Περιορισμός στον περίπατο σκύλων στην Κίνα – Θανάτωση ζώου για τους παραβάτες

της ΑΜΑΝΤΑΣ ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αναφορές για περιορισμό στον περίπατο των σκύλων στο Weixin, στην νοτιοδυτική επαρχία Yunnan της Κίνας, έως τρεις φορές την ημέρα, έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες αντιδράσεις και σχόλια στα κοινωνικά μέσα.

Η οδηγία των αρχών, όπως κυκλοφόρησε αρχικά στις 13 Νοεμβρίου, αναφέρει πως τυχόν παραβάσεις θα οδηγήσουν σε αντίποινα ως προς το ίδιο το ζώο, δηλαδή ο σκύλος θα κατάσχεται και θα θανατώνεται από τη δημόσια υπηρεσία!

Σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, η οδηγία αυτή είναι η «αντιμετώπιση» που προτάθηκε έπειτα από μια σειρά γεγονότων όπου ασυνόδευτοι σκύλοι τραυμάτισαν περαστικούς.

Κανονικά, το νέο μέτρο θα εφαρμοζόταν από σήμερα Παρασκευή αλλά οι έντονες αντιδράσεις ανάγκασαν τις αρχές να εξετάσουν λίγο περισσότερο την εν λόγω οδηγία.

Κινεζικές αρχές και αυστηρά μέτρα για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων 

Γενικότερα διάφορα θέματα που αφορούν στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν συχνά απασχολήσει τις Κινεζικές αρχές και έχουν κατά καιρούς προκαλέσει την επιβολή ιδιαίτερων κανονισμών, όπως ο κανόνας του 2017 στο Qingdao, το Chengdu και την Shanghai, όπου επιτρέπει «έναν μόνο σκύλο ανά νοικοκυριό».

Επίσης το 2018, στην πόλη Hangzhou απαγορεύτηκε ο περίπατος σκύλου κατά τη διάρκεια της ημέρας και απαγορεύτηκε στους κατοίκους να έχουν μεγαλόσωμες ράτσες.

Δηλώσεις κατοίκων και ειδικών

«Το να μας απαγορεύσουν να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας μέσα στην πόλη, δεν είναι σαν να μας απαγορεύουν να έχουμε σκύλο;», δηλώνει η κυρία Li, κάτοικος στο Weixin και συμπληρώνει ορθά πως «Δεν θα έπρεπε όλοι οι σκύλοι της χώρα να υποστούν τις συνέπειες για την κακή συμπεριφορά κάποιων ιδιοκτητών σκύλων».

Η ΜΚΟ “Animals Asia” δήλωσε πως, σύμφωνα με μελέτες, τα σκυλιά πρέπει να βγαίνουν για περπάτημα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και όπως και σε πολλές χώρες, η ευθύνη για τη συμπεριφορά του σκύλου δημοσίως πρέπει να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του.

Η Δρ Dr Jaipal Singh Gill, γενική διευθύντρια στην Κοινότητα Πρόληψης Βαναυσότητας προς τα Ζώα της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι «ο περιορισμός των σκύλων σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επιζήμιος για την καλή διαβίωση των ζώων».

Η Chengdu Fang, ιδιοκτήτρια σκύλου, δεν πιστεύει πως η συμπεριφορά ενός ζώου πρέπει να καθορίζει την τύχη των ιδιοκτητών κατοικίδιων που είναι ικανοί να εκπαιδεύουν τα ζώα τους. «Εάν ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει πώς να μεγαλώσει ένα κατοικίδιο, τότε ακόμη και ένα μόνο σκυλί μπορεί να είναι ενοχλητικό», δηλώνει.

Με πληροφορίες από:
www.bbc.com
www.theguardian.com
www.sixthtone.com
www.oipa.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ανοιχτή επιστολή φιλοζωϊκών σωματείων στον Κ. Μητσοτάκη

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό με πρωτοβουλία φιλοζωϊκών σωματείων από όλη τη χώρα ανάμεσά τους και οι Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας. Αναλυτικά η επιστολή: Προς: την...

ΗΠΑ: Σκύλος που αγνοείτο έκανε 80 χιλιόμετρα για να επιστρέψει στο… παλιό του σπίτι (video)

Όταν η Κλειώ, ένα τετράχρονο Λαμπραντόρ, εξαφανίστηκε στο Κάνσας, οι ιδιοκτήτες της τη βρήκαν στο τελευταίο μέρος που περίμεναν να είναι: το σπίτι της....

Νέα μελέτη: Οι άνθρωποι μεταδίδουν τον κορονοϊό στις γάτες και τους σκύλους τους

Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια στις γάτες και τους σκύλους τους, σύμφωνα με μια...

Έρευνα: Τελικά τα ζώα προαισθάνονται τους σεισμούς;

Αυτό που ο λαός ξέρει εδώ και αιώνες, έρχονται τώρα Γερμανοί επιστήμονες για να το επιβεβαιώσουν.Ορισμένα ζώα διαθέτουν μία έκτη αίσθηση, ικανή να νιώσει...

Εφαρμογή κινητού MeowTalk: ήρθε η ώρα να μάθετε τι διατάζει η γάτα σας

Έχεις γάτα; Έχεις smartphone; Εάν και στα δύο απαντήσατε «ναι», τότε ήρθε η ώρα να μάθετε τι διατάζει η γάτα σας σε κάθε της...