλο μας πρότζεκτ, θα πιάσουμε μία προς μία τις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας και θα χαρτογραφήσουμε τις γατοαποικίες, προβαίνοντας σε οργανωμένες στειρώσεις.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να λύσουμε το πρόβλημα του πολλαπλασιασμού των αδέσποτων, ελέγχοντας τον πληθυσμό τους», υπογραμμίζει η κ. Αβραμίδου.

τσιπαρισμα αδέσποτα

Την ίδια ώρα, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του χώρου προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων. Προς το παρόν, τα αδέσποτα που περισυλλέγονται από τους δρόμους φιλοξενούνται προσωρινά είτε στο παλιό εργοστάσιο της Softex, στον Βοτανικό, είτε στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), ενώ μερικά οδηγούνται σε κτηνιατρείο με το οποίο έχει σύμβαση ο δήμος. Ωστόσο, όλα είναι μέσα σε κλουβιά.

 «Όλη η προσπάθειά μας εστιάζεται στο πώς θα φεύγουν τα ζώα από τα κλουβιά και θα βρίσκουν φιλόξενα σπίτια», τονίζει η Σ.Αβραμίδου.

φιλοξενία αδέσποτων σκύλων

 

φιλοξενία αδέσποτων σκύλων

Ο χώρος στον Βοτανικό, εξάλλου, ανήκει στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και  κάποιοι φιλόζωοι υπάλληλοι έκαναν «κατάληψη» σε ένα τμήμα του. Οι συνθήκες εκεί ήταν άθλιες για τα ζώα, αφού παντού υπήρχαν μπάζα και σκουπίδια. Οι άνθρωποι της Αστικής Πανίδας προέβησαν στον απαραίτητο καθαρισμό, αναδιαμόρφωσαν τις παλιές αποθήκες και τώρα βελτιώνουν και τον εξωτερικό χώρο, που διαθέτει πλέον ακόμη και ειδική πισίνα για τα ζώα.

Στους περίπου 70 σκύλους που φιλοξενούνται εκεί παρέχεται ασφάλεια, τροφή, κτηνιατρική επίβλεψη, φάρμακα και ό,τι άλλο χρειάζονται.

Ωστόσο,  ο χώρος αυτός είναι προσωρινός, επειδή αφενός στόχος είναι η προσωρινή φιλοξενία μέχρι την υιοθεσία, αφετέρου προορίζεται για άλλη χρήση και η Αστική Πανίδα θα έχει τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιεί μόνο για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα, ήδη αναζητείται μια νέα έκταση στην οποία θα εδρεύει η νέα δομή φιλοξενίας γι’ αυτές τις ανυπεράσπιστες ψυχές.

«Ξεκινάμε μια προσπάθεια από την αρχή,και στο τέλος της θητείας μας ‒όποτε αυτό έρθει‒ φιλοδοξούμε να έχουμε το δικό μας κτηνιατρείο και όσο το δυνατόν λιγότερα ζώα σε κλουβιά», επισημαίνει η Μαρία Μορφέτα.

αδεσποτα
Ο «αγελάδας»

Οι δυσκολίες της πανδημίας και η καθοριστική συμβολή των εθελοντών

Το έργο των μελών της Αστικής Πανίδας έχει αποκτήσει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας λόγω της πανδημίας, που έχει φέρει πολλά αναπάντεχα εμπόδια και «αγκάθια» στον δρόμο τους. «Ένα μείζον θέμα που προέκυψε με την πανδημία είναι ότι αυξήθηκαν οι εγκαταλείψεις ζώων.

