Ευεργετικές οι ιδιότητες των κατοικίδιων στα παιδιά με αυτισμό

Σύμφωνα με έρευνες οι γονείς παιδιών με αυτισμό έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες από τους γονείς τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών.


Νιώθοντας συγκλονισμένοι και επιβαρυμένοι από διάφορες ευθύνες, ορισμένοι γονείς στρέφονται στα κατοικίδια ως πηγή υποστήριξης και παρηγοριάς. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα κατοικίδια ζώα οδηγούν σε ισχυρούς δεσμούς και μειωμένο άγχος. Αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά με αυτισμό όσο και για τους γονείς τους.

Ενδείξεις έρευνας προς ανακούφιση παιδιών και γονέων

Η Gretchen Carlisle, ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ζώου στο MU College of Veterinary Medicine, πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερες από 700 οικογένειες.

Αυτές πάρθηκαν από το Διαδραστικό Δίκτυο Αυτισμού σχετικά με τα οφέλη και τις επιβαρύνσεις της κατοχής σκύλου ή γάτας στην οικογένεια. Διαπίστωσε ότι παρά την ευθύνη της φροντίδας των κατοικίδιων, τόσο τα παιδιά με αυτισμό όσο και οι γονείς τους, βίωναν ευχάριστα την εμπειρία. Ανέφεραν επίσης ισχυρούς δεσμούς με τα κατοικίδια ζώα τους.

Απόκτηση κατοικίδιου – Μορφή ψυχοθεραπείας

Η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων δεν σχετίζεται με το άγχος των γονέων και οι γονείς με πολλαπλά κατοικίδια ανέφεραν περισσότερα οφέλη.

«Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης»

«Το χαρακτηριστικό της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού είναι ευρύ. Υπάρχει πιθανότητα να είναι δύσκολο να εντοπιστούν παρεμβάσεις που είναι ευρέως ευεργετικές», δήλωσε η Carlisle και συμπλήρωσε: «Μερικές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό περιλαμβάνουν άγχος και δυσκολία στην επικοινωνία.Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στη μείωση του άγχους. Επιπλέον διαπιστώσαμε ότι δεν βοηθούν μόνο στην παροχή υποστήριξης και παρηγοριάς στα παιδιά με αυτισμό, αλλά και στους γονείς τους», είπε η επιστήμονας.

Αποτελεσματική παρέμβαση αγάπης

Για τους γονείς που σκέφτονται να προσθέσουν ένα κατοικίδιο στην οικογένειά τους, η Carlisle συνιστά να συμπεριληφθεί το παιδί στην απόφαση. Πρέπει να βεβαιωθούν ότι το επίπεδο δραστηριότητας του κατοικίδιου ζώου ταιριάζει με το παιδί.

Εκτίμηση ειδικού

Η τεκμηριωμένη πληροφόρηση και η σωστή ενημέρωση της οικογένειας για την επιλογή του κατοικίδιου, είναι απαραίτητη. «Μερικά παιδιά με αυτισμό έχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες, οπότε ένας μεγάλος, δυνατός σκύλος που είναι πολύ δραστήριος μπορεί να προκαλέσει αισθητηριακή υπερφόρτωση. Σαφώς μια ήσυχη γάτα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη», δήλωσε η Carlisle.

Συμπερασματικά…

Οτιδήποτε μας δημιουργεί συναισθηματική πληρότητα και ψυχική ισορροπία είναι ωφέλιμο και αποτελεί αναγκαιότητα η προσθήκη του στην καθημερινότητά μας. Μ’αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε αργά αλλά σταθερά να διαχειριζόμαστε τις αντιξοότητες και τα προβλήματα στην οικογένεια. Και αυτή η πρόταση λοιπόν είναι μια υπέροχη λύση.

Πηγή: health4u.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πολικές αρκούδες έγιναν ατραξιόν πολυτελούς ξενοδοχείου

Ένα ξενοδοχείο στην Κίνα έχει δεχθεί σφοδρή κριτική και έχει προκαλέσει τη γενική κατακραυγή καθώς επέλεξε να στεγάσει δύο πολικές αρκούδες στο lobby του,...

Σώθηκε παγιδευμένο σκυλάκι στην Αργολίδα (video)

Ένα συγκινητικό περιστατικό με ευτυχή κατάληξη κατέγραψε η κάμερα του UpStories. Ένα σκυλάκι εντοπίστηκε παγιδευμένο σε αρδευτικό κανάλι στη Δαλαμανάρα Αργολίδας, Αρχαία Ήλίδα. Το βίντεο...

Βάρκιζα: Πιτσιρικάς κλώτσησε γατάκι στη θάλασσα, έξαλλοι οι ιδιοκτήτες, τον κατέγραψαν (vid)

Έκκληση για τον εντοπισμό του νεαρού άνδρα που τα ξημερώματα της Κυριακής κλώτσησε και πέταξε στη θάλασσα ένα γατάκι στην περιοχή της Βάρκιζας. Μάρτυρας που...

Μετανάστες επιστρέφουν στη Μόρια για να ταΐσουν αδέσποτα

Στη Μόρια και τους κατεστραμμένους από τις μεγάλες πυρκαγιές χώρους του καταυλισμού επιστρέφουν μετανάστες και πρόσφυγες από το Καρά Τεπέ προκειμένου να ταΐσουν τα...

Πώς να κόψεις τα νύχια του σκύλου σου

Αν έχεις σκύλο, πρέπει να ξέρεις πώς να κόψεις τα νύχια του. Για τους περισσότερους κηδεμόνες σκύλου, αλλά και για τα ίδια τα ζώα, η...