Πολλοί φοβήθηκαν, λόγω και δημοσιευμάτων, πως μπορεί να κολλήσουν κάτι από το κατοικίδιό τους. Επίσης, την περίοδο αυτή χρειάστηκε να δώσουμε πολύ παραπάνω τροφές απ’ ό,τι συνήθως. Και δεν δώσαμε μόνο σε συνεργαζόμενα με τον δήμο φιλοζωικά σωματεία, όπως κάνουμε συνήθως, αλλά και σε μεμονωμένους εθελοντές, που ούτως ή άλλως τάιζαν συγκεκριμένες αποικίες αδέσποτων, αλλά τώρα πρέπει να φροντίσουν πολύ περισσότερα ζώα, με κλειστά τα μαγαζιά της εστίασης. Όποιος μας ζήτησε τροφή, του δώσαμε», λέει η Σεραφίνα Αβραμίδου σε μια αποστροφή της πριν ακόμα ανακοινωθεί το δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι προκλήσεις θα αυξηθούν δραματικά το τρέχον διάστημα. Για καλή τους τύχη, έχουν στο πλευρό τους πολλούς εθελοντές φιλόζωους, των οποίων η βοήθεια έχει αποδειχτεί καθοριστική, ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

«Ένα από τα μεγάλα όπλα μας είναι οι εθελοντές, που μας βοηθούν πάρα πολύ στο έργο μας. Χωρίς αυτούς, δεν μπορεί να σταθεί η Αστική Πανίδα.

Υπάρχουν στον δρόμο αδέσποτα 18-19 χρόνων, κάτι που δεν συναντάται πουθενά αλλού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει επειδή εδώ κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν και τα φροντίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και οι νεότεροι δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλοντας στην προώθηση υιοθεσιών», παραδέχεται η κ. Μορφέτα.

Και η Σ.Αβραμίδου συμπληρώνει: «Είναι άνθρωποι από γειτονιές και τώρα προσπαθούμε να τους οργανώσουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, όπου θα είναι όλοι καταχωρισμένοι και χωρισμένοι ανά δημοτική κοινότητα.

Με το πρώτο lockdown, που μας ζητούσαν βεβαιώσεις για να μπορούν να βγαίνουν έξω και να ταΐζουν τα αδέσποτα, συνειδητοποιήσαμε πόσο πολλοί άνθρωποι δραστηριοποιούνται πάνω σε αυτό το κομμάτι. Δώσαμε πάνω από 400 τέτοιες βεβαιώσεις, άρα υπάρχουν μίνιμουμ τόσοι εθελοντές».

αδεσποτα Αθήνας

αδεσποτα Αθήνας

αδεσποτα Αθήνας

φιλοξενία αδέσποτα

φιλοξενία αδέσποτα

«Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και καλύτερη παιδεία»

Όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της πολιτείας για την αντιμετώπιση του τραγικού φαινομένου που παρατηρείται με τα αδέσποτα στους ελληνικούς δρόμους, η κ. Μορφέτα υποστηρίζει ότι επιβάλλεται να αλλάξει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

«Πλέον δεν υπάρχουν αδέσποτα, όπως κάποτε. Αυτά στειρώθηκαν και δεν αναπαράγονται. Τώρα στους δρόμους βρίσκονται εγκαταλελειμμένα οικόσιτα. Χρειάζεται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, να υπάρχει ένας νόμος που να υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να στειρώνουν τα ζώα τους και ενδεχομένως να τους πριμοδοτεί γι’ αυτό.

Μαζεύουμε συνεχώς νεογνά και βρέφη, υπάρχουν περίοδοι που “βρέχει” κουτάβια. Δεν έχουμε βγάλει κανένα από αυτά πίσω στον δρόμο. Αναλαμβάνουμε τη φροντίδα τους, αναγκαστικά, γιατί ένα οικόσιτο ζώο δεν μπορείς να το αφήσεις στην τύχη του. Είναι σαν να το σκοτώνεις, δεν ξέρει ούτε πώς να διασχίσει τον δρόμο. Επίσης, πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές (ΕΛ.ΑΣ., δημοτική αστυνομία) σε τσιπαρίσματα, συμπεριφορές απέναντι στα ζώα κ.ά.

Εμείς ως υπηρεσία θα έπρεπε να έχουμε αποκλειστικά έναν δικό μας δημοτικό αστυνομικό που να ασχολείται με αυτές τις περιπτώσεις σε καθημερινή βάση. Και έχουμε λάβει τη δέσμευση ότι σύντομα θα είναι στη διάθεσή μας», διαμηνύει.

φροντίδα αδέσποτα

Τέλος, εκφράζει την αγανάκτησή της για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που δρουν ασύδοτα και λειτουργούν ως «πηγές» αδέσποτων, ενώ πιστεύει ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να εισαχθεί στα σχολεία, προκειμένου να υπάρξει μια ευρύτερη αλλαγή στάσης και αντιμετώπισης από το κοινωνικό σύνολο.

«Όσοι χώροι, όσα κυνοκομεία και να δημιουργηθούν, ποτέ δεν θα είναι αρκετά. Για να λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα, θα πρέπει να χτυπηθεί στη βάση του. Να μπει στα σχολεία, να υπάρχει αντίστοιχη παιδεία. Να μαθαίνουν οι πολίτες από μικρή ηλικία και να ευαισθητοποιούνται.

Γιατί όχι, κάθε σχολείο να υιοθετεί και από ένα αδέσποτο ζωάκι. Παράλληλα, θα πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω δύο ομάδες ατόμων που αποτελούν “πηγές” δημιουργίας αδέσποτων ζώων.

Η μία είναι οι τσοπάνηδες, οι οποίοι δεν υποχρεούνται από τον νόμο να σημαίνουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να τα φέρνουν από την επαρχία στην Αθήνα και να τα εγκαταλείπουν εδώ. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκουμε τσοπανόσκυλα στην Κυψέλη.

Η άλλη ομάδα που προκαλεί εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι οι κυνηγοί. Βάζουν τα σκυλιά τους να ζευγαρώνουν και όποιο δεν τους κάνει το παρατούν.

Πριν από λίγες ημέρες, ένας άνδρας κατέβασε από το αυτοκίνητό του τρία κυνηγόσκυλα και τα εγκατέλειψε στη μέση της Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας. Το ένα, μάλιστα, είχε τραύμα στο πόδι. Αν δεν σταματήσεις την “πηγή”, δεν θα τελειώσει ποτέ αυτή η κατάσταση», καταλήγει η κ. Μορφέτα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Σελίδα μίσους και κακίας προς τα αδέσποτα – Ζητούν να καταστραφούν οι ταϊστρες του δήμου!

Άνθρωποι χωρίς ίχνος ευαισθησίας, προσπαθούν με επιχειρήματα της πλάκας να πείσουν ότι οι φιλόζωοι τους κάνουν κακό. Η κακοποίηση των ζώων είναι ένα καθημερινό φαινόμενο...

“Train A stray”: Τα αδεσποτάκια που εκπαιδεύτηκαν και ψάχνουν σπίτι

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου τόσο για την αγάπη που θα δώσεις σ’ ένα σκυλάκι που έχει ανάγκη και...

Υπέροχα πλάσματα! Διακόπτει παράσταση για να παρηγορήσει ηθοποιό που προσποιείται ότι τραυματίστηκε

Όσοι αγαπούν τα ζωάκια, έχουν πει έστω μία φορά στη ζωή τους την έκφραση "δεν μας αξίζουν τα ζώα". Αυτό το περιστατικό σε μία...

Οι χούμανς είναι τα πιο πειθήνια ζώα

Απ’ ό,τι βλέπω στις ειδήσεις, γίνεται χαμός «εκεί έξω». Όλο και κάτι γίνεται και θα γεμίσει «ειδικούς φρουρούς» και πάσης φύσεως αστυνόμους η χώρα...

Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κλουβί για το κουνελάκι σου

Μικρά χνουδωτά σαν λούτρινα! Τα κουνέλια είναι αξιολάτρευτα, ευφυέστατα και ιδανικά κατοικίδια. Καθώς τα μαθαίνετε με την πάροδο του χρόνου, το σίγουρο είναι πως